-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valtyje viena likusi M.Valčiukaitė – apie netikėtą bendražygės sprendimą ir sklandantį nerimą

Mildai Valčiukaitei žinia, kad po ketverių metų partnerystės su Donata Vištartaite-Karaliene valtyje, ji irkluos viena, buvo netikėta. Po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ištekėjusi D.Karalienė įpusėjus naujam sezonui nusprendė sustabdyti karjerą ir pailsėti. M.Valčiukaitė kolegės sprendimą pateisina, bet nerimauja, jog tai turės įtakos ir jos sportiniams rezultatams.
Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė / Vytauto Dranginio nuotr.

27-erių D.Karalienės sprendimas sudrebino Lietuvos sporto padangę.

Atrodė, kad sėkmė ir titulai lydi tamsiaplaukę irkluotoją nuo tada, kai ji paliko vienvietę valtį ir pradėjo irtis dvivietėje su M.Valčiukaite.

D.Karalienės ir penkeriais metais jaunesnės bendražygės duetas 2013 metais įsiveržė į irklavimo elitą ir jau pirmą sezoną kartu triumfavo Europos ir pasaulio čempionatuose. Sėkmingą olimpinį ciklą vainikavo bronzos medaliai Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Tačiau D.Karalienė nusprendė padėti irklus į šalį, paaiškinusi, jog tokį sprendimą priėmė dėl nuovargio ir noro keisti gyvenimą.

Taip pakibo ir M.Valčiukaitės karjera.

M.Valčiukaitė šių metų Europos čempionate planuoja startuoti vienvietėje valtyje, bet ateityje galbūt išbandys jėgas su nauja partnere.

Šia mergina gali tapti ir Ieva Adomavičiūtė, su kuria M.Valčiukaitė yra tapusios pasaulio jaunių čempionėmis 2011 ir 2012 metais. Tiesa, paskui Ieva pasuko į JAV, kur šią vasarą baigs mokslus universitete.

Prieš penkerius metus M.Valčiukaitė jau buvo atsidūrusi panašioje situacijoje, kai turėjo sėsti į valtį su D.Karaliene. Tuomet tai atrodė lyg eksperimentas, bet jis atnešė daug titulų.

Pasitraukianti D.Karalienė užsiminė, kad jos sprendimą padiktavo ne tik poilsio troškimas, bet ir sporto padangę drebinanti sportininkų rentų reforma.

Nesinori stačia galva atsiduoti sportui, o po to kristi į bedugnę.

Olimpinių žaidynių medalininkė, pasaulio ir Europos čempionė gaus 1200 eurų siekiančią rentą. Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) yra pateikęs įstatymo pataisas Seimui, kad sportininkų rentos būtų sumažintos ketvirtadaliu ir diferencijuotos pagal varžybų rangą, taip sutaupant valstybės biudžeto pinigus.

M.Valčiukaitė taip pat teigė, kad rengiamos pataisos kelia nerimą sportininkų bendruomenei.

Interviu 15min M.Valčiukaitė taip pat papasakojo apie netikėtas skyrybas su D.Karaliene ir savo ateities planus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė

– Minėjote, kad jums Donatos sprendimas buvo netikėtas. Apie jį sužinojote ne iš pačios Donatos?

– Ji visiems pranešė praėjusį penktadienį ir atsisveikino su komanda. Antradienį tai paskelbė viešai. Tačiau man tai buvo netikėta, nes dabar – pats sezono vidurys. Kita vertus, manau, kad yra sudėtinga treniruotis kelis olimpinius ciklus be jokio poilsio. Vis tiek ji sportavo aukštame lygyje. Tiesiog atėjo tas laikas, kai norisi šeimos ir poilsio. Aš ją puikiai suprantu. Moterys visuomet turi galvoti apie savo karjerą, bet tuo pačiu metu ir apie šeimos kūrimą.

– Italijos regatoje Donata startavo ir su jumis, ir su Egle Bezzubovaite. Galbūt buvo minčių tęsti pasirodymą su skirtingomis partnerėmis?

– Pagrindinė priežastis buvo pritraukti jaunesnes mergaites sportuoti, todėl startus ir paįvairindavome. Vis tiek šie metai yra poolimpiniai, tai geras laikas eksperimentams. Bet jokių rimtesnių užuominų apie Donatos pasitraukimą tada nebuvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Milda Valčiukaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Milda Valčiukaitė

– Donata viena iš priežasčių minėjo ir sporto reformas. Kaip jos paveikė jus asmeniškai?

– Reformos dar nėra priimtos, bet nuotaikos nepagerina. Manau, kad tie, kurie dar nori sportuoti, tikrai tęs karjerą, bet vyresni atletai – net ir tarp irkluotojų, – rimtai svarsto apie galimybę pasitraukti iš didžiojo sporto, jei reforma bus priimta.

Ne visi sportininkai turi aukštąjį išsilavinimą. Renta padėtų baigus karjerą persikvalifikuoti. Nesinori stačia galva atsiduoti sportui, o po to kristi į bedugnę.

– Pasaulio taurės varžybose startuosite vienviete valtimi. Kaip jaučiatės šiose rogėse?

– Aš nesu individualistė. Visuomet svajojau irkluoti komandoje – ar su Donata, ar su kokia kita mergina. Aišku, Lietuvoje situacija nėra labai gera. Pasirinkimas yra ribotas. Kurį laiką teks startuoti vienai. Pirmasis startas bus pasaulio taurės etape, o vėliau – ir Europos čempionate.

– Ar nebuvo minčių vėl sėsti į valtį su buvusia partnere Ieva Adomavičiūte?

– Ji kaip tik baigia mokslus JAV ir turėtų sugrįžti. Jeigu bus noro ir sveikatos, manau, kad tai yra įmanomas variantas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė, Milda Valčiukaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė, Milda Valčiukaitė

– Donata kalbėjo, kad nesudegina visų tiltų. Ar įmanomas variantas, kad pailsėjusi metus ji sugrįš ir dar spės pasirengti Tokijo olimpinėms žaidynėms?

– Labai daug sportininkų po olimpinių žaidynių ilsisi ar sportuoja savo malonumui. Dauguma visgi galvoja apie ilgalaikę karjerą ir olimpines žaidynes. Yra sunku 20 metų treniruotis be sustojimo. Neatmetu galimybės, kad metų pertrauka gali būti į naudą ir užtektų laiko pasirengti olimpinėms žaidynėms. Viskas priklauso nuo noro ir motyvacijos.

– Sakote, kad jums jaunatviško maksimalizmo tikrai netrūksta. Kokius sau keliate tikslus šį sezoną ir kelyje iki Tokijo žaidynių?

– Neįsivaizduoju, kaip man seksis šį sezoną irkluoti vienviete. Tarptautinių startų nesu turėjusi, todėl labai įdomu, kaip seksis. Galbūt rudenį vykstančiame pasaulio čempionate rezultatai ir nebus labai geri, bet tikiuosi, kad iki Tokijo rezultatai kils. Norėtųsi pakartoti Rio sėkmę.

Alfredo Pliadžio nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius