Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vardan Jos: burlentininkas Juozas Bernotas

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Juozas Bernotas
Juozas Bernotas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vėjo per daug nebūna, – mėgsta sakyti Juozas Bernotas.

Jo sūnus vardu Viesulas gimė pernai spalį, o patį 32 metų burlentininką nuo mažų dienų traukia vėjas ir bangos nuo tada, kai burlente plaukiojęs tėvas atvedė į buriavimą, o paskui tapo ir treneriu.

J.Bernotas iškeitė „Optimist“ klasės nedidelę jachtą į burlentę, kad geriau pajaustų vėjo greitį ir lėkimo per bangas jėgą.

Apie 50 km per val. greitį burlente kartais išvystantis 32 metų kaunietis trečią kartą per karjerą įskriejo į olimpines žaidynes, kur sieks surinkti kuo daugiau taškų RS:X klasės lenktynėse.

VIDEO: Lietuvos olimpiečiai skleidžia buriavimo greitį ir grožį

2012 metais Londone užėmęs 12 vietą, o 2016 m. Rio de Žaneire – 25 vietą, J.Bernotas svajoja apie tai, kas jam jau yra pavykę pasaulio taurės varžybų etpuose – 2014 metais Melburne 186 cm ūgio laimėjo aukso medalį, o pernai Majamyje – bronzą.

Pakeliui į Japoniją – Juozo Bernoto atsakymai į 15min klausimus.

Mėgstamiausia lietuviška šventė

Velykos. Galbūt dėl to, kad tai labiau šeimos šventė. Ji nekelia papildomų rūpesčių, kaip dovanų pirkimas Kalėdoms. Per Velykas užtenka tiesiog mėgautis buvimu su šeima, todėl ši šventė man pati jaukiausia. Deja, dažnai tenka praleisti Velykas užsienyje dėl treniruočių stovyklų, bet tokiais atvejais švenčiame Velykas, kai grįžtame.

VIDEO: Geriausias buriuotojas J.Bernotas – apie adrenalino poreikį, ekstremalias situacijas ir treneriu tapusį tėvą

Gražiausia vieta

Kauno marių regioninis parkas. Patinka ir Kauno centras, senamiestis, atsinaujinusios Kauno miesto dalys, bet Kauno marių regioninis parkas išskirtinis – ten bėga mano treniruotės ir laisvalaikis. Sportininkai retai užsiima per laisvalaikį tuo pačiu sportu, kokį propaguoja, bet mano ir laisvalaikis lekia prie vandens – su burlente, o pastaruoju metu – ir su jachta.

Gražiausia lietuviška daina

Tai nauja Evgenya Redko daina: „Vandenynai“.

VIDEO: Evgenya Redko - Vandenyne

Svarbiausi žmonės

Dabar tai žmona Gilija ir sūnus Viesulas, gimęs pernai spalio 28 dieną. Kai būnu Lietuvoje, stengiuosi kaip įmanoma daugiau laiko praleisti kartu su jais, o išvažiavus labai labai jų trūksta. Norisi likti namie arba vežtis šeimą kartu, bet galimybių drauge važiuoti neturime.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Bronzos medalį iškovojęs buriuotojas Juozas Bernotas grįžo į Lietuvą
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Bronzos medalį iškovojęs buriuotojas Juozas Bernotas grįžo į Lietuvą

Geriausias Lietuvos miestas

Kaunas. Tai – mano gimtasis miestas. Be to, tai – gražus, augantis miestas.

Santykis su Dievu

Esu krikštytas, bet tuo mano santykis su Dievu ir baigiasi. Šioje vietoje galėčiau paminėti Neptūną – tai vandens Dievas, tad jis man tikriausiai yra artimesnis (šypsosi).

Ne, nėra taip, kad plaukdamas prašyčiau kokių nors oro sąlygų, tiesiog tarp buriuotojų Neptūnas egzistuoja (šypsosi).

Aistės Ridikaitės nuotr./Juozas Bernotas
Aistės Ridikaitės nuotr./Juozas Bernotas

Svarbiausia šalies istorijos asmenybė

Vytis. Tai labiausiai matomas mūsų šalies simbolis – karžygys.

Asmenybė, su kuria norėtum pavakarieniauti

Labiausiai norėčiau tai padaryti su savo draugais, kuriuos matau rečiau nei norėčiau. Pandemija, šeima, sportas labai riboja laisvą laiką, tad dabar labai norėčiau pavakarieniauti su draugais. Turiu daug draugų, stengiuosi visus juos labai vertinti. Nesvarbu, ar aš būnu namie, ar užsienyje, jie mane labai palaiko ir niekada manęs nepamiršta. Jie supranta, kad ne visada galiu atvykti ar susitikti. Nepaisant to, manęs nenurašo.

Aistės Ridikaitės nuotr./Juozas Bernotas
Aistės Ridikaitės nuotr./Juozas Bernotas

Gardžiausias patiekalas

Žmonos kepti kotletai. Ant mūsų stalo jie būna pakankamai dažnai. Garnyras net nelabai svarbu – mėgstu mėsą, man kotletai gali būti be nieko.

Lietuvos sporto idealas

Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt

Gintarė pasiekusi labai daug (2008 m. Pekine Lietuvos buriuotoja iškovojo olimpinį sidabrą, 2012 m. tapo pasaulio čempione „Laser Radial“, yra laimėjusi vissų spalvų medalius Europos pirmenybėse, – red.), iki šiol dar padalyvauja varžybose Gardos ežere Italijoje, kur gyvena. Visa jos šeima yra įspūdinga.

Alfredo Pliadžio nuotr./Gintarė Scheidt
Alfredo Pliadžio nuotr./Gintarė Scheidt

Mylimiausia Lietuviška grupė

G&G Sindikatas. Jų muzika ir patriotiška, ir kartu labai taikliai pataikanti į svarbiausias aktualijas, – man labai patinka.

Šiaip ant vandens muzikos nesiklausau, nebent per treniruotes salėje.

VIDEO: G&G Sindikatas - Tiems, kurie nieko nebijo (Audio)

Trys ryškiausi buriavimo atletai

Iš lietuvių tai būtų Gintarė Volungeičiūtė Scheidt ir Raimondas Šiugždinis (1992 metais olimpinėse žaidynėse dalyvavęs R.Šiugždinis 1997-aisiais tapo ir Europos, ir pasaulio buriavimo čempionu „Laser Radial“ klasėje. Tai metais buriuotojas buvo išrinktas geriausiu Lietuvos metų sportininku, red.)). O pasaulyje – Dorianas van Rijsselberghe – 2012 ir 2016 metų olimpinių aukso medalių laimėtojas burlenčių varžybose.

Įdomiausia lietuviška knyga/filmas

Tikriausiai – „Pelėdų kalnas“. Nes Kaune filmuota (juokiasi). Iš tiesų jame sukasi Kauno vaizdai, tai gilus ir įdomus filmas.

VIDEO: Filmo „Pelėdų kalnas“ anonsas

Dėl bendro išsilavinimo stengiuosi peržiūrėti visus naujus lietuviškus filmus, domiuosi lietuviška kūryba.

Lietuviška prekė

Lietuviška juoda duona. Vežamės jos į užsienį, ji tinka ir prie lašinių, ją vertiname ne tik mes – lietuviai, bet ir draugai užsienyje, nes tokios ten nėra.

Dešimt brangiausių lietuviškų žodžių

Šeima, vėjas, namai, Lietuva, Kaunas, Viesulas, meilė, saulė, jūra, tėvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius