Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vardan Jos: plaukikas Danas Rapšys

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Danas Rapšys
Plaukikas Danas Rapšys / Juliaus Kalinsko nuotr.

Danas Rapšys į antrąsias savo olimpines žaidynes neria kitu statusu.

2016 metais Rio de Žaneire jis startavo kaip nugara plaukiantis, bet po žaidynių Brazilijoje apsivertęs vandenyje atrado stiprųjį savo plaukimo būdą.

200 ir 400 m laisvuoju stiliumi rungtyse panevėžietis tapo vienu greičiausių pasaulyje ir šią vasarą stengsis tai patvirtini Tokijuje, kur startuos būdamas 26-erių metų amžiaus.

Pakeliui į Tokiją – D.Rapšio atsakymai į 15 klausimų.

Gražiausia šventė

Kalėdos. Tai bene vienintelė šventė, per kurią būnu namuose, galiu pabūti su visais artimiausiais žmonėmis, tos kelios dienos dažniausiai būna laisvos. Įprastai per gimtadienį ar kitas šventes būnu kažkur išvažiavęs. Per Kalėdas būnu pasiilgęs kitų žmonių, iš pradžių mes dažniausiai susirenkame pas senelius, tik pastarąjį kartą dėl pandemijos teko nevažiuoti, o susiskambinti per mesendžerį – visi kartu valgėme ir bendravome, bet kalbėdami per ekraną – keistas jausmas, labai neįprastas, bet kartu vis tiek malonus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukikas Danas Rapšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukikas Danas Rapšys

Gražiausia Lietuvos vieta

Nesu ypač daug keliavęs Lietuvoje, bet tegu tai būna Nida. Ten yra išskirtinio grožio paplūdimių, kuriuose sutiksi labai mažai žmonių, o kopos ir smėlis tiesiog užburia. Man labai patinka gamta ir vietos, kurių beveik nepalietė žmogaus rankos.

Gražiausia Lietuvos daina

Kadangi klausimas – netikėtas, imu „Juodąją orchidėją“ (juokiasi, red.).

Galbūt tai nėra daina, kurią dažnai klausyčiau pastaraisiais metais, bet jei ji suskamba važiuojant mašinoje, iškart kūnas pradeda daryti judesiukus. Tada jau ir aš dainuoju mintyse.

VIDEO: https://youtube.com/devicesupport

Svarbiausias žmogus

Mano sužadėtinė Jurinta. Tai – žmogus, kuris visada manęs laukia, pas kurį norisi grįžti ne tik po gerų, bet ir liūdnų gyvenimo momentų. Mes bendraujame kiekvieną dieną, turbūt nėra nė valandos, kad kažkokiu būdu nepasišnekėtume – gal tik plaukdamas dvi valandas baseine negaliu parašyti, bet laisvu laiku tikrai nuolat palaikome ryšį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Danas Rapšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Danas Rapšys

Geriausias Lietuvos miestas

Turėčiau sakyti Panevėžys, ar ne? Jis ir būtų geriausias, jei tik turėtų daugiau veiksmo, pramogų jaunimui ir kitų panašių dalykų. Vis dėlto turiu rinktis tarp Klaipėdos ir Vilniaus. Galiausiai Vilnius atrodo kaip labiausiai viskuo dominuojantis miestas.

Santykis su tikėjimu

Aš lankiau katalikišką mokyklą, bet šiuo metu esu nutolęs nuo tikėjimo, nebesivadovauju įsakymais. Labiau gyvenu savo mintimis, kurias pats galiu kurti ir jomis tikėti, pasiimti iš įvairių tikėjimų dalykus, kurie man labiausiai priimtini. Tai nereiškia, kad atsisakau Dievo, tiesiog stengiuosi jį suvokti savaip.

Svarbiausia Lietuvos istorijos asmenybė

Karalius Mindaugas, man atrodo, jis buvo pats svarbiausias.

Asmenybė, su kuria norėtum pavakarieniauti

Mantas Katleris. Esame pažįstami, su juo galima vėl būtų šnekėti apie bet ką ir apie viską ir vakaras būtų labai smagus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Mantas Katleris
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Mantas Katleris

Skaniausias patiekalas

Miltiniai blynai per visą keptuvę. Paprasti, ploni, vienas ant kito sudėlioti. Retai juos valgau, bet kartais atrodo, kad galėčiau valgyti juos nuo ryto iki vakaro.

Galiu juos valgyti be grietinės ar uogienės – tiesiog vienus. Paskui jau galima į juos vynioti varškę, mėsą ar grybus.

Geriausias Lietuvos sportininkas

Šarūnas Jasikevičius. Kai buvau „Žalgirio“ rungtynėse kone visą laiką į jį žiūrėjau. Mačiau, kad jis darbui atiduoda visą save 100 procentų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Kai jis ateina į aikštę, iškart matosi, kad jis yra visiškai paniręs į rungtynes. Nesvarbu rėkia, keikiasi ar ploja, – viską daro iš emocijų ir iš didelio noro gerai padaryti darbą.

Toks jis yra treneris, toks buvo ir krepšininkas. Labai daug reikalauja iš kitų, nes nori viską atlikti labai gerai.

Mylimiausias lietuviškas atlikėjas/grupė

„69 Danguje“. Seniai neklausau jų dainų, bet kai kada nors užgroja kokiame vakarėlyje ar gimtadienyje, skamba labai gerai, aš prisimenu smagius laikus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„69 danguje“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„69 danguje“

Trys Lietuvos plaukikai

Rūta Meilutytė, Raimundas Mažuolis ir Vytautas Janušaitis. Apie Rūtą aiškinti nieko nereikia, nes ji buvo visiškas kosmosas. R.Mažuolis tuo metu buvo vienas geriausių sprinterių pasaulyje, gero ūgio (185 cm), didelio talento. O V.Janušaitis dėl to, kad plaukė kompleksu ir tai darė labai aukštu lygiu. Net ir šiais laikais, kai plaukimas patobulėjęs, ne visi Europos pirmenybių prizininkai plaukia taip greitai, kaip Janušaitis. Tai žmogus, kuris labai gerai mokėjo plaukti visais plaukimo stiliais.

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Vytautas Janušaitis
Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Vytautas Janušaitis

Įdomiausia lietuviška knyga/filmas

Vienas labiausiai man patinkančių – „Trys milijonai eurų“ su Inga Jankauskaite ir Giedriumi Savicku, kurį aš dažnai vadinu tiesiog Giedriuku. Filmas apie kaime gyvenusią skurdžią porą, kuri laimėjo loteriją, mačiau kino teatre, visa salė garsiai juokėsi, o aš su ja.

VIDEO: TRYS MILIJONAI EURŲ (2017) - Oficialus Treileris - Tado Vidmanto komedija

Geriausia lietuviška prekė

Vanduo. Aš esu labai jautrus vandens skoniui, o keliaudamas daug po pasaulį jaučiu skirtingą vandens skonį, kad iš kur jį gerčiau – iš čiaupo ar butelio. Atrodytų, kad paprastas vanduo negali būti kažkuo išskirtinis, bet man lietuviško skonis kitoks. Taip kalbu ne dėl to, kad bendradarbiaujame su „Akvilės“ vandeniu. Aš iš tiesų esu išrankus vandeniui ir visada renkuosi lietuvišką.

10 mieliausių lietuviškų žodžių

Ačiū, prašau, atsiprašau, atleisk, ąžuolas (labai jau lietuviškai skamba), laba diena, viso gero, labas rytas, drns, atia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius