-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vardan Jos: plaukikas Simonas Bilis

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Plaukikas Simonas Bilis
Plaukikas Simonas Bilis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Greičiausias Lietuvos plaukikas Simonas Bilis tapo atradimu pastarosiose olimpinėse žaidynėse.

Laisvojo stiliaus – paties greičiausio plaukimo būdo – Lietuvos rekordas Rio de Žaneire padėjo jam patekti į prestižinės 100 m rungties finalą, o tų pačių metų pabaigoje jis iškovojo auksą ir bronzą pasaulio pirmenybėse trumpajame baseine, plaukdamas atitinkamai 100 m ir 50 m laisvuoju stiliumi.

Iš Panevėžio kilęs 27 metų plaukikas didžiąją karjeros dalį praleido JAV, kur treniravosi ir baigė studijas Šiaurės Karolinos universitete, o 2019 metais su tarptautine „Energy Standart“ komanda tapo pirmuoju ISL varžybų čempionu.

Alfredo Pliadžio nuotr./Simonas Bilis
Alfredo Pliadžio nuotr./Simonas Bilis

Tokijo olimpinėse žaidynėse S.Bilis bus reikalingas Lietuvos komandai.

50 ir 100 m laisvuoju stiliumi Lietuvos rekordų autorius bus tas, kuris finišuos per estafečių varžybas kompleksiniu plaukimu.

Pakeliui į Tokiją – Simono Biliaus atsakymai į 15 klausimų.

Mylimiausia šventė

Užgavėnės. Labiausiai įsiminė, kad su tėvais ir draugais važiuodavome kur nors į mišką, kur vykdavo Morės deginimas, žiemos išvarymas. Tai labiau įstrigusi, kitokia šventė nei Kalėdos ir Velykos, kurios ir kitose šalyse turi tam tikrų panašumų. Užgavėnės – išskirtinė mūsų šventė.

Gražiausia Lietuvos vieta

Pastaraisiais metais, kai keliavome su draugais, man itin patiko Panemunė. Įspūdingi vaizdai. Važiuojant link pajūrio galima būtų nuvažiuoti daug greičiau, bet prie Nemuno besidriekiantis Panemunės kelias tikrai įspūdingas.

Svarbiausias žmogus

Brolis. Su juo kalbėtis man labai lengva. Kartais atrodo, net nežinau kaip pasakyti, bet jis vis tiek iškart supranta. Justinas man ilgai buvo autoritetas ir plaukime – jo rezultatai buvo labai aukšti, jis buvo labai darbštus. Gal jam ir nepatikdavo, bet man visada buvo labai svarbu mėginti jį pasivyti, pabandyti aplenkti. Man iki šiol labai svarbi jo nuomonė, o jis visada domėjosi, kaip man sekasi.

Facebook.com/Justinas ir Simonas Biliai
Facebook.com/Justinas ir Simonas Biliai

Geriausias Lietuvos miestas

Klaipėda, nes pastaruoju metu daug laiko čia praleidžiu (rinktinės plaukikai dažniausiai treniruojasi Klaipėdoje – red. past.). Ten – pajūris, dažnai gali nueiti pasivaikščioti, įkvėpti jūros oro, jis nuo Baltijos ateina kitoks. Aišku, man brangus ir Panevėžys, iš kurio esu kilęs, visad smagu ten grįžti pas artimuosius ir draugus. Labai patinka, kad aplink gimtąjį miestą yra daug miškų, juose smagu pasibūti drauge su šeima. Smagus ir Vilnius, ypač dėl to, kad ten daug jaunimo.

Santykis su religija

Esu krikštytas. Tikiu, kad kažkas yra, bet nebūtinai tai, ką mums sako krikščionys. Toks mano pasirinkimas. Aš nesmerkiu tvirtai tikinčių, bet pats girdėjau pernelyg daug teorijų, kad įsikabinčiau, pats to nepatyręs.

Lietuvos istorinė asmenybė

Didysis kunigaikštis, taip pat karalius Mindaugas. Nes kas iš mūsų dar galėtų pasakyti: aš sukūriau Lietuvos valstybę? (šypsosi). Sugebėti suvienyti žmones tais laikais neturėjo būti paprasta. Reikėjo turėti neeilinę iškalbą ir kitus sugebėjimus, kad tai pasiektum.

Lietuvis, su kuriuo norėtum pavakarieniauti

Andrius Mamontovas. Norėčiau pasikalbėti su juo apie visą jo muzikinę kelionę, kaip būdavo jo jaunystės metais ir kaip viskas keitėsi, ypač Lietuvos kultūroje ir muzikoje. Būtų įdomu sužinoti, kaip viskas atrodo jo akimis.

Dainiaus Ščiukos nuotr,/Andrius Mamontovas
Dainiaus Ščiukos nuotr,/Andrius Mamontovas

Skaniausias patiekalas

Bulviniai blynai su mėsa ir balandėliai. Nedažnai juos valgau, gal todėl ir gardžiausi. Balandėlių visada gaudavo pas močiutę, pas ją važiuodamas visada slapta vildavausi, kad gausiu balandėlių.

Mylimiausias lietuviškas atlikėjas / grupė

Lillas ir Innomine, taip pat daug klausausi Andriaus Mamontovo. Augau klausydamasis daugiau alternatyvios muzikos. Tačiau man patinka ir rokas, „Hiperbolė“. Labai įsiminė, kai 14-metis patekau į „Foje“ koncertą. Patinka ir Marijonas Mikutavičius. Lillo ir Innomine koncerte buvau Kaune, buvo puikus šou: man patinka ir jų dainų žodžiai, ir ritmas, instrumentuotė.

VIDEO: Lilas ir Innomine - Viskas

Trys Lietuvos plaukikai

Žinoma, Danas Rapšys – jo istorija išskirtinė, rimta nugaros trauma, teko keisti plaukimo būdą. Tam reikėjo daug ryžto, valios. Labai sudėtinga pakeisti plaukimo būdą, bet jis nepasidavė ir sugebėjo nuo nugaros pareiti į plaukimą laisvuoju stiliumi, kuriuo dabar plaukia dar geriau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Bilis ir Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Bilis ir Danas Rapšys

Taip pat – Raimundas Mažuolis. Jam priklausė visi Lietuvos rekordai laisvuoju stiliumi. Tai tikrai įspūdinga, ypač žinant, kad jis taip greitai plaukė prieš trisdešimt metų. Vau! Man buvo didelė garbė pakeisti jį rekordininkų sąrašuose.

O trečiu įvardinčiau brolį: jis irgi garsino Lietuvą ir visada buvo man pavyzdys.

Lietuviška knyga arba filmas

„Gautas iškvietimas“ – man net patinka, kad tokiuose filmuose galima išgirsti keiksmažodžių. Atrodo natūralu, be to, juk ne paslaptis, kad lietuviai mėgsta pasikeikti. Gal kartais juodo humoro atrodo net per daug, bet tada pagalvoji: turbūt kažkas panašaus iš tikrųjų yra nutikę.

VIDEO: Gautas Iškvietimas - cenzūruotas treileris

Geriausia lietuviška prekė

Šakotis. Važdavau jį į JAV, o ten visi žiūrėdavo ir nesuprasdavo: kas čia per daiktas? Amerikiečius šakotis labai stebindavo, jiems tai atrodydavo kaip didelis sausainis. Dar ir nuvežti būdavo sunku – tekdavo apvynioti ir labai saugoti, nors kartaos ir aplūždavo. Dar pridėčiau ir „Rūtos“ saldainius. Mama vis kartais atveždavo, o jie man būdavo labai skanūs – atrodydavo, gal ne Lietuvoje pagaminti.

10 brangiausių lietuviškų žodžių

Man labai patinka lietuviška taisyklė, kad galima suteikti mažybinę prasmę žodžiui: pavyzdžiui, pasakyti ne stalas, o staliukas, ne Simas, o Simukas. Anglų kalboje to nėra, turi pridėti „little“, bet tai atskiras žodis, ne tas pats. Man labai smagu, kad galime sumeilinti lietuvišką žodį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Simonas Bilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Simonas Bilis

O dešimtukas toks: tėvynė (joje telpa daug tvirtybės ir garbės), skanaus (paprastas palinkėjimas, bet anglų kalboje tokio nėra), mamukas (dėl tos pačios mažybinės formos), tėtis (nes šeimos galva), meilė (malonus žodis, nors kai kuriomis kalbomis jis gali skambėti ir šiurkščiai), Lietuva (daug reikšmių), nepriklausomybė (kiek mes išgyvenome!), Baltija (nes JAV į klausimą „kur yra Lietuva?“ visada atsakydavau, kad prie Baltijos jūros), vėžys (nes tai mitas apie Panevėžio pavadinimą, kai besimaudančiam turtuoliui upėje įžnybė vėžys, o jis išlipęs surėkė: „Pane, vėžys“), šaltibarščiai (nes užsienyje niekas nesupranta, kad šalta sriuba iš burokėlių gali būti tokia gardi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius