Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius banguoja – atidarytas vienas brangiausių Europoje baseinų

Praėjo trys dešimtmečiai, pasikeitė dvylika merų ir Vilniuje duris atvėrė pirmasis nuo Nepriklausomybės atkūrimo savivaldybės užsakymu pastatytas plaukimo baseinas. Tačiau Fabijoniškių mikrorajone pirmadienį pristatytas 25 metrų aštuonių takelių baseinas lankytojus pasitiks aukštesne bilietų kaina nei Skandinavijoje.
Vilniuje atidaromas Fabijoniškių baseinas
Vilniuje atidaromas Fabijoniškių baseinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus plaukimo mėgėjai turėjo laukti tris dešimtmečius, kol sostinėje buvo pastatytas naujas baseinas.

Dvylika miestų vadovų (iš jų Artūras Zuokas tris kadencijas, o Juozas Imbrasas – dvi) matė, kaip griuvo keli baseinai sostinės centre ir Lazdynuose, bet neiškilo nė vienas.

„Pavėluotai, bet pagaliau turime šį“, – sakė dabartinis Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kartu su jaunaisiais plaukikais perkirpęs simbolinę juostą.

VIDEO: Vilniuje duris atvėrė naujas Fabijoniškių plaukimo baseinas

Daugiau nei 3 mln. eurų kainavęs 25 metrų baseinas, pagal sostinės vadovų pirminius pažadus turėjęs atsidaryti 2018 metų vasarį arba kovą, turi aštuonis takelius ir toks yra vienintelis Lietuvoje – kiti turi šešis arba keturis takelius.

Baseine yra tik pusšimtis vietų tribūnų, tad jame negalės būti rengiamos aukšto lygio varžybos.

Tačiau tai bus gera treniruočių bazė tokiems atletams, kaip Kotryna Teterevkova, Povilas Strazdas, tituluotiems penkiakovininkams Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei, Justinui Kinderiui ir kitiems keliems šimtams Vilniaus jaunųjų sportininkų, kurie pastaraisiais metais glaudėsi Elektrėnų ir Širvintų baseinuose, arba grūdosi komerciniuose sostinės baseinuose viename take su lėčiau plaukiančiais lankytojais.

„Baseinas džiugina – jis yra apie plaukimo esmę. Nėra papildomų sūkurinių vonių ir kitų dalykų, kurie didina sąmatą ir iškreipia paskirtį“, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis ir pabrėžė, kad metų paskutinė diena yra tinkama atiduoti senas skolas ir pateikti naujus pažadus.

„Baseinas geras, bet reikėtų ir 50 metrų“, – dar neišlipusi iš vandens po parodomojo plaukimo pareiškė šiemet Europos jaunimo čempione 100 metrų krūtine tapusi K.Teterevkova.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniuje atidaromas Fabijoniškių baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniuje atidaromas Fabijoniškių baseinas

„Tai tik gera pradžia, – jaunai plaukikei atsakyti bandė R.Šimašius. – Dar bus Lazdynų baseinas kitų metų pabaigoje, bet, be abejo, reikia daugiau ir tokių baseinų, kaip šis, – paprastų ir ekonomiškų. Jų Vilniuje turi atsirasti bent keli. Norime, kad kuo daugiau baseinų būtų prie mokyklų, kad veiktų reali programa išmokyti moksleivius plaukti.“

R.Šimašiaus teigimu, Lazdynų baseinas duris atvers 2019 metų pabaigoje, o paskui turėtų ateiti 25 metrų baseino Saulėtekyje eilė.

„Vilniuje ypač didelis baseinų trūkumas. Pasiūla yra žymiai mažesnė nei paklausa, dėl to ir kainos visur aukštos. Manau, kad miegamuosiuose rajonuose toks baseinas yra fantastika, bet gali būti ir mažesni – svarbų, kad būtų, – pažymėjo Lietuvos plaukimo federacijos vadovas E.Vaitkaitis. – Tai didelis žingsnis, aišku, žingsnis galėjo būti anksčiau žengtas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Fabijoniškių baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Fabijoniškių baseinas

Fabijoniškių baseine po mėnesio atsidarys ir dvi sporto salės – treniruoklių ir funkcinių užsiėmimų – šios salėms vadovaus buvęs olimpinis imtynių prizininkas Mindaugas Mizgaitis.

Baseino valdymą savivaldybė patikėjo savo VĮ „Sveikas miestas“, nors šį sprendimą iki šiol nagrinėja Konkurencijos taryba.

„Matysime kokia bus padėtis. Manau, kad viskas bus gerai. Savivaldybė pasistatė objektą savo sportininkams. Aišku, bus kviečiami ir vilniečiai, bet iš esmės tai savivaldybės objektas, tad normalu, kad savivaldybė ir kuruos“, – sakė „Sveikas miestas“ vadovas Mantas Paulauskas.

Bilietas į baseiną – brangesnis nei Skandinavijoje

Tai bus vienas brangiausių Europoje plaukimo baseinų pagal vienkartinio bilieto žmonėms kainą.

Žemiausia kaina, už kurią suaugęs žmogus gali patekti į baseiną – 10 eurų. Į bilieto kainą įeina 2 valandos baseine ir pirtyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniuje atidaromas Fabijoniškių baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniuje atidaromas Fabijoniškių baseinas

„Tai nėra didelė kaina, nes bet kuriame „Impuls“ komplekse, kur yra SPA, yra žymiai brangiau. O metinis abonementas vienas pigiausių – vienai dienai – vienas euras žmogui. Mėnesinis abonementas brangesnis, nes jie nėra populiarūs, – aiškino savivaldybės paskirto baseino administratoriaus VĮ „Sveikas miestas“ vadovas M.Paulauskas. – Jei lygintume su Europos šalimis, jos neturi tokio baseinų trūkumo. Pavyzdžiui, Olandijoje yra apie 600 baseinų. Šalių ir miestų filosofija yra kitokia, jie gali skatinti ir dotuoti plaukimo mėgėjus. Jei pas mus pasikeistų baseinų padėtis, ir Vilniuje taip pat, galima būtų dotuoti ir suteikti vilniečiams pigesnę kainą.“

R.Šimašius tvirtino, kad pigiau bus mokytis plaukti.

„Noriu pakviesti ateiti ir mokytis plaukti. Suaugusiems aštuonios pamokos su mokytoju kainuoja virš 50 eurų, vaikams – 41 euras. Vienkartinis bilietas kainuoja daugiau, bet kainos bus mažesnės, kai atsiras daugiau baseinų, – sakė Vilniaus meras. – Šis baseinas Vilniuje vienintelis vien tik plaukimo. Tad natūralu, kad daug norinčių, o 80 proc. laiko šio baseino bus skirta vaikams.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Dabar Fabijoniškių baseinas lankytojams yra vienas brangiausių Europoje.

Pavyzdžiui, Helsinkyje plaukimo baseine galima plaukioti sumokėjus 5,5 euro.

Kopenhagoje bilietas į baseiną kainuoja 42 Danijos kronas – 5,6 euro.

Stokholme dauguma baseinų kviečia apsilankyti už 70 Švedijos kronų – mažiau nei už 7 eurus. Rygos baseine kaina siekia 8 eurus.

Estijoje Tartu baseinas savo lankytojus informavo, kad nuo 2019 metų sausio 1 dienos kaina bus didesnė pusė euro ir nuo šiol kainuos 4 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius