Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie lietuvišką pasą galvos netrukus: „Dabar svarbiausia olimpinis bilietas“

Trys Lietuvos dailiojo čiuožimo atstovai šią savaitę pasirodys mūsų šaliai auksinėje arenoje. Stokholmo „The Ericsson Globe“ arenoje Lietuvos krepšininkai prieš 18 metų tapo Europos čempionais. Dabar ten paklotas ne krepšinio parketas, o išlietas ledas. Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionato scenoje itin svarbų tikslą turi mūsų šokėjų ant ledo pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / „Scanpix“ nuotr.

COVID-19 apvertė ir pasaulio dailiojo čiuožimo čempionato rengėjų karališkuosius planus.

Švedijos princesė Viktorija turėjo šį trečiadienį pasirodyti „The Ericsson Globe“ arenoje, kur 2003 metais Antano Sireikos treniruojami Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas ir kiti iškovojo Europos krepšinio čempionato auksą, finale įveikę Ispaniją.

Bet prieš dvi savaites COVID-19 užsikrėtusi Švedijos princesė nutarė, kad atidarymo ceremonijoje galės pasirodyti tik nuotoliniu būdu, o šis pavyzdys deramai iliustruoja visas aplinkybes, supančias čempionatą.

„Tai pirmasis čempionatas, kai mažiau galvoji apie startus jame, o daugiau apie testus ir tai, kad sportininkai iš viso galėtų startuoti“, – sakė į Stokholmą atvykusi Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

Svarbiausia vieta – devynioliktuke

Nedidelė, bet gausiausia iš Baltijos šalių, Lietuvos komanda lengviau atsipūtė, kai testų serijos neparodė užsikrėtimų.

Paskutinė į čempionatą atvyko varžybų teisėja Laimutė Krauzienė, kurios testas irgi neigiamas, bet ji buvo perspėta, kad galimai kontaktavo su užsikrėtusiu asmeniu. Dauguma čempionato teisėjų skrido per Frankfurtą, o čempionato išvakarėse pastebėjo, kad arenoje nesimato teisėjos iš Ukrainos – svarstoma, kad ji turėjo izoliuotis Švedijoje.

Čiuožėjai izoliuotis viešbučio kambariuose turėjo tik vienai dienai, kol, atskridus į Stokholmą, jiems darsyk buvo padaryti testai ir sulaukta patvirtinimų, kad viskas yra gerai.

Lietuvos šokių ant ledo pora – Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius į čempionatą atvyko iš Kanados, kur pastaruosius porą mėnesių treniravosi su pasaulio dailiojo čiuožimo elitu.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.

26 metų amerikietės ir 28 metų lietuvio poros aukščiausia vieta planetos pirmenybėse iki šiol buvo 17-oji per 2018–2019 m. sezoną.

Europos čempionate Lietuvai atstovaujančio dueto progresija pasiekė piką pernai, kai buvo užimta 11-oji vieta.

„Šįkart vieta nesvarbu, visų svarbiausia – olimpinis kelialapis. Jei bus iškovotas kelialapis, tai ir bus didžiausia pergalė“, – sakė L.Vanagienė.

Šiame pasaulio čempionate 1–19 vietas šokių ant ledo varžybose užėmusios poros užsitikrins teisę startuoti 2022 metų žiemos olimpinėse žaidynėse Pekine.

Savo rungties reitinge A.Reed ir S.Ambrulevičius užima 20 vietą, bet šiame pasaulio čempionate jie reitinguojami 14-i, nes dėl įvairių priežasčių kai kurių porų trūksta, pavyzdžiui, keturis kartus pasaulio čempionų prancūzų Gabriellos Papadakis ir Guillaume'o Cizerono.

L.Vanagienės nuomone, jei pavyks be didelių klaidų čiuožti pirmąją varžybų dieną – penktadienį, Lietuvos pora tikrai pajėgi įsiterpti tarp 19-os stipriausių porų. Atsarginis variantas dar būtų olimpinis atrankos turnyras rudenį.

Tačiau svarbu pabrėžti, kad net iškovojus olimpinį bilietą vartai olimpiniam debiutui tik prasivers – atverti juos bus reikalingos aukštesnės jėgos Lietuvos prezidentūroje, nes A.Reed reikėtų mūsų šalies pilietybės – kitaip nei Europos ir pasaulio pirmenybėse, olimpinėse žaidynėse šaliai gali atstovauti tik jos piliečiai.

Opus pilietybės klausimas

Po karštų aistrų prieš pat 2014 metų Sočio olimpines žaidynes, Dalia Grybauskaitė galiausiai palaimino Lietuvos pilietybę Isabellai Tobias, šokusiai ant ledo su Deividu Stagniūnu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias
AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias

Tada ant lietuviško paso tyško amerikietės džiaugsmo ašaros, bet po olimpinių žaidynių atėjo žinia, kad D.Stagniūnas dėl traumos baigia karjerą, o S.Tobias tais pačiais metais su nauju partneriu pasirodė jau kaip Izraelio pora.

Pastaraisiais metais dėl Lietuvos pilietybės į prezidentūros duris beldėsi ir krepšininkas Ignas Brazdeikis, bet „New York Knicks“ puolėjo padėtis yra kita – Kanados lietuvis yra gimęs ir trejus metus augęs Lietuvoje, o praėjusį gruodį Gitano Nausėdos priimta nauja įstatymo pataisa leidžia antrąją pilietybę įgauti vaikams, – tad trūksta tik tam tikrų dokumentų.

A.Reed pasas gali atitekti išimties tvarka, bet L.Vanagienė turi vilčių, kad solidūs Lietuvos poros šokiai ant ledo sušildytų Pilietybės komisijos narių širdis.

„Jei iškovosime olimpinį, tai jau bus didelis dalykas. Tiesiog kosmosas, – sakė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos vadovė. – Svarbiausia, kad taptume olimpinių žaidynių dalyviais, o visa kita jau žiūrėsime vėliau.

Kita vertus, Allison jau turi nuopelnų šaliai. Su Sauliumi jie buvo vienuolikti Europoje, penkti „Grand Prix“ varžybose, laimėję kitas rimtas tarptautines varžybas. Ji turi leidimą gyventi Lietuvoje, jos ryšys su Lietuva yra stiprus – jau atstovauja mūsų šaliai ketvirtą sezoną, o rezultatai po truputį vis kyla. Tai – stipri pora, kuri papuoštų olimpines žaidynes.“

„Scanpix“/AP nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/AP nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Įšoko į važiuojantį traukinį

Moterų dailiojo čiuožimo varžybose trečiadienį startuoja Elžbieta Kropa.

Iki šiol aukščiausią vietą Europos pirmenybėse – 22-ąją – pasiekusi 22 metų lietuvė ilgai nebuvo tikra, ar galės startuoti pasaulio čempionate.

„Elžbieta suspėjo įšokti į jau važiuojantį traukinį, – sakė L.Vanagienė. – Jai trūko techninių taškų, nes varžybų pastaraisiais metais beveik nebuvo rengiama. Bet prieš pat čempionatą Taline ji įvykdė laisvosios programos normatyvą.

Per treniruotę užvakar ji atrodė labai gerai, o vakar tiesiog kaip pasaka: nė vienos klaidelės, trigubi šuoliai it iš pypkės. Jei pavyks tai pakartoti, pateks į finalą.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elžbieta Kropa.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elžbieta Kropa.

Laukia didžiųjų šalių šou

Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatas Stokholme vyks iki sekmadienio.

Per 13 tūkst. žiūrovų arenoje nebus dėl COVID-19, ir tik čiuožėjų komandų ir federacijų nariams leista įsitaisyti arenos antrajame ir trečiajame tribūnų aukštuose, kad regėtų įspūdingų pasirodymų.

„Rusijos, Japonijos, Kanados, JAV, taip pat Kinijos poriniame čiuožime, atstovai bus labai stiprūs, – pabrėžė L.Vanagienė. – Šios šalys dominuos pasaulio čempionate, bet bus labai įdomu, kas pasirodys geriausiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius