-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleisti honorarai, Rusija niršta dėl čiuožėjos diskvalifikacijos: „Niekšai“

Rusijos politikos ir sporto atstovai karštai reagavo į Sporto arbitražo teismo (CAS) skirtą bausmę dailiojo čiuožimo atstovei Kamilai Valijevai dėl dopingo vartojimo.
Trenerė Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva
Trenerė Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

15min pirmadienį jau rašė apie CAS sprendimą dvejus metus trukusioje Kamilos Valijevos sagoje.

Teismas Lozanoje nusprendė, kad 17-metė Rusijos čiuožėja turi būti diskvalifikuota ketveriems metams dėl draudžiamos medžiagos trimetazidino, rasto tuomet 15-metės sportininkės organizme 2021 metų gruodį.

Taip baigėsi dvejus metus trukusi istorija, kurioje faktai į viešumą išlindo 2022 metų vasario pradžioje per Pekino olimpines žaidynes tarp K.Valijevos pasirodymų komandinėse ir asmeninėse varžybose.

Tarptautinis olimpinis komitetas tada nedrįso priimti sprendimo – Rusijos čiuožėjų, tarp jų ir K.Valijevos, laimėti aukso medaliai komandų varžybose liko neįteikti, bet čiuožėjai buvo leista dalyvauti asmeninėse varžybose.

Rusijos antidopingo agentūra savo ruožtu vėliau išteisino čiuožėją, prilyginusi dopingo vartojimą įvykį netyčiniu. Tačiau Tarptautinė antidopingo agentūra pateikė apeliaciją, o CAS sprendimas pirmadienį buvo toks – ketverių mestų diskvalifikacija ir rezultatų nuo 2021 metų gruodžio anuliavimas.

O tai reiškia, kad K.Valijeva turėtų netekti 10-ies medalių, laimėtų nuo 2021 m. gruodžio.

CAS sprendimas sukėlė triukšmą Rusijoje, kurioje nuo pat pradžių buvo skiriama mažai dėmesio dėl priežasčių, kaip trimetazidinas atsirado sportininkės organizme (buvo kelta versija, kad čiuožėja išgėrė savo senelio vaistus).

„Neapykanta mūsų šaliai perėjo ant šios mergaitės. Niekšai ir svoločiai! – Rusijos propagandinis „Sport-express“ citavo Rusijos čiuožimo trenerę Tatjaną Tarasovą. – Kamila stipri, tikra, gera mergaitė, protinga, graži bei talentinga. Jai bus darbo mūsų šalyje. Niekam nepalinkėčiau susidurti su tokia neteisybe. Tegu būna prakeikti!“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Kamila Valijeva per olimpiečių pasveikinimą Kremliuje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Kamila Valijeva per olimpiečių pasveikinimą Kremliuje.

„Atkreipėme dėmesį į vietos žurnalistų ir sporto rato piktdžiugišką atmosferą dėl rusofobiško CAS sprendimo diskvalifikuoti mūsų čiuožėją Kamilą Valijevą ketveriems metams ir atimti apdovanojimus neva už dopingo vartojimą. Visa tai telpa į Vakarų vykdomą hibridinį karą prieš Rusijos federaciją“, – Kremliaus valdoma Rusijos propagandinė naujienų agentūra TASS spausdino Rusijos atstovybės JAV pareiškimą.

Rusijos dailiojo čiuožimo čempionė Jelena Radionova reagavo taip, anot propagandinio „Metaratings“:

„Manau, kad Kamila viena talentingiausių čiuožėjų asmeninėse varžybose. Tikras briliantas ant ledo. Šios dienos sprendimas labai griežtas. Man labai gaila, kad taip viskas įvyko. Jis tikrai viena iš geriausių, galėjo būti nuostabi karjera.“

K.Valijevos trenerės Eteri Tutberidzės, kuri viešėjo Kaune pastarajame Europos čempionate su Sakartvelo čiuožėjais, buvęs choreografas Aleksejus Železniakovas siuto: „Aš nenustebau dėl tokio sprendimo. Aišku, apmaudu dėl ketverių metų diskvalifikacijos ir medalių atėmimo. Bet ko iš jų laukiau – tai sukti žmonės. Net liežuvis neapsiverčia pavadinti jų žmonėmis.“

Tarp įvairių cituojamų Rusijos politikos ir sporto žmonių išsiskyrė tik Maskvos „Spartak“ ledo ritulininkas Ilja Kovalčiukas.

„Tai sportinė tragedija, nes mergaitė, tuo labiau nepilnametė, pateko į tokią istoriją. Aš ne teisėjas, kad kalbėčiau kažkokius protingus dalykus, tačiau esu įsitikinęs, kad žmonės, kurie buvo aplink ją, turėjo dėmesingiau prižiūrėti pasirengimą. Gaila, bet tai nemaloni dėmė mūsų sportui. Tačiau, tikiuosi, kad mes padarysime išvadas ir tai nepasikartos.“

Tarptautinis olimpinis komitetas irgi rekomendavo atkreipti dėmesį į gilumines problemas Rusijoje dėl dopingo.

„Šis atvejis ir jo aplinkybės yra dar vienas įrodymas, kad reikia peržiūrėti vaidmenis, kurie supa sportininkus dopingo reikaluose. Jei sportininkai yra nepilnamečiai, jie dar daugiau priklauso nuo savo aplinkos“, – teigiama IOC pareiškime.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva

Finansinis žurnalas „Forbes“ rašė, kad K.Valijeva 2022 m. buvo daugiausiai uždirbanti Rusijos čiuožėja. Ji gavo 3,875 mln. rublių (beveik 40 tūkst. eurų) už pergales Rusijoje ir 12 mln. rublių (daugiau nei 123 tūkst. eurų) už pasiekimus olimpinėse žaidynėse.

Nėra abejonių, kad rusai paliks premijas čiuožėjai, bet įdomu, kaip pasielgs Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU.

Anuliavus rusės rezultatus, ISU gali pareikalauti K.Valijevos grąžinti gautą premiją – 18,5 tūkst. eurų – už Europos čempionės titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius