-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čempionų ledynmetis ir snukiadaužis feisbuke: kodėl išjungta „Energija“?

Sekmadienį Elektrėnuose prasidėjo Lietuvos Nacionalinės ledo ritulio lygos pirmenybės, bet jos vyksta be tituluočiausios visų laikų šalies komandos. 25 kartus šalies čempione tapusi Elektrėnų „Energija“ prieš pat čempionatą atšaukė savo dalyvavimą. Kas atsitiko, kad „Energija“ liko „ant ledo“?
Elektrėnų „Energija“ ir Elektrėnų ledo rūmai – konflikte.
Elektrėnų „Energija“ ir Elektrėnų ledo rūmai – konflikte.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos ledo ritulio pirmenybes pradėjo tik keturios komandos: Vilniaus „Hockey Punks“, „Kaunas Hockey“, Vilniaus „Geležinis Vilkas“ ir jungtinė Kauno bei Klaipėdos „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ ekipa.
  • Pirmosios rungtynės tarp „Geležinio Vilko“ ir „Kaunas Hockey“ komandų sekmadienį vyko Elektrėnuose – mieste, kuris daug metų didžiavosi stipriausia šalies komanda, bet dabar jos lygoje nebeturės – „Energija“ pati netikėtai pasitraukė iš čempionato dėl konflikto su arenos valdytoju.

Įsivaizduokite, jei LKL pirmenybės vyktų be Kauno „Žalgirio“. Futbolo pasaulio čempionatas be Brazilijos arba regbio planetos pirmenybės be Naujosios Zelandijos.

Lietuvos ledo ritulio čempionatas jau prasidėjo be šios sporto šakos flagmano.

„Tai – tikras šokas, nes tokiam sprendimui ženklų nebuvo, – pripažino Lietuvos ledo ritulio federacijos generalinis sekretorius Vaidas Budrauskas. – Žinojome, kad „Energija“ nedalyvaus Baltijos lygoje, bet nebuvo nė kalbos apie atsisakymą žaisti Lietuvos čempionate.

Tai begalinis nuostolis ne tik visam Lietuvos ledo rituliui, bet pirmiausia patiems Elektrėnams – kam jiems arena, jei nėra komandos?“

Klubas kaltina arenos valdytoją-verslininką

Dar liepos mėnesį „Energijos“ klubo direktorius Povilas Jarmala kalbėjo apie tikslą užimti pirmąją vietą Lietuvos čempionate, bet praėjusią savaitę nuaidėjo žinia apie pasitraukimą.

„Ruošiantis šiam ir keliems sezonams prieš tai buvo trikdžių ir nesklandumų, tačiau juos pavyko išspręsti. Komanda buvo suformuota konkurencinga ir planavome siekti išlaikyti lyderių pozicijas Lietuvos čempionate,“ – oficialiame pranešime aiškino „Energijos“ klubas.

Elektrėnų „Energija“ šiemet šventė 25-ąjį Lietuvos čempionų titulą.
Elektrėnų „Energija“ šiemet šventė 25-ąjį Lietuvos čempionų titulą.

Anot klubo atstovų, pagrindinė nedalyvavimo Lietuvos čempionate priežastis – konfliktas su Elektrėnų ledo rūmų nuomotoju.

„Vienas iš klubo steigėjų, Elektrėnų miesto savivaldybė, nepadėjo susitarti dėl ledo nuomos dėl nurodytos priežasties, jog neturi juridinių kontrolės svertų esamam čiuožyklos nuomotojui (tiek treniruotėms, tiek rungtynėms) ir matome, kad ledo rūmų nuomotojui mūsų vykdoma veikla bei arenoje vykstantys renginiai nerūpi, – skundėsi „Energija“. – Dėl šios priežasties komanda liko be namų arenos, nebuvo pagrindo, iš ko sudaryti komandą.”

Anot klubo, dėl tokios padėties dauguma žaidėjų susitarė su kitomis komandomis.

Ledo rūmų nuomotojo Valdo Škadausko klubui pateiktą bendradarbiavimo sutartį „Energija“ pavadino „sveiku protu nepaaiškinama“: „Su ledo rūmų nuomotoju pabandžius spręsti šią problemą, buvo atsakyta: „Man neįdomu – aš esu verslininkas“. Niekaip negalime suprasti, kaip taip atsitiko, kad daugiametė čempionė Elektrėnų miesto komanda „Energija“ buvo priversta likti gatvėje. Sutartyje buvo pasiūlyti mokesčiai, kurie kelis kartus viršijo gaunamą paramą iš savivaldybės, skirtą susimokėti už ledo nuomą, o be viso to, klubui reikėjo dar ir papildomų lėšų inventoriui ir žaidėjų atlyginimams, kurias buvo priversti teikti privatūs rėmėjai“, – skundėsi „Energija“.

Atsakas: „Klubo vadovai nemoka dirbti“

Nuo 2017 metų gruodžio Elektrėnų ledo arenos valdytoju pagal naują dešimties metų sutartį tapo Dariaus Kasparaičio ledo ritulio mokykla, kurios direktoriumi tapo Valdas Škadauskas.

Jis kirto atgal „Energijos“ klubui po pirmosios atakos.

„Jeigu klubo vadovai nesugeba dirbti, aš neturiu ką pasakyti. Šiai dienai klubui buvo pasiūlytos pačios geriausios sąlygos. Bet jei jie nusprendė ieškoti kaltų, aš nebeturiu ką pasakyti“, – 15min sakė V.Škadauskas.

Elektrėnų ledo rūmai liko be svarbiausios komandos.
Elektrėnų ledo rūmai liko be svarbiausios komandos.

Jis tvirtino, kad nuomos mokestis klubui paaugo dėl atsiradusio PVM visai arenai. Vėliau atsiųstame pareiškime nurodoma, kad remiantis įstatymu, nuo šių metų VšĮ„Ledo arena“ tapo PVM mokėtoja, todėl prisidėjo papildomas 21 proc. PVM mokestis visiems nuomininkams.

„Nuo 2019 m. rugpjūčio 19 d. (naujojo sezono) keitėsi ledo nuomos įkainiai: 110-125 eur/1 val. plius PVM. Elektrėnų „Energijai“ buvo taikomas minimalus įkainis, t.y. 110 eur/ 1 val. plius PVM, o tai sudarė 20 eur/1 val. brangiau nei ankstesniame 2018–2019 m. sezoną. Atkreipiame dėmesį, kad Elektrėnų ledo rūmų valdytoju tapus VšĮ „Ledo arena“ nuomos įkainiai tapo žemesni nei iki tol buvusio operatoriaus VšĮ „A Vektoriaus“ taikomi 145 eur/1 val., – pareiškime tvirtino V.Škadauskas. – „Energijos“ klubui ledas treniruotėms visada buvo skiriamas geriausiu galimu laiku t.y. 19–20 val.vakare arba kitu laiku pageidaujant, tik netrukdant vaikų ugdymo valandų. Lietuvos čempionato ar kitų reikalingų varžybų datos bei laikai – visada suplanuojama prioriteto principu.

Dėl 2019–2020 m. sezono –„Energijos“ klubo administracija liepos ir rugpjūčio mėnesiais derino užimtumą dėl planuojamos Baltijos lygos – kaip žinia, paskutinę minutę dėl „Energijos“ atsisakymo dalyvauti Baltijos lygos projektas neįvyko. Toliau sekė derinimas tvarkaraščių dėl Lietuvos čempionato pirmenybių – iš arenos valdytojų pusės jokių trikdžių tam nebuvo, anaiptol, esame visokeriopai suinteresuoti vykstančiais renginiais ledo rūmuose.

Elektrėnų „Energijos“ klubas pastaraisiais metais vėluoja atsiskaityti už suteiktas paslaugas po keletą ir daugiau mėnesių, o VšĮ „Ledo arena“ tokią situaciją toleravo dėl viešai deklaruojamos sunkios finansinės padėties. Pavyzdžiui, sąskaita už 2019 m. kovo mėnesį buvo apmokėta tik birželio 21 d.

Esu užaugęs ir visą gyvenimą praleidęs Elektrėnuose, savo sportinę ir vėliau profesinę karjerą skyriau Elektrėnų „Energijos“ klubui, vaikų ledo ritulio ugdymui. Visada prisidėjau spręsdamas problemas ir nuolat siekiau tik geriausio mūsų miestelio ledo rituliui. Išsakytą kritiką priimu kaip nepagrįstą ir šmeižikišką. Elektrėnų savivaldybei linkiu surasti jėgų priimti teisingus sprendimus, kad ledo ritulys ir toliau garsintų savivaldybę.“

Pasiūlė susitikti „snukio klausimu“

Toks buvo oficialus V.Škadausko pareiškimas, bet dar buvo neoficialus, asmeninis.

Ledo ritulio mėgėjas iš Vilniaus Vylius Blauzdavičius, laisvalaikiu žaidžiantis ledo ritulį Elektrėnuose, asmeninėje feisbuko paskyroje pasidalino straipsniu apie Elektrėnų klubo problemas ir paprašė miesto vadovų atkreipti dėmesį į jas.

Netrukus V.Blauzdavičius sulaukė klausimo feisbuko paskyroje:

– Kur susitinkame, Vyliau? – V.Škadauskas paklausė V.Blauzdavičiaus.

– Kokiu klausimu? – pasiteiravo V.Blauzdavičius.

– Snukio klausimu. Ką pažadu, tą darau.

– Siūlyčiau susilaikyti nuo grasinimų.

– Kodėl, ateik pasitikrinkime, jei gali šnekėti, gali atsakyti už savo žodžius ar negali. Vyras tu ar boba?

– Kaip šnekėti?

– Kumščiais, kaip kitaip.

– Kokius savo žodžius?

– Tu bijai? Pagal barzdą baisiai atrodai. Pakviesk į laidą, padarysiu gerą patiekalą.

Reagavo Darius Kasparaitis

Floridoje gyvenantis legendinis ledo ritulininkas D.Kasparaitis irgi reagavo į konfliktą.

„Po to aš Valdui paskambinau ir perspėjau, kad daro nesąmones, – sportas.lt pasakojo D.Kasparaitis. – Pasakiau, kad su žmonėmis taip kalbėti nederėtų. Suprantu, kad įvairiausi komentarai galėjo įskaudinti Valdą. Aš jam pasakiau, kad visada bus daug žmonių, kurie kalbės nežinodami tikrosios situacijos. Ir pats esu su tuo susidūręs. Žaidžiau už Lietuvą, už Rusiją, o žmonės po straipsniais rašo nesąmoningus komentarus. Ką man daryti? Nejaugi visiems skambinsiu ir su jais aiškinsiuosi? Aš žinau, kad skirdamas žmonėms dėmesio suteiki jiems dar daugiau jėgos“.

hockey.lt nuotr./Darius Kasparaitis
hockey.lt nuotr./Darius Kasparaitis

D.Kasparaitis teigė, kad jam „Energijos“ atstovai nepaskambino, o ledo mūšyje užstojo V.Škadauską, o ne klubą.

„Nors už ledą reikėjo truputį mokėti, – sakė D.Kasparaitis. – Juk Valdo darbas – išlaikyti čiuožyklą. Jeigu nebus pinigų, nebus galimybių jos išlaikyti. Ir čia mes jau turime kalbėti apie „Energijos“ problemas. Manau, kad klubas tiesiog neturi finansinių įplaukų, kurios galėtų padėti išsilaikyti.“

Miesto pozicija: kaltos visos pusės

Svarbiausia „Energijos“ rėmėja yra Elektrėnų savivaldybė, nuo 2006 metų vidutiniškai per metus skirianti 42 598 Eur. Ši suma sudaro 0,13 procentų bendro Elektrėnų savivaldybės biudžeto ir 1,33 proc. Elektrėnų savivaldybės biudžeto Kultūros veiklos ir sporto plėtojimo programos.

Šiais metais Elektrėnų savivaldybė šiam klubui jau yra skyrusi 25 553 eurus ir svarstomas klausimas dėl papildomų 27 tūkst. eurų skyrimo.

Tačiau „Energijos“ atsisakymas žaisti Lietuvos čempionate tapo staigmena ir savivaldybės vadovams.

„Esu tokios nuomonės, kad kiekviename konflikte kaltos yra dvi pusės, – 15min sakė Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Gediminas Ratkevičius. – Nesusikalbėjimas tikrai yra. Kaltos abi pusės, nesakau, kad ir savivaldybė nėra kalta.

Atsakomybė tenka ir mums, nes nesukontroliavome situacijos. Tenka apgailestauti ir atsiprašyti šios sporto šakos gerbėjų, kad jie liko be tokios komandos. „Energijos“ sirgaliai liko labiausiai nuskriausti. Šiame konflikte pralaimėjo sportas.“

Tito Pacausko nuotr./Elektrėnų „Energija“ džiaugiasi dar vienu titulu.
Tito Pacausko nuotr./Elektrėnų „Energija“ džiaugiasi dar vienu titulu.

Elektrėnų savivaldybė sugriežtino ledo arenos valdymo priežiūrą, praėjusią savaitę paskyrusi 4 asmenis ledo arenos valdymo teisiniams, ūkiniams, finansiniams ir sportiniams klausimams kuruoti.

Numatoma peržiūrėti bendradarbiavimą ir kurti prevencines priemones, o netrukus G.Ratkevičius laukia bendro pokalbio su abiejų nesutariančių stovyklų atstovais.

„Šeštadienis feisbuke buvo labai įdomus. Daug kam kliuvo. Visokių nuomonių išsakyta, – krimtosi G.Ratkevičius. – Man irgi kliuvo, bet paskui atsiprašė. Nepykstu, ir manau, kad visi kiti turėtų nesureikšminti savęs, o orientuotis į naudą sportui. Įmanoma kalbėti, atleisti ir rasti susitarimą.“

G.Ratkevičius mano, kad ir D.Kasparaitis dėl neginčijamo autoriteto turėtų tarti svaresnį žodį ir prisidėti prie konflikto sprendimo.

Anot vieno miesto vadovų, nors dauguma „Energijos“ žaidėjų jau pasklido po kitas komandas, dalis jų liko ir vis dar turi tartis su arenos valdytojais dėl treniruočių.

hockey.lt nuotr./Elektrėnų „Energija“
hockey.lt nuotr./Elektrėnų „Energija“

Savivaldybė bandys tapti tarpininke ledo mūšyje, bet šį sezoną „Energija“ Lietuvos čempionate jau nebežais.

Ar tai gali atsiliepti ir Lietuvos rinktinei?

„Pastaruoju metu tik du „Energijos“ žaidėjai žaidė rinktinėje ir jie nebuvo lyderiai, – priminė Lietuvos ledo ritulio federacijos generalinis sekretorius Vaidas Budrauskas. – Bet ilgalaikėje perspektyvoje šis konfliktas gali turėti neigiamų padarinių visiems: „Energijai“, Elektrėnams ir Lietuvos rinktinei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius