-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 20

Dailusis čiuožimas grįžta – pasaulio čempionato favoritai, lietuviai, prognozės

Emocijos, įspūdžiai ir skandalai po Europos dailiojo čiuožimo čempionato Kaune atslūgo, o geriausi šio sporto meistrai pradeda pasirodymus pasaulio čempionate Monrealyje.
Monrealyje prasideda dailiojo čiuožimo pasaulio čempionatas, kuriame dalyvaus ir Lietuvos atstovai.
Monrealyje prasideda dailiojo čiuožimo pasaulio čempionatas, kuriame dalyvaus ir Lietuvos atstovai. / Eriko Ovčarenko / 15min nuotr.

Penki Lietuvos atstovai rengiasi pasirodyti ant Monrealio ledo šią savaitę.

Trečiadienį Medos Variakojytės debiutu tokio rango varžybose moterų trumpojoje programoje startuoja svarbiausios dailiojo čiuožimo varžybos šį sezoną – pasaulio čempionatas.

1,8 mln. gyventoju Monrealis turėjo rengti planetos čempionatą 2020 metais, bet dėl pandemijos varžybos buvo atšauktos, o dabar sugrįžta į miestą, kuriame pastarąjį sykį pasaulio pirmenybės rengtos 1932 metais.

Dabar nuo trečiadienio iki sekmadienio apie du šimtai čiuožėjų varžysis keturiose rungtyse.

Suprasti akimirksniu

  • Pasaulio čempionato tvarkaraštis:
  • Trečiadienis: moterų trumpoji programa, porų trumpoji programa
  • Ketvirtadienis: vyrų trumpoji programa, porų laisvoji programa
  • Penktadienis: šokių porų ritminė programa, moterų laisvoji programa
  • Šeštadienis: šokių porų laisvoji programa, vyrų laisvoji programa
  • Sekmadienis: parodomoji programa
  • P.s. Pasaulio čempionatas bus rodomas ir per LRT kanalus.

Prieš 18-23 dienomis vyksiančias pirmenybes 15min supažindina su varžybų favoritais ir primena, ko tik galima laukti iš mūsų šalies čiuožėjų.

Moterų asmeninės varžybos

Favoritės

Jei Japonijos čiuožėja Kaori Sakamoto nelaimės aukso medalio, jai tai bus nesėkmė. Stipri, išraiškinga 23 metų čiuožėja triumfavo pastarosiose dvejose pasaulio pirmenybėse 2022 ir 2023 metais, o prieš tai olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzą.

„Scanpix“ nuotr./Kaori Sakamoto
„Scanpix“ nuotr./Kaori Sakamoto

Kaip žinia, dėl Rusijos karinės agresijos Ukrainoje iš tarptautinių čiuožimo varžybų buvo eliminuoti Rusijai ir Baltarusijai atstovaujantys čiuožėjai, tad konkurencija kovoje dėl medalių sumažėjo ne vien dėl jaunosios rusės Kamilos Valijevos dopingo istorijos.

Mesti iššūkį K.Sakamoto turėtų Kaune auksu nušvitusi belgė Loena Hendrickx. Sausį „Žalgirio“ arenoje 24 metų belgė pagaliau užkopė ant aukščiausios pakylos svarbiausiose varžybose, pridėjusi auksą prie anksčiau laimėtų kitų apdovanojimų, tarp kurių ir sidabro bei bronzos medaliai pasaulio pirmenybėse 2022 ir 2023 metais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Trumpoji moterų programa
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Trumpoji moterų programa

„Žinau, kad būčiau laimėjusi daugiau medalių, jei dailusis čiuožimas būtų skaidrus“, – sakė L.Hendrickx, užsiminusi apie Rusijoje paplitusį dopingą.

Lietuvė

Pasaulio čempionate Lietuvai pirmą kartą atstovaus Meda Variakojytė.

16-metė kaunietė vylėsi startuoti ir Europos čempionate Kaune, kai žiemą laimėjo Lietuvos pirmenybes, nurungusi ir Aleksandrą Golovkiną. Tačiau Lietuvos dailiojo čiuožimo federacija nusprendė, kad „Žalgirio arenoje“ čiuoš labiau patyrusi 25 metų vilnietė, Kaune užėmusi 16 vietą. Tuo pačiu pažadėta M.Variakojytę deleguoti į pasaulio čempionatą, juo labiau, kad ji buvo įvykdžiusi normatyvą per sėkmingas varžybas Latvijoje.

Meda Variakojytė debiutuos pasaulio čempionate.
Meda Variakojytė debiutuos pasaulio čempionate.

Šiemet 10-oje klasėje besimokanti M.Variakojytė per dieną įprastai rengia po 3-4 treniruotes (dvi ant ledo, po vieną baleto ir fizinio rengimo) ir gali atlikti visus trigubus šuolius – Salchovo, Ritbergerio, tulupą, lutcą ir flipą.

„Labai artistiška ir choreografiška, jos stiprioji pusė – labai gera šuolių technika. Vestibulinis aparatas veikia puikiai, ji labai retai griūna ant ledo. Šuoliai, suktukai, choreografija – labai aukšto lygio“, – sakė 10 metų Kaune Medą treniravusi sporto mokyklos „Startas“ čiuožimo trenerė Indrė Paulaitienė.

Suprasti akimirksniu

Šiam sezonui M.Variakojytei programą padėjo sukurti Saulius Ambrulevičius, o pastaruoju metu čiuožėją Kauno ledo rūmuose treniruoja Dmitrijus Kozlovas. Techniškai itin pajėgi M.Variakojytė pastaruoju metu kentė dėl Achilo sausgyslės skausmų, bet ji pajėgi pasaulio pirmenybėse patekti į finalą, kur trečiadienį prasiskins kelią 24 iš 35 čiuožėjų.

„Kiek žinau, ji treniruojasi, gal įvyks stebuklas. Gal kiek pasikeis šuolius, gal užšaldys koją. Jei bus sveika, pakovotų dėl vietos į finalą“, – sakė I.Paulaitienė.

Suprasti akimirksniu

  • Kokie pinigai sukasi dailiajame čiuožime?
  • Pasaulio čempionato čempionų poros bus apdovanotos 64 tūkst. dolerių
  • Premijos numatytos ir už kitas vietas, mažėjančia kryptimi, – pavyzdžiui už šeštąją vietą atiteks 8 tūkst. dolerių.

Porų varžybos

Favoritai

Įprastai porų varžybose prireikia eilės metų kopimo iki aukso pakylos, bet šių metų pasaulio čempionatas gali tapti išimtimi, nes Sakartvelui atstovaujantys 19-metė rusė Anastasija Metelkina ir Rusijoje gimęs 21 metų kartvelas Luka Berulava progresuoja dideliu greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius