Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griežtas verdiktas: Rusijos komandos olimpinėse žaidynėse nebus

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) nusprendė, kad Rusija yra diskvalifikuojama iš Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių. Už 66 dienų prasidėsiančiose žaidynėse Rusijos sportininkai negalės varžytis po savo šalies vėliava.
Rusijos komanda žiemos olimpinėse žaidynėse.
Rusijos komandos nebus žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange. / „Scanpix“ nuotr.

Žiemos olimpinės žaidynės vyks be Rusijos komandos. Taip nusprendė antradienį susirinkusi IOC valdyba, vadovaujama Thomaso Bacho.

Dėl sisteminių dopingo problemų ir mėginių klastojimo per 2014 m. Sočio olimpines žaidynes, IOC šįkart priėmė griežtesnį sprendimą nei prieš 2016 metų vasaros olimpines žaidynes, kai dėl Rusijos atletų leido apsispręsti savarankiškai įvairių sporto šakų organizacijoms.

Šįkart diskvalifikuotas visas Rusijos olimpinis komitetas. Tai reiškia, kad vasario 9 dieną Pietų Korėjoje prasidėsiančiose žiemos olimpinėse žaidynėse nebus nei Rusijos rinktinės, nei Rusijos himno.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas.

Rusijos atletai galės varžytis kaip „olimpiniai atletai iš Rusijos“, bet kiekvieno sportininko atvejis bus svarstomas asmeniškai – jie turės įrodyti, jog yra švarūs.

„Tai buvo beprecdentinė ataka prieš olimpinio judėjimo skaidrumą. Šis sprendimas turėtų nubrėžti liniją per šį pažeidžiantį epizodą ir pasitarnauti kaip postūmis efektyvinant antidopingo sistemą“, – po susirinkimo antradienį vakare pabrėžė Th.Bachas.

Jo vadovaujamas IOC sprendimą priėmė po septyniolika mėnesių trukusio buvusio Šveicarijos prezidento Samuelio Schmidto tyrimo.

„Mes niekada nebuvome matę tokio sukčiavimo ir visa tai padarė neatleistinos žalos olimpiniam judėjimui ir olimpiniam sportui“, – sakė S.Schmidtas.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.

Nuo ko viskas prasidėjo

Raudonas dopingo signalas užsidegė Rusijai 2013 m. liepą prieš Maskvoje rengiamas pasaulio lengvosios atletikos pirmenybes. Britų laikraštis „The Mail“ pranešė apie Grigorijaus Rodčenkovo ir jo vadovaujamos Maskvos antidopingo laboratorijos nuodėmes.

2014 m. gruodį, praėjus 10 mėnesių po Sočio olimpinių žaidynių, Vokietijos televizijos kanalas parodė žurnalisto Hajo Seppelto sukurtą dokumentinį filmą apie Rusijos sportininkų dopingo vartojimą, parodant slaptai filmuotus liudininkų kadrus.

Pasaulio antidopingo agentūra vėliau paskyrė komisiją, vadovaujamą Richardo Poundo, ilgamečio IOC nario. Komisijoje buvo ir Richardas McLarenas. Po jų pateiktų išvadų 2015 m. lapkritį ir 2016 m. sausį buvo diskvalifikuota Rusijos lengvosios atletikos federacija, antidopingo agentūra ir Maskvos laboratorija.

R.Poundo komanda apklausė G.Rodčenkovą ir nustatė, kad jis buvo svarbus asmuo, įtrauktas manipuliuojant uždraustų medžiagų mėginiais, klastojant dopingo testų rezultatus ir dengiant atletus.

G.Rodčenkovas išvyko į JAV ir 2016 m. gegužę „New York Times“ dienraščiui papasakojo, kaip būdamas Sočio žaidynių laboratorijos direktoriumi padėjo Rusijos atletams sukčiauti. Jis teigė, kad 15 iš Rusijos laimėtų 33 medalių buvo nešvarūs.

WADA paskyrė R.McLareną atnaujintam tyrimui. Po dviejų mėnesių jis pateikė kitas išvadas, papildytas G.Rodčenkovo parodymais.

„Twitter“ nuotr./Grigorijus Rodčenkovas
„Twitter“ nuotr./Grigorijus Rodčenkovas

Tada IOC sudarė dvi komisijas. Viena, vadovaujama IOC nario Deniso Oswaldo, pagal R.McLareno surinktus įkalčius tikrino Rusijos sportininkų Sočyje bylas. Antra, vadovaujama buvusio Šveicarijos prezidento Samuelio Schmido, turėjo nustatyti, ar egzistavo institucinė konspiracija.

D.Oswaldo komisija paskelbė verdiktą praėjusį mėnesį. Nuo tada 25 rusai buvo diskvalifikuoti, jų rezultatai Sočyje anuliuoti, jie diskvalifikuoti iš olimpinių žaidynių iki gyvenimo pabaigos. 11 medalių buvo atimta. Vienas rusas išteisintas.

S.Schmidas gavo 50 puslapių medžiagos iš G.Rodčenkovo savo tyrimui. Visa tai turėjo būti pristatyta IOC valdybai pirmadienį.

Sočio programa

G.Rodčenkovas pasakojo, kad kai kurie Rusijos sportininkai Sočio olimpinėse žaidynėse naudojo greitai veikiantį „Duches“ kokteilį, kuriame buvo įplakti pasirodymą keičiantys steroidai.

Per žaidynes atletai buvo apsaugomi keičiant jų mėginius – vietoj nešvarių buvo teikiami mėnesiais anksčiau daryti mėginiai.

Vėlai naktį mėginiai buvo keičiami per „pelės landą“ saugomame Sočio laboratorijos testų kambaryje.

Slaptieji agentai rado būdų, kaip sukeisti buteliukų turinį ir grąžinti juos švarius, – teigė G.Rodčenkovas.

Į pravalytus mėginius buvo pridedama druskos, kad jie taptų švaresni. Kai kuriose Rusijos moterų ledo ritulio komandos žaidėjų mėginiuose buvo aptikta vyriško DNR, kai mėginiai buvo ištirti dar kartą.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius