-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į pasaulio biatlono elitą beldžiasi ir jaunoji lietuvė Gabrielė Leščinskaitė

„Per klaidą patekau į moterų estafetės komandą, taip neplanuotai. Baisu!“, – gruodžio viduryje prieš debiutą pasaulio taurės varžybose Austrijoje jaudinosi Gabrielė Leščinskaitė. Tąkart lietuvė kontrolinėse varžybose susirungė su komandos draugėmis bei kaip ketvirtoji narė iškovojo teisę startuoti estafetės rungtyje.
Gabrielė Leščinskaitė
Gabrielė Leščinskaitė / Andrejaus Ivanovo nuotr.
Temos: 1 Biatlonas

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Praėjo trys mėnesiai, per kuriuos 18-metė G.Leščinskaitė džiaugėsi šešta vieta atvirame Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionate bei krimtosi dėl ne itin sėkmingo pasirodymo pasaulio jaunių (iki 18 metų) čempionate Baltarusijoje, kur užėmė 10-ą, 22-ą ir 30-ą pozicijas.

„Ar Gaba (taip sportininkę vadina komandos draugai – aut. past.) vyks į suaugusiųjų pasaulio čempionatą? Vargu, ji dvyliktokė, reikės ruoštis egzaminams“, – įpusėjus biatlono sezonui abejojo vyr. rinktinės treneris Ilmaras Bricis.

Vis dėlto į Suomijoje vykstantį pasaulio čempionatą G.Leščinskaitė išvyko. Nė karto asmeninėse varžybose net pasaulio taurėje jėgų nebandžiusi lietuvė buvo mesta į mėsmalę su geriausiomis planetos biatlonininkėmis.

Po geriausio pasirodymo pasaulio čempionate savęs komandos lydere nevadinu ir tokia nesijaučiu. Tai man nėra siekiamybė: aš tik noriu likti patenkinta savo pačios pasiektais rezultatais ir jausti tobulėjimą su kiekviena diena praleista trasoje.

Mišrios estafetės rungtyje šalia dviejų vyrų Tomo Kaukėno ir Karolio Dombrovskio startavo Diana Rasimovičiūtė-Bricė ir Natalija Paulauskaitė. Tuo tarpu G.Leščinskaitė debiuto tokio rango varžybose laukė. Susirgus Natalijai Kočerginai, jauniausiai Lietuvos komandos narei atsirado galimybė startuoti 7,5 km sprinto varžybose – ten G.Leščinskaitė tarp 105 dalyvių užėmė 88 vietą. Pučiant stipriam vėjui, taiklumu pasižyminti lietuvė prašovė net šešis kartus (du gulint ir net keturis stovint), tačiau sugebėjo aplenkti taikliau šaudžiusias komandos drauges N.Paulauskaitę (93 vieta) ir Mariją Kaznačenko (97 vieta).

Rezultatas nenustebino ir nenuvylė: tik už slovėnę Urską Poje ir prancūzę Justine Braisaz jaunesnei lietuvei vieta tarp lyderių nebuvo prognozuota. Be to, geriausius karjeros rezultatus G.Leščinskaitė rodė asmeninėse lenktynėse. Būtent šioje rungtyje ji po 12 metų pertraukos į Lietuvai iškovojo žiemos Europos jaunimo olimpinio festivalio sidabrą.

Trečiadienį pasaulio čempionate biatlonininkės stojo prie starto 15 km asmeninėse lenktynėse. Tokios distancijos varžybose G.Leščinskaitė iki šiol nebuvo įveikusi niekada: jaunių asmeninės lenktynės susideda iš 10 km ir keturių šaudymo ruožų.

Andrejaus Ivanovo nuotr./Gabrielė Leščinskaitė
Andrejaus Ivanovo nuotr./Gabrielė Leščinskaitė

„Distancija tikrai atrodė baisi ir dabar tokia atrodo vien todėl, kad būtent ši trasa reikalauja daug ištvermės ir puikios fizinės formos. Tačiau tinkamai paskirsčius jėgas, supranti, kad viskas ne taip sudėtinga, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio“, – sakė G.Leščinskaitė.

18-metės lietuvės pasirodymas asmeninėse lenktynėse pranoko visus lūkesčius: sportininkė iš 20 šūvių prašovė vos du bei aplenkusi 62 biatlonininkes, užėmė 39 vietą. Tai – aukščiausia Lietuvos biatlonininkų užimta pozicija šių metų pasaulio čempionate. G.Leščinskaitė taip pat iškovojo du įskaitinius pasaulio taurės varžybų taškus.

18-metės lietuvės pasirodymas asmeninėse lenktynėse pranoko visus lūkesčius: sportininkė iš 20 šūvių prašovė vos du bei aplenkusi 62 biatlonininkes, užėmė 39 vietą.

„Pirmuose ratuose stengiausi labai nelėkti, nes žinojau, koks svarbus yra paskutinis ratas ir kaip svarbu jame atiduoti visas jėgas. Kirtusi finišo liniją jaučiausi išsekusi, – prisiminė G.Leščinskaitė. – Prieš varžybas apie jokį rezultatą negalvojau. Jaučiausi labai neužtikrinta savo šaudymu, jaudinausi šaudykloje, o šaudant drebėjo ir rankos ir kojos. Iki paskutinės sekundės nenustojau tikėti savimi ir savo galimybėmis.“

Šį sezoną įskaitinius pasaulio taškus iškovojo 96 biatlonininkės, tarp kurių dvi lietuvės – N.Kočergina (3 tšk.) ir G.Leščinskaitė. Tarp visų sportininkių 19-to gimtadienio dar nepaminėjo tik lietuvė ir keturiais mėnesiais už ją jaunesnė J.Braisaz. Palyginimui, aukščiausias vietas pasaulio čempionatuose (11 vieta) ir olimpinėse žaidynėse (18 vieta) užėmusi D.Rasimovičiūtė pirmą kartą į Top-40 pateko būdama dvejais metais vyresnė nei Gabrielė.

„Dėl įskaitinių taškų sau galvos taip pat nekvaršinau, nes žinojau, kad bus dar dešimtys merginų, kurios šaus taip pat ir dar geriau, bei greičiau suksis tiek trasoje, tiek šaudykloje. Pirmieji įskaitiniai taškai man buvo ypatingai maloni staigmena, – šypsojosi G.Leščinskaitė. – Po geriausio pasirodymo pasaulio čempionate savęs komandos lydere nevadinu ir tokia nesijaučiu. Tai man nėra siekiamybė: aš tik noriu likti patenkinta savo pačios pasiektais rezultatais ir jausti tobulėjimą su kiekviena diena praleista trasoje.“

Penktadienio vakarą jaunosios lietuvės laukia dar vienas iššūkis: moterų estafetės rungtyje ji startuos pirmame etape ir bandys mesti iššūkį biatlono padangėje jau seniai žybsinčioms žvaigždėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius