-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš G.Nausėdos lūpų – pozityvios žinios pilietybės siekiančiai A.Reed

Prezidentas Gitanas Nausėda pozityviai pasisakė apie galimybę čiuožėjai Allison Reed suteikti Lietuvos pilietybę.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Lietuvos čiuožėjų pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius neseniai padovanojo bronzos medalius mūsų šaliai Europos dailiojo čiuožimo čempionate, praūžusiame Kaune.

Anksčiau amerikietė, su S.Ambrulevičiumi šokanti nuo 2017-ųjų, du kartus prašė suteikti jai Lietuvos pilietybę, tačiau atsakymai buvo neigiami.

Pagal dailiojo čiuožimo taisykles A.Reed ir S.Ambrulevičius gali atstovauti Lietuvai pasaulio ir Europos čempionatuose, bet štai olimpinėse žaidynėse – ne. Ten poroje turi čiuožti tos pačios šalies piliečiai.

Ankstesni A.Reed ir S.Ambrulevičiaus pasiekimai Prezidentūrai nebuvo vertintini kaip „ypatingi nuopelnai“. Jau iškart po Europos čempionato, suspindusio Lietuvos poros bronza, 15min kreipėsi į G.Nausėdos komandą su pilietybės klausimu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

„Pilietybės suteikimas yra teisės aktų reguliuojama procedūra.

Ši procedūra pradedama asmens prašymu ir tik tuomet, kiekvieną prašymą individualiai vertinant, sprendžiamas pilietybės suteikimo klausimas“, – tuomet lakoniškai buvo rašoma Prezidento patarėjo Rido Jasiulionio atsakyme.

Bet paties G.Nausėdos vizija, atrodo, keičiasi.

„Situacija iš esmės pasikeitė, – „Kauno dienai“ sakė G.Nausėda. – Ilgą laiką laukėme patvirtinimo apie A.Reed nuopelnus Lietuvai. Šiuos patvirtinimus gavome.

Čempionatą žiūrėjau ne arenoje – per televizorių. Mačiau ir mūsų poros nuostabų pasirodymą. Padarė labai malonų įspūdį. Manau, kad netrukus turėsime galimybę priimti sprendimą šiuo klausimu.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Kalbant apie pilietybės dalybas – nepatinka šis žodis, geriau pilietybės suteikimą, – tikriausiai esu vienas labiausiai rezervuotų prezidentų, – toliau dėstė G.Nausėda. – Išskirtinėmis progomis pilietybių esu suteikęs tik kelis kartus. Kiekvieną kartą labai nuodugniai įvertinu žmogaus nuopelnus, jo pasišventimą Lietuvai. Kaip vieną iš pavyzdžių galiu paminėti garsųjį aktorių ir režisierių Dexterį Fletcherį. Kelias pilietybes man teks ir atimti. Viena jau yra atimta. Kitos atėmimas – poniai Ilzei Liepai – jau artėja prie finalo. Sprendimas, man atrodo, yra visiškai aiškus. Jeigu nuodugnus monitoringas parodys, kad yra ir daugiau žmonių, kurie nenusipelno Lietuvos pilietybės, mano ranka nesvyruos. Svarbiausia, kad pasimokytume iš praeities klaidų, kai pilietybės tarsi riestainiai buvo dalijamos į kairę ir į dešinę už kažkokius nuopelnus ne valstybei, o konkretiems asmenims."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius