-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas: esame geriausi Lietuvos žiemos sporto atstovai

Artėjant naujajam dailiojo čiuožimo sezonui Lietuvai atstovaujanti pora Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas sulaukė garsiausio apie šią sporto šaką rašančio portalo goldenskate.com dėmesio. Čiuožėjai prisipažino, kad yra pasirengę naujiems iššūkiams, o užklupę sunkumai padėjo tapti neįtikėtinai vieningais.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

I.Tobias ir D.Stagniūnui teko įveikti ir pakilimus, ir nuopolius. Išgyventi asmenines tragedijas, iš naujo atrasti jėgų naujiems karjeros žingsniams. Karčią sezoną pabaigą aptemdė D.Stagniūno mamos mirtis, vėliau teko priimti nelengvą sprendimą ir pradėti naują karjeros etapą kituose ledo rūmuose. 

Pakeitė požiūrį į gyvenimą

„Sezonas mums buvo ir saldus, ir kartus“, – neslėpė I.Tobias. Aukščiausius rezultatus mūsų porai pavyko pasiekti pirmoje sezono pusėje: bronzos medalis „Grand Prix“ etape Amerikoje ir 9-oji vieta Europos čempionate žadėjo šviesias perspektyvas. Bet viskas pasisuko kiek kita, sunkumų atnešusia vaga. 

RIA Novosti nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
RIA Novosti nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas

„Mes pasiekėme neįtikėtinų aukštumų čiuoždami, nes laimėjome bronzą „Skate America“ ir puikiai pasirodėme Europos čempionate, tačiau patyrėme siaubingas asmeninio gyvenimo tragedijas, nes mirė abiems artimi žmonės. Be to, aš pasitempiau kulkšnį likus vos 3 savaitėms iki pasaulio čempionato“, – pasakojo Lietuvai atstovaujanti amerikietė.

Sportininkė atskleidė, kad visa tai pareikalavo nemenkų pastangų.

„Mums buvo nelengva išlaikyti savyje pozityvias mintis, bet mes tapome neįtikėtinai vieningais. Aš tikiu, kad tapome stipresniais ir netgi pakeitėme požiūrį į gyvenimą“, – kalbėjo I.Tobias.

Pasaulio čempionate – paskutiniajame sezono starte – amerikietės ir lietuvio pora liko 18-a. Ši vieta buvo keturiomis pozicijomis prastesnė, nei per debiutą planetos pirmenybėse 2011 metais. Visgi naujojo sezono priešakyje I.Tobias ir D.Stagniūnas pasirengę priimti naujus iššūkius – pasirengę būdami stipresne ir darnesne pora, nei bet kada anksčiau. 

Darbas naujame kolektyve

Jau keletą mėnesių pora treniruojasi ne Kantono (JAV) miesto čiuožykloje, o Novi mieste, Mičigane (JAV). Be to, vadovaujami ne dviejų, o tik vieno trenerio. To priežastis – geriausiais pasaulio treneriais vadintų Igorio Špilbando ir Marinos Zuevos konfliktas. I.Špilbandas buvo atleistas iš darbo ir trenerio karjerą ėmė tęsti kitoje ledo arenoje. 

Lietuvos dailiojo čiuožimo porai teko apsispręsti, su kuriuo treneriu dirbti toliau, o su kuriuo atsisveikinti. I.Tobias ir D.Stagniūnas nusprendė pasirinkti I.Špilbandą. „Mes tiesiog pajutome, kad Igoris mums gali suteikti daugiau, ko mums reikia kaip komandai, – tikino I.Tobias. – Igorio ir Marinos išsiskyrimas buvo pribloškianti žinia kiekvienam, ypač čiuožėjams. Mes kiekvieną dieną ilgimės Kantone likusių kolegų.“

Dabar čiuožėjai tikina jau įpratę prie naujos treniruočių aplinkos. Naujaisiais jų treniruočių partneriais tapo Madison Chock ir Evanas Batesas, Jekaterina Riazanova ir Ilja Tkačenka bei Anna Cappellini ir Luca Lanotte. Keletui savaičių prie jų prisijungė ir Tanja Kolbe su Stefano Caruso.

Rengia naujojo sezono programas 

Kartu su I. Shpilbandu ir Marina Klimova šokėjai jau kuria naująsias sezono programas. Trumpajam šokiui jie pasirinko ištraukas iš miuziklo „Oklahoma“, o laisvam – Sergejaus Rachmaninovo „Piano Concerto No 2“ („Antrasis koncertas fortepijonui“).

„Esame tikri, kad trumpajame šokyje mums pavyks labai įdomiai perteikti charakterį, o laisvasis šokis bus kitoks -  norėjome sukurti kontrastą pirmajai programai ir parodyti kažką rimtesnio ir klasikinio“, – pasakojo I.Tobias.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas

„Pasirengimas naujajam sezonui vyksta sklandžiai, – sakė čiuožėja. – Mes dirbame labai sunkiai, sunkiau nei kada nors anksčiau. Manau, visus nustebinsime savo laisvuoju šokiu.“

Sieks kelialapio į olimpines žaidynes

Šis sezonas I.Tobias ir D.Stagniūnas bus ypač svarbus. Jau rugsėjo pabaigoje lauks pasirodymas „Nebelhorn Trophy“ varžybose. Vėliau čiuožėjai dalyvaus „Skate America“ varžybose, kur stengsis dar kartą patekti tarp prizininkų. Tačiau didžiausias dėmesys kryps į pasaulio čempionatą Kanadoje, nes būtent tada bus pirmoji galimybė iškovoti kelialapį į Sočio olimpines žaidynes.

„To mes ir sieksime“, – patikino D.Stagniūnas. „Manau, jog esame geriausi Lietuvos žiemos sporto atstovai. Kuomet dar čiuožiau su Katy (Katherine Copely – 15min.lt aut.past.) mes vieninteliai patekome į A grupės sportininkų sąrašą, visi kiti – B. Vankuveryje Lietuvos atstovavo tik 8 sportininkai, todėl mes ir dabar galime būti aukščiausią reitingą turintys Lietuvos atsovai.“ 

Ar žiemos olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaujanti pora galės dalyvauti, priklausys nuo šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimo. Kol kas I.Tobias Lietuvos pilietybė nėra suteikta.  

Esu tikra, kad neturėsime didelių problemų dėl pilietybės ir man bus suteiktas Lietuvos pasas. 

„Esu tikra, kad neturėsime didelių problemų dėl pilietybės ir man bus suteiktas Lietuvos pasas. Aš tokia laiminga ir taip didžiuojuosi tuo, kad čiuožiu už Lietuvą. Sulaukiu milžiniško palaikymo“, – džiaugėsi amerikietė, kuri šiuo metu intensyviai mokosi lietuvių kalbos.

„Mokausi pati ir lankau pamokas. Išmokau keletą pagrindinių pasisveikinimų, tokių kaip „Labas“, „Kaip sekasi, „Ačiū“. Aš stengiuosi... Tai pakankamai sudėtinga, bet pradedu suprasti vis daugiau ir daugiau. Tikiuosi, kad iki olimpiados Sočyje lietuvių kalbą išmoksiu pakankamai gerai“, – sakė šokėja. 

Po praėjusio sezono paaiškėjo, kad Lietuvos atstovai pasaulio šokių ant ledo reitinguose šiuo metu užima 15 vietą tarp 117 šokių ant ledo porų. Mūsų porai tai pavyko pasiekti per labai trumpą laiką, kadangi jie kartu čiuožia dar tik antrus metus. 

„Pagrindinis mūsų tikslas ateinantį sezoną bus čiuožti taip gerai, kaip mes galime, tačiau svarbiausia mėgautis tuo, ką mes darome. Gyvenimas per trumpas ir čiuožimas per sunkus, jeigu tai nepriverčia tavęs jaustis laimingu. Įveikti olimpinių žaidynių kvalifikaciją – taip pat nepamaišytų“, – reziumavo I. Tobias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius