-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ledo ritulio legendos žada čempionišką spektaklį dėl „Žalgirio“ iš proto einančiame Kaune

Dainius Zubrus ir Darius Kasparaitis paskutinį kartą atiduos duoklę juos čiuožti išmokusiai ir kelią į stipriausią planetos ledo ritulio lygą NHL nutiesusiai Lietuvai. Sekmadienį Kaune prasideda pasaulio ledo ritulio I diviziono B grupės čempionatas.
Dainius Zubra ir Darius Kasparaitis
Dainius Zubrus ir Darius Kasparaitis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pirma ir paskutinė galimybė

Jau dabar aišku, kad tai bus pirma ir vienintelė galimybė tokio rango varžybose išvysti kartu čiuožiančias dvi Lietuvos ledo ritulio legendas.

45-erių metų elekrėtiniškis D.Kasparaitis neslepia, kad turnyras Kaune – paskutinis jo profesionalo karjeroje netgi jei lietuviai iškovos aukso medalius ir kitąmet žengs į stipresnį divizioną.

„Tai paskutinis toks šansas“, – tvirtai apsisprendęs legendinis ledo ritulininkas.

Šešis vaikus turintis veteranas po turnyro sugrįš į Majamį ir žada visą savo laisvalaikį skirti tik šeimai.

Šešeriais metais už jį jaunesnis D.Zubrus taip pat šiuo metu gyvena Floridoje, bet dar nėra tvirtai apsisprendęs, ką darytų kitąmet, jei lietuviams Kaune pavyktų iškovoti auksą ir prasimušti į aukštesnį divizioną. Tačiau galimybė, jog puolėjas vėl apsivilktų Lietuvos rinktinės marškinėlius tikrai nedidelė.

Jis neslepia, kad rimtai nesportavo jau beveik dvejus metus – nuo to laiko kai baigė profesionalo karjerą 2016-aisiais.

Per savo karjerą D.Zubrus atstovavo šešiems NHL klubams („Philadelphia Flyers“, „Montreal Canadiens“, „Washington Capitals“, „Buffalo Sabres“, „New Jersey Devils“, „San Jose Sharks“) ir tris sykius žaidė Stanley taurės finale.

D.Kasparaitis per savo karjerą stipriausioje planetos ledo ritulio lygoje vilkėjo „New York Islanders“, „Pittsburgh Penguins“, „Colorado Avalanche“ ir „New York Rangers“ marškinėlius.

Jie abu yra vieninteliai lietuviai, iki šiol rungtyniavę NHL. Trečiasis sutartį su šios lygos klubu turėjęs lietuvis Mantas Armalis taip pat žibės Kaune. Vartininkas 2016 metais sužaidė vieną mačą „San Jose Sharks“ sudėtyje parengiamajame cikle, bet Šiaurės Amerikoje neįsitvirtino – praėjusį sezoną jis atstovavo KHL žaidžiančiai Rygos „Dinamo“ ekipai.

Naujos aprangos – nauji simboliai

Penktadienį abi Lietuvos ledo ritulio legendos pirmą kartą išbandė Kauno „Žalgirio“ arenos ledą ir improvizuotoje spaudos konferencijoje aikštės viduryje pristatė naująsias rinktinės aprangas.

Kaip ir iki šiol, pagrindinę raudoną aprangą puoš baltas Vytis, tuo tarpu antroji rezervinė lietuvių apranga nuo šiol bus geltona, su kitu svarbiu Lietuvos valstybingumo simboliu – Gediminaičių stulpais.

„Šio čempionato proga nusprendėme pakeisti tiek savo šviesą aprangą, tiek simbolį ant jos. Neslėpsiu, tai padarėme žvelgdami ir į praktinę pusę. Iki šiol šviesi apranga buvo balta, žaidėjai skųsdavosi, kad rungtyniaujant „susiliedavo“ su ledu. Naujoji apranga išsiskirs kur kas labiau ir žaidėjams bus gerokai lengviau žaisti“, – pristatydamas naujovę kalbėjo „Hockey Lietuva“ asociacijos generalinis sekretorius Vaidas Budrauskas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainius Zubrus
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainius Zubrus

Pasaulio čempionato metu D.Zubraus marškinėlius puoš ir antsiuvas su C raide, simbolizuojantis kapitono pareigas. D.Kasparaičio apranga bus su A raide, reiškianti kapitono asistentą. Tokias pareigas Darius ne kartą yra ėjęs ir NHL klubuose.

„Pradėk, tu geriau šneki“, – penktadienį vykusiose spaudos konferencijos metu šmaikščiai Dariui mestelėjo kapitonas.

Jei neturėtume šios svajonės, niekas čia nežaistų.

Kišenėje žodžio neieškantis D.Kasparaitis bendraudamas su žiniasklaida jaučiasi ne ką prasčiau nei geriausiais laikais prie borto efektingais jėgos veiksmais spausdamas savo priešininkus.

„Tos pirmosios treniruotės mane tikrai maloniai nustebino. Turime daug gerų jaunų žaidėjų. Mūsų užduotis viena – laimėti auksą. Visi apie tai galvoja ir kiekvienas rinktinės narys tą norėtų padaryti. Jei neturėtume šios svajonės, niekas čia nežaistų. Komanda tikrai pasiruošusi. Jei žaisime taip, kaip iki šiol, turėsime tikrai gerą šansą“, – įsitikinęs D.Kasparaitis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darius Kasparaitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darius Kasparaitis

Jam antrino ir komandos kapitonas. „Su vyrais treniruojuosi dvi savaites ir taip pat buvau gerokai nustebęs. Per tuos ketverius metus, kai pastarąjį kartą žaidžiau rinktinėje, lygis tikrai pakilo. Manau, kad vyrai pasiruošę, geros nuotaikos, norime laimėti ir bandysime to siekti“, – optimizmo nestokojo D.Zubrus.

Nors po karjeros pabaigos praėjo dveji metai, elektrėniškis teigia, kad kelios intensyvaus darbo savaitės leido susigrąžinti sportinę formą.

„Fiziškai esu pasirengęs tikrai gerai. Tiek čiuožiu, tiek į sporto salę nueinu. Su Dariumi Floridoje gyvename netoli vienas nuo kito, tad dažnai susimatome, tris kartus per savaitę mėgėjiškai pažaidžiame kartu. Tačiau treniruotės yra viena. Norėjosi pajausti ir tą varžybų ritmą, dėl to atvykau į rinktinės stovyklą anksčiau. Nėra lengva, bet jaučiuosi kas kartą geriau“, – pasakojo D.Zubrus.

Tikisi pilnų tribūnų

Pirmą kartą ledo ritulį priims ir Kauno „Žalgirio“ arena. Aplankę ją, abu rinktinės lyderiai neslėpė susižavėjimo.

„Tikrai graži arena, girdėjau, kad Baltijos šalyse – pati geriausia. Iš draugų yra tekę girdėti, kad visi čia vykstantys renginiai – aukščiausio lygio. Viskas atrodo tikrai įspūdingai. Manau, kad tiek žiūrovams, tiek žaidėjams šis reginys patiks“, – kalbėjo D.Zubrus.

„Labai norėtųsi, kad rungtyniaujant Lietuvai tribūnos būtų pilnos. Manau, jog mes iš aplinkinių miestų ir Kauno tikrai galime surinkti 16 tūkst. aistruolių. Aišku, lietuviai visuomet žiūri į kainas (juokiasi. – aut.). Nežinau, kokios jos yra, bet tikiuosi tikrai didelio palaikymo. Prisipažinsiu, kai žaidėme Anglijoje mane labai nustebino, kad tiek daug lietuvių atėjo pasižiūrėti į mus. Palaikymas buvo fantastiškas, aš buvau apakęs. Labai norėtųsi, kad ir čia mus palaikytų taip pat“, – vylėsi D.Kasparaitis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainius Zubrus
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainius Zubrus

Penki varžovai – vienas kelialapis

Pirmojo diviziono B grupės varžybose lietuviams teks kautis su Estijos, Japonijos, Rumunijos, Ukrainos ir Kroatijos ledo ritulininkais.

Į aukštesnį divizioną pateks viena stipriausia grupės komanda. Pernai į A grupę iškopė Didžioji Britanija, kurią visai neseniai kontroliniuose mačuose svečiuose lietuviai įveikė du kartus 3:2 ir 7:2.

Prieš šias pirmenybes mūsiškiai laimėjo visas keturias repeticijas.

Nuo 2012-ųjų metų su Lietuvos ledo ritulio rinktine dirbantis vokietis Berndas Haake galutinę ekipos sudėtį paskelbė ketvirtadienį.

„Komandoje turime du vartininkus, septynis gynėjus ir trylika puolėjų. Pirmą kartą istorijoje savo ekipoje turime Dainių ir Darių kartų, visi kiti svarbiausi žaidėjai, nepaisant smulkių traumų, taip pat yra su mumis. Turėjome dvi geras repeticijas prieš Latvijos klubų rinktinę, du labai gerus mačus su britais“, – savo auklėtinių sportine forma džiaugėsi specialistas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Berndas Haakė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Berndas Haakė

B.Haake puikiai supranta, kad lietuvių lūkesčiai, žaidžiant namuose – patys didžiausi ir atsakomybės nesikrato.

„Turime aiškų tikslą – norime laimėti čempionatą. Tačiau net du buvę NHL žaidėjai dar negarantuoja, kad auksas bus mūsų. Žinau, jog Japonija tikrai turi ambicijų laimėti čia, iš aukštesnio diviziono iškritusi Ukraina taip pat norės laimėti. Gerbiame visus savo varžovus ir privalome kiekvieną mačą sužaisti atiduodami visas jėgas“, – įsitikinęs vokietis.

Lietuvos rinktinės rungtynių tvarkaraštis:

  • Balandžio 22 d. (sekmadienis) 19:30 Kroatija – Lietuva;
  • Balandžio 23 d. (pirmadienis) 19:30 Lietuva – Rumunija;
  • Balandžio 25 d. (trečiadienis) 19:30 Japonija – Lietuva;
  • Balandžio 27 d. (penktadienis) 19:30 Lietuva – Ukraina;
  • Balandžio 28 d. (šeštadienis) 19:30 Lietuva – Estija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius