Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai Pekine: kalnų slidininkė Gabija Šinkūnaitė – į žaidynes nuo Kalitos kalno

Septyniolikmetė kalnų slidininkė Gabija Šinkūnaitė – viena jauniausių Lietuvos olimpinės komandos Pekine narių.
Gabija Šinkūnaitė
Gabija Šinkūnaitė / Aleksandro Pustovito nuotr.

Lietuvoje lygiaverčių varžovių neturinti sportininkė dalyvaus slalomo varžybose ir bus tik antroji šalies kalnų slidininkė, kuriai pavyko atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse.

Ieva Januškevičiūtė atstovavo Lietuvai Sočio ir Pjongčango olimpiadose, bet pastaraisiais metais vietoj adrenalino aukščiausio lygio varžybose mieliau rinkosi trenerės darbą.

Lietuvos kalnų slidininkai olimpinėse žaidynėse
Sportininkai Rezultatai
Linas Vaitkus Naganas 1998 Greitasis nusileidimas – 25 vieta, Kombinuotas – nefinišavo
Vitalijus Rumiancevas Turinas 2006 Slalomas – 44 vieta, Didysis slalomas ir Super G – diskvalifikuotas
Vitalijus Rumiancevas Vankuveris 2010 Didysis slalomas – 59, slalomas – nefinišavo
Rokas Zaveckas Sočis 2014 Didysis slalomas – 63, slalomas – nefinišavo
Ieva Januškevičiūtė Sočis 2014 Didysis slalomas – nefinišavo, slalomas – nefinišavo
Andrejus Drukarovas Pjongčangas 2018 Didysis slalomas – 59, slalomas – 41
Ieva Januškevičiūtė Pjongčangas 2018 Didysis slalomas – 54, slalomas – 43

Nuo pastarųjų olimpinių žaidynių Pietų Korėjoje perspektyviausia šalies kalnų slidininke buvo laikoma Smiltė Bieliūnaitė, tačiau ši mergina jau kuri laikas irgi yra atsitraukusi nuo aktyvaus profesionalaus sporto, tad Lietuvos kalnų slidinėjimo vėliavą neša G.Šinkūnaitė.

Pirmą kartą ant slidžių būsima olimpietė atsistojo būdama šešerių ant gimtuosiuose Anykščiuose esančio Kalitos kalno. Gabijos atėjimas į sportą – įprastas. Olimpietės tėvai – jau daugelį metų yra kalnų slidinėjimo entuziastai, o sesuo Gabrielė moko jaunuosius snieglentininkus.

Grįžusi namo būsima olimpietė dar vis kartais nusileidžia nuo puikiai pažįstamo kalno, tačiau dabar jos horizontuose – kur kas didesnės ir pavojingesnės viršukalnės.

Asmeninio archyvo nuotr./Gabija su tėčiu ir pirmuoju treneriu Mariumi Šinkūnu
Asmeninio archyvo nuotr./Gabija su tėčiu ir pirmuoju treneriu Mariumi Šinkūnu

Kelialapį į Pekiną Gabija iškovojo pagal surinktus reitingo taškus ir solidžiai pasirodžiusi „Snow“ arenoje Druskininkuose vykusiame Baltijos taurės etape, kuris įtrauktas į FIS varžybų kalendorių.

G.Šinkūnaitė treniruojasi ir varžybose dalyvauja su Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos (LNSA) iš dalies finansuojama „Baltic Ski Team“. Šią komandą treniruoja žymus Latvijos kalnų slidinėjimo treneris ir buvęs profesionalus kalnų slidininkas Dinaras Doršas. Jis šiuo metu yra vienas geriausių šios sporto šakos specialistų visame Baltijos regione.

Savo karjerą aukščiausio rango varžybose dar tik pradedanti lietuvė pernai jau dalyvavo Italijoje vykusiame pasaulio čempionate, Apeninuose G.Šinkūnaitė ruošėsi ir Pekino olimpinėms žaidynėms.

„Gabija dar yra labai jauna sportininkė. Tai jai bus pirmosios olimpinės žaidynės, tad ir kažkokių ypatingų uždavinių Lietuvos nacionalinė slidinėjimo asociacija nekelia. Olimpinės žaidynės - sudėtingos varžybos, sudėtinga ledinė trasa, reikalaujanti ypatingo fizinio pasirengimo. Svarbiausia, jog Pekine sportininkė įgytų neįkainuojamos patirties, kuri jai pravers ateityje. Na, o proveržio, jei G.Šinkūnaitė ir toliau tobulės, tikrai sulauksime. Jei savo debiutinėse žaidynėse patektų į šešiasdešimtuką, būtų tikrai šaunu“, – bendraudamas su 15min, debiutantės perspektyvas Pekine piešė LNSA kalnų slidinėjimo komitetui vadovaujantis advokatas Mindaugas Banelis.

G.Šinkūnaitės idealas – dukart olimpinė ir daugkartinė pasaulio čempionė amerikietė Mikaela Shiffrin.

Labai tikėtina, kad amerikietė Pekine laimės net kelis aukso apdovanojimus ir bus viena ryškiausių visos olimpiados žvaigždžių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mikaela Shiffrin
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mikaela Shiffrin

26-erių iš Kolorado kilusi M.Shiffrin pirmauja FIS pasaulio taurės bendroje įskaitoje, o didžiausios jos konkurentės olimpinėse žaidynėse bus slovakė Petra Vlhova, šveicarė Lara Gut-Behrami ir austrė Katharina Liensberger.

M.Shiffrin pastaruosiuose dvejuose pasaulio čempionatuose laimėjo bent po tris medalius, taip pat pasipuošė auksu tiek Sočio, tiek Pjongčango olimpinėse žaidynėse. Pastarojoje olimpiadoje dar laimėjo ir sidabrą.

G.Šinkūnaitės startas Pekine – vasario 9 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius