-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiūrovų širdys ištirpo, o G.Nausėdos? Prezidentūra pakomentavo A.Reed pilietybės klausimą

Lietuvos čiuožėjų pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius padovanojo bronzos medalius mūsų šaliai Europos dailiojo čiuožimo čempionate. Dabar kyla klausimas, ar toks pasirodymas pakeis Pilietybės reikalų komisijos ir prezidento Gitano Nausėdos nuomonę, nes anksčiau amerikietės A.Reed pateikti du prašymai buvo atmesti.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed jau dusyk nesulaukė Gitano Nausėdos malonės. Ar bus trečias kartas?
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed jau dusyk nesulaukė Gitano Nausėdos malonės. Ar bus trečias kartas? / T.Biliūno ir P.Peleckio/BNS nuotr.

Ar trečias kartas nemeluos?

Su kauniečiu Sauliumi Ambrulevičiumi nuo 2017 metų ledo šokius elitinėse varžybose atliekanti Allison Reed jau dukart kreipėsi dėl Lietuvos pilietybės.

Pagal dailiojo čiuožimo taisykles, tarptautinės poros gali varžytis ir atstovauti vienai šaliai įvairiose varžybose, tarp jų pasaulio ir Europos pirmenybėse, bet olimpinėse žaidynėse tvarka yra kita – ten porą turi sudaryti vienos šalies piliečiai.

Jei kitose valstybėse sportininkai dažnai lengvai gauna pilietybes, Lietuvoje A.Reed jau dukart atsimušė į Prezidentūros barjerus.

S.Ambrulevičius ir A.Reed svajonė dalyvauti 2022 metų Pekino olimpinėse žaidynėse dužo, kai 2021 metais dukart buvo nepatenkinti amerikietės prašymai.

„Tiesiai šviesiai galiu pasakyti – šiandien nesuprantu, kas mūsų šalies sporte laikoma laimėjimais ar nesėkmėmis, – po antrojo nesėkmingo bandymo 2021 metų gruodį 15min sakė S.Ambrulevičius. – Mūsų šalies padėtyje, kai šiame sporte neturime sąlygų normaliai treniruotis ir vis tiek sugebame atsidurti tarp stipriausių pasaulio atletų, į tai neatsižvelgiama. Kalbu ir apie kitas sporto šakas. Susidaro įspūdis, kad laukiama, jog medaliai turėtų pasipilti iš dangaus, – man tai nesuprantama ir dėl to labai gaila.

Dėl to kenčiame ne tik mes. Nukenčia visas sportas, nes negalime jo labiau reklamuoti. Juk po kiekvieno čempionato per žiniasklaidos kanalus, televiziją pasirodanti informacija apie mūsų šalies atstovus suteikia platesnį žinomumą sporto šakai, vaikai pradeda labiau domėtis sportu, mūsų šalis nuskamba vis geriau kitose šalyse, tarp kitų sportininkų.“

Prieš Pekino olimpines žaidynes ledo šokių porų pasaulio reitinge Lietuvos čiuožėjai rikiavosi trylikti, jie toliau progresavo.

Pernai Europos čempionate jie buvo ketvirti, o šiemet 29 metų amerikietės ir 31 metų lietuvio duetas pirmąsyk iškovojo tokio rango varžybų medalius, pakėlę ant kojų žiūrovus Kauno arenoje šeštadienį itin emocingu ir kokybišku pasirodymu.

Ar po 18 metų pertraukos laimėti medaliai dailiajame čiuožime paskatins Prezidentūrą imtis iniciatyvos ir pakeisti savo nuostatą? – tokį klausimą 15min pirmadienį uždavė Prezidentūrai.

Šalies prezidento komunikacijos grupės vadovo Rido Jasiulionio atsiųstas atsakymas – viskas turi vykti iš eilės.

„Pilietybės suteikimas yra teisės aktų reguliuojama procedūra.

Ši procedūra pradedama asmens prašymu ir tik tuomet, kiekvieną prašymą individualiai vertinant, sprendžiamas pilietybės suteikimo klausimas“, – rašoma Prezidento patarėjo atsakyme.

Siekdami gauti Lietuvos pilietybę, kuri atvertų kelią varžytis 2026 metų žiemos olimpinėse žaidynėse, A.Reed vėl turi praeiti tuos pačius biurokratinius ratus, besisukančius pro Migracijos departamentą, Pilietybės reikalų komisiją ir galiausiai šalies prezidentą.

Gali būti, kad medalis bus laikomas pasikeitusia aplinkybe, nors iki šiol nebuvo aišku kokiais kriterijais vertinami Prezidentūros pabrėžiami „ypatingi nuopelnai“.

Prieš dvejus metus 15min paklausus, kokius „išskirtinius nuopelnus“ turi pasiekti čiuožėjai, G.Nausėdos komunikacija buvo tokia: „Spręsdamas, ar suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka prezidentas vertina, ar pilietybės prašantis asmuo turi Lietuvos valstybei ypatingų nuopelnų kiekvienu atveju individualiai. Tokių nuopelnų valstybei sąrašo nėra nei sprendžiant sportininkų, nei kitų profesijų atstovų prašymus. Yra tik bendras principas, kad asmens, prašančio suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka, nuopelnai Lietuvos valstybei turi būti tokie ir taip pagrįsti, kad dėl jų buvimo nekiltų abejonių.“

Paulius Peleckis nuotr. Gitanas Nausėda
Paulius Peleckis nuotr. Gitanas Nausėda

Ketvirta vieta nuomonės nekeitė

Pernai, kai Lietuvos čiuožėjai Europos čempionate Suomijoje užėmė ketvirtą vietą, G.Nausėdai įspūdžio tai nedarė.

„Aš norėčiau pamatyti, kas įvyko nuo paskutinio sprendimo, kuomet priėmėme neigiamą sprendimą, nes manėme, kad tam yra labai rimtų konstitucinio pobūdžio kliūčių. Ir jeigu bus pateikta tokia informacija, kuri leis mums peržiūrėti sprendimą, mes tą sprendimą svarstysime. Tačiau šiandien <...> nemanau, kad sprendimas galėtų būti kitoks“, – LRT laidai „Dienos tema“ 2023 metų sausio pabaigoje sakė G.Nausėda.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Lietuvos prezidentas nesilankė Europos dailiojo čiuožimo pirmenybėse, nors šį sezoną ne kartą buvo toje pačioje arenoje per Kauno „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje.

Kitaip nei iš ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės, išplatinusios oficialų sveikinimą čiuožėjams dėl bronzos medalių, iš Prezidentūros šįsyk nebuvo reakcijos į Lietuvos šokių ant ledo poros pasirodymą.

Ar žiūrovų širdis Kaune ištirpdę Lietuvos čiuožėjai ryšis trečią kartą belstis į Dukanto rūmų vartus?

„Kol kas komentuoti dėl ketinimų ir kitų klausimų negalime, dar reikia laiko atsigauti po viso Europos čempionato“, – po daug emocijų sukėlusių pirmenybių Kaune 15min sakė S.Ambrulevičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus pasirodymas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus pasirodymas

Seime rengiamas kreipimasis į G.Nausėdą

Seimo narė konservatorė Dalia Asanavičiūtė parengė kreipimąsi į prezidentą Gitaną Nausėdą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo A.Reed, – pirmadienį pranešė naujienų agentūra BNS.

Kreipimesi siūloma Lietuvos pilietybę sportininkei suteikti už nuopelnus išimties tvarka.

„Tikime, kad tokie pasiekimai kaip bronzos medalio iškovojimas tarptautiniame konkurse po 18 metų pertraukos gali būti laikomas prisidėjimu prie Lietuvos galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo pagal Pilietybės įstatymo 20 straipsnio reikšmę“, – teigiama kreipimesi.

Prezidentas raginamas atsižvelgti į A.Reed ryžtą ir norą atstovauti Lietuvos valstybei, atsidavimą Lietuvos kultūrai bei suteikti galimybę toliau garsinti šalies vardą pasaulyje, jau kaip Lietuvos pilietei.

Kreipimesi pažymima, kad pilietybės suteikimas sudarytų galimybę A.Reed ir S. Ambrulevičiui dalyvauti 2026 metų žiemos olimpinėse žaidynėse atstovaujant Lietuvai.

„A.Reed įrodė savo lojalumą Lietuvos valstybei per septynerius metus atstovavimo mūsų valstybei. Nepaisant du kartus gauto neigiamo atsakymo dėl Lietuvos pilietybės suteikimo, ji toliau tęsė sportinę karjerą su partneriu lietuviu S.Ambrulevičiumi atstovaudama Lietuvai tarptautiniuose konkursuose“, – rašoma laiške prezidentui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dalia Asanavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dalia Asanavičiūtė

Jame taip pat pažymima, kad A.Reed yra Lietuvai draugiškos valstybės, saugumo partnerės – JAV – pilietė.

Prieš išsiųsdama kreipimąsi į prezidentą D.Asanavičiūtė dar rinks jai pritarančių parlamentarų parašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius