Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lilija Vanagienė: „Pilietybės komisijos rekomendacija prezidentei – dūris į Isabellos ir Deivido širdis“

Ledo čiuožėjams Isabellai Tobias ir Deividui Stagniūnui apsišarvuoti kantrybe lengva nebus. Skaudų kirtį Lietuvos atstovams sudavė Pilietybės reikalų komisija, kuri prezidentei Daliai Grybauskaitei pasiūlė nesuteikti amerikietei mūsų šalies pilietybės.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / Luko Balandžio nuotr.

Sporto grupė „Facebook“. Prisijunkite prie mūsų, spauskite LIKE.

Ketvirtadienio rytą Detroite gyvenantys ir besitreniruojantys Isabella ir Deividas pasitiko su skaudžia žinia. Pakilią nuotaiką, prieš kelias dienas grįžus iš Lietuvos, pakeitė nerimas.

Laukti, ar ryšis prezidentė suteikti taip labai svarbią pilietybę, bus sunku – Pilietybės reikalų komisija rekomendavo D.Grybauskaitei to nedaryti.

Luko Balandžio nuotr./Isabella Tobias, Deividas Stagniūnas ir Lilija Vanagienė
Luko Balandžio nuotr./Isabella Tobias, Deividas Stagniūnas ir Lilija Vanagienė

„Tai, ką sužinojome, mus labai nuvylė. Pilietybės komisijos rekomendacija prezidentei – dūris į Isabellos ir Deivido širdis. Isabella tikėjimo nepraras, tačiau su tokiomis nuotaikomis ruoštis svarbiausiems sezono startams bus gerokai sunkiau. Čiuožėjai ką tik viešėjo Lietuvoje, išvyko būdami tokie laimingi, o dabar... štai tokia žinia“, – 15min.lt kalbėjo Romoje viešinti Lietuvos čiuožimo sąjungos prezidentė Lilija Vanagienė.

Kada prezidentė D.Grybauskaitė paskelbs savo verdiktą, nėra aišku. Čiuožimo delegacijos prezidentė mano, kad tai įvyks gana greitai: „Gal prieš Europos čempionatą visi taškai ant „i“ jau bus sudėlioti. Bet jūs pabandykite įsivaizduoti, kaip jausis Isabella su Deividu, jei atsakymas bus neigiamas. Labai sunku apie šią situaciją kalbėti.“

Pranešama, kad I.Tobias neatitiko nė vieno iš dviejų kriterijų – ypatingų nuopelnų Lietuvai ir integravimosi į Lietuvos visuomenę. 

„Isabella išlaikė lietuvių kalbos testą, ji labai daug laiko skyrė, kad pramoktų mūsų kalbą. Integruotis į šalį beveik neįmanoma, kai privalai dirbti ir treniruotis Amerikoje. Nuopelnai? Mūsų poros rezultatai aukščiausi iš visų žiemos sporto šakos atstovų, o ypatingais gali tapti tik startavus olimpinėse žaidynėse“, – teigė L.Vanagienė.

Istorija kartojasi

21-erių I.Tobias spalio mėnesį pravėrė prezidentūros duris ir įteikė prašymą suteikti jai pilietybę. Jau tuomet čiuožėjai puikiai žinojo – teisinė situacija per dvejus metus iš esmės nepakito, bet jie vylėsi, kad šįkart pasiekti savo padės visuomenės parama.

Už lietuvio ir amerikietės duetą mūru stojo garsiausia Lietuvos šokių ant ledo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko, keli Seimo nariai ir kiti asmenys ragino nežlugdyti perspektyvios poros karjeros.

Viešėdama Lietuvoje amerikietė prisipažino negalinti nė pagalvoti, kas bus, jei prezidentė liks kurčia jos maldoms. „Sakau labai atvirai: visiškai nenoriu čiuožti su kuo nors kitu ir už kitą šalį“, – tikino sportininkė.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Liepsnojantis Kalėdų ledas 2012“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Liepsnojantis Kalėdų ledas 2012“

Vis dėlto Lietuvos žiūrovus „Liepsnojančio ledo“ pasirodymuose džiuginę I.Tobias ir D.Stagniūnas labai greitai gali visiems laikams atsisveikinti su svajone ir svarbiausiu karjeros tikslu. 

Be lietuviško paso 21-erių I.Tobias neturės teisės olimpiadoje atstovauti Lietuvai, o tai reikštų, jog vartai į 2014 metų žaidynes liktų užverti ir 27-erių D. Stagniūnui.

Dabar tampa vis labiau tikėtina, kad pasikartos 2009-ųjų istorija. Tuomet D.Grybauskaitė nesuteikė pilietybės kitai D.Stagniūno partnerei Katherine Copely ir ledo duetas negalėjo dalyvauti Vankuverio olimpiadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius