-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minus du aukso medaliai: Rusija netenka pirmos vietos Sočio žaidynių lentelėje

Rusijos biatlonininkas Jevgenijus Ustiugovas pralaimėjo bylą Sporto Arbitražo (CAS) antidopingo komisijai. Kartu su juo aukso medalio neteko ir Rusijos komanda.
Jevgenijus Ustiugovas
Jevgenijus Ustiugovas / „Scanpix“ nuotr.

Sporto Arbitražo antidopingo komisija pripažino J.Ustiugovą kaltu ir anuliavo visus rezultatus per sėkmingiausius Rusijos biatlonininko karjeros metus (2010-2014 m.), – rašo „Sport Express“.

Iš Krasnojarsko kilęs sportininkas neteko ne tik estafetėje Sočyje laimėto aukso, bet ir dviejų medalių, pelnytų 2010 m. Vankuverio žaidynėse – ten J.Ustiugovas džiaugėsi auksu bendro starto lenktynėse ir bronza estafetėje.

Dėl J.Ustiugovo aukso apdovanojimų netenka ir kiti estafetėse šliuožę Rusijos biatlonininkai – Antonas Šipulinas, Aleksejus Volkovas, Dmitrijus Malyško, o Vankuverio bronzos – Ivanas Čerezovas, Maksimas Čudovas ir tas pats A.Šipulinas.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Ustiugovas (kairėje) neteks per estafetę laimėto aukso medalio.
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Ustiugovas (kairėje) neteks per estafetę laimėto aukso medalio.

Šiuo metu 35-metų J.Ustiugovui gresia ir pareigų netekimas Krasnojarsko „Dinamo“ organizacijoje, kur jis dirba baigęs karjerą.

Prieš pusantro mėnesio J.Ustiugovas „Sport-express“ taip aiškino savo problemas: „Įsivaizduokite, man sako, kad aš perpyliau kraują, nuolat badžiau save ir laidausi EPO. Mano kraujo pasas kažkoks beprotiškas. Mano atvejis unikalus, iki šiol neaišku, ką turiu įrodyti. Per visą karjerą neturėjau nė vieno teigimo dopingo testo.“

J.Ustiugovas piktinosi Tarptautine biatlono federacija, neva ši apkaltino neįprastais kraujo rodikliais, nors jie, sportininko teigimu, liko tokie pat ir baigus karjerą.

Rusijos biatlonininkas baigė sportuoti prieš pusketvirtų metų, būdamas 29-erių, tada savo sprendimą aiškinęs bendru nuovargiu.

Atletas nesutiko pateikti duomenų CAS Antidopingo komisijai, bet ši atliko tyrimą ir pripažino rusą kaltu. Tiesa, J.Ustiugovo advokatas dar žada skųsti sprendimą, tam jis turi 21 dieną.

Jei skundas nebus patenkintas, Rusija neteks pirmosios vietos Sočio olimpinių žaidynių medalių lentelėje, kur šeimininkus aplenks Norvegija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas Thomas Bachas ir Rusijose prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas Thomas Bachas ir Rusijose prezidentas Vladimiras Putinas

Sočio žaidynės kainavo labai daug Rusijai, bet prezidento Vladimiro Putino džiugesį dėl pergalių užtemdė 2016 metais atlikto nepriklausomų ekspertų tyrimo išvados. Nustatyta, kad šeimininkai vykdė dopingo programą su valstybės pareigūnų žinia, per skylę sienoje Sočio antidopingo laboratorijoje persirengę Rusijos saugumo pareigūnai sukeisdavo vietos atletų mėginius.

Iš Rusijos buvo atimta trylika medalių, tiesa, po CAS sprendimų devyni buvo grąžinti. Dėl dopingo skandalo Tarptautinis olimpinis komitetas neleido Rusijos rinktinei startuoti 2018 m. žiemos olimpinėse žaidynėse. Ten rusai startavo, kaip neutralūs olimpiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius