Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji čiuožėjų rezultatai širdžių neištirpdė – iš prezidentūros skamba antrasis „ne“

Ledo šokėjų Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus rezultatai pastarosiose ketveriose varžybose nepadarė įspūdžio Pilietybės reikalų komisijai. Apie lietuvišką pasą ir galimybę startuoti Pekino olimpinėse žaidynėse svajojančiai 27 metų amerikietei vėl ruošiamas neigiamas atsakymas.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Iki Pekino olimpinių žaidynių liko 48 dienos, bet didžiausia sporto šventė tolsta nuo Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus.

Netrukus 27 metų amerikietę ir 29 metų lietuvį turi pasiekti prasta žinia iš prezidentūros.

Pilietybės reikalų komisija penktadienį darkart svarstė A.Reed antrą kartą pateiktą prašymą dėl lietuviško paso suteikimo.

15min žiniomis, darsyk buvo nutarta prašymo nepatenkinti, nes esą čiuožėja neturi išskirtinių nuopelnų, reikalingų gauti Lietuvos pilietybę išimties tvarka.

Kalėdų stebuklą pajėgiausiai Lietuvos šokių ant ledo porai galėtų sukurti nebent Gitanas Nausėda.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Tačiau šalies prezidentas kartą jau tarė „ne“ čiuožėjai, atsižvelgęs į Pilietybės reikalų komisijos rekomendaciją. Jei naujų argumentų keisti sprendimą neatrado Pilietybės komisija, tad mažai vilties, kad juos įžiūrės G.Nausėda.

„Prezidentas sprendimą dėl pakartotinio čiuožėjos Allison Reed prašymo suteikti jai Lietuvos pilietybę išimties tvarka, įvertinęs Pilietybės reikalų komisijos rekomendaciją, priims artimiausiu metu“, – penktadienį vakare 15min atsiųstame pareiškime teigė G.Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis.

Čiuožėjas: „Nesuprantu, kas laikoma laimėjimais“

Allison Reed prašymas suteikti Lietuvos pilietybę pirmąsyk buvo nagrinėtas gegužės 27 dieną.

„Nėra duomenų apie ypatingus nuopelnus“, – tada pranešta čiuožėjams iš prezidentūros.

Suprasti akimirksniu

  • 15min paprašė šalies prezidento patikslinti, ką galima būtų laikyti išskirtiniais nuopelnais.
  • Toks buvo prezidentūros komunikacijos grupės atsakymas: „Spręsdamas, ar suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka prezidentas vertina, ar pilietybės prašantis asmuo turi Lietuvos valstybei ypatingų nuopelnų kiekvienu atveju individualiai. Tokių nuopelnų valstybei sąrašo nėra nei sprendžiant sportininkų, nei kitų profesijų atstovų prašymus. Yra tik bendras principas, kad asmens, prašančio suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka, nuopelnai Lietuvos valstybei turi būti tokie ir taip pagrįsti, kad dėl jų buvimo nekiltų abejonių.

Toks sprendimas, priimtas be jokio pokalbio ar platesnių argumentų, įskaudino S.Ambrulevičių, kuris dar nėra dalyvavęs olimpinėse žaidynėse, skirtingai nei A.Reed, karjeros pradžioje atstovavusi ir Sakartvelui, ir Izraeliui.

„Tiesiai šviesiai galiu pasakyti – šiandien nesuprantu, kas mūsų šalies sporte laikoma laimėjimais ar nesėkmėmis. Mūsų šalies padėtyje, kai šiame sporte neturime sąlygų normaliai treniruotis ir vis tiek sugebame atsidurti tarp stipriausių pasaulio atletų, į tai neatsižvelgiama. Kalbu ir apie kitas sporto šakas. Susidaro įspūdis, kad laukiama, jog medaliai turėtų pasipilti iš dangaus, – man tai nesuprantama ir dėl to labai gaila, – interviu 15min sakė S.Ambrulevičius. – Dėl to kenčiame ne tik mes. Nukenčia visas sportas, nes negalime jo labiau reklamuoti. Juk po kiekvieno čempionato per žiniasklaidos kanalus, televiziją pasirodanti informacija apie mūsų šalies atstovus suteikia platesnį žinomumą sporto šakai, vaikai pradeda labiau domėtis sportu, mūsų šalis nuskamba vis geriau kitose šalyse, tarp kitų sportininkų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Šiuo atveju valstybei net nereikia nieko daryti papildomai, gautume iš sportininkų naudą, bet patys pastatome kliuvinį.”

Suprasti akimirksniu

  • Allison Reed jau yra startavusi Vankuverio olimpinėse žaidynėse 2010 metais, kai atstovavo Sakartvelui, čiuoždama su Otaru Japaridze. Paskui ji, atstovaudama Izraeliui, čiuožė su Vasilijumi Rogovu, o nuo 2017 metų sulipo į šokių ant ledo porą su S.Ambrulevičiumi, kuris karjerą pradėjo asmeninėse varžybose, o paskui trejus metus čiuožė su amerikiete Taylor Tran.

Po pirmojo „ne“, atkeliavusio paštu iš prezidentūros praėjusią vasarą, Lietuvos čiuožimo federacija ir abu sportininkai vylėsi, jog pavyks pakartotinis bandymas.

Tikėta, kad Pilietybės komisijos narių nuomones pakeis geri A.Reed ir S.Ambrulevičiaus rezultatai 2021–2022 metų sezono pradžioje.

Varžybose ir griuvo, ir lipo ant garbės pakylos

A.Reed jau buvo pramokusi truputį lietuviškai, tad, prieš antrą kartą pabelsdama į duris Daukanto aikštėje, pora daug treniravosi ir telkėsi į sportinius rezultatus.

VIDEO: Allison Reed prabilo lietuviškai: „Liežuvis vis dar pinasi, bet aš labai stengiuosi“

Jie pasirodė keturiuose skirtingo lygio turnyruose.

„Budapest Trophy 2021“ varžybose Vengrijoje mūsų šalies pora užėmė antrąją vietą.

Tačiau per „Grand Prix Internationaux de France“ etapo trumpąją programą duetas parkrito ant ledo, o klaida Grenoblyje stumtelėjo link aštuntosios vietos tarp dešimties porų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Lapkričio pabaigoje „Grand Prix Rostelecom Cup“ varžybose Sočyje A.Reed ir S.Ambrulevičius buvo septinti.

Prieš savaitę „Golden Spin of Zagreb“ varžybose Lietuvai atstovaujanti pora vėl buvo antra.

Naujausiame ledo šokių porų pasaulio reitinge Lietuvos čiuožėjai rikiuojasi trylikti.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Realu, kad į panašią vietą jie būtų taikę žiemos olimpinėse žaidynėse, tai patvirtina ir pastarieji rezultatai planetos pirmenybėse.

Praėjusį sezoną pasaulio čempionate užimta 15-oji vieta A.Reed ir S.Ambrulevičiui leido užsitikrinti vieną iš 19-os pirmenybėse pateiktų kelialapių, kurie atitenka ne porai, o valstybei.

Tad raudona šviesa pajėgiausiai Lietuvos porai uždega žalią kitai mūsų porai.

Šiuo atveju Deividas Kizala su Paulina Ramanauskaitė turėtų pradėti tvarkytis vizas ir krautis lagaminus į Pekiną.

AJTL nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
AJTL nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala

„Tačiau ši pora drauge šoka tik antrus metus. Jos net nėra pasaulio reitinge, tad nevertėtų lyginti, – žurnalui „Olimpinė panorama“ prieš kelias savaites kalbėjo Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos vadovė Lilija Vanagienė. –Turime išskirtinę porą, kurią mato ir pripažįsta visas pasaulis ir kurios rezultatai yra puikūs, tai kodėl reikėtų atimti iš jos galimybę atstovauti Lietuvai ir garsinti jos vardą Pekine, į kurį kelialapį pati ir iškovojo?“

Pekinui rengiasi tuzinas atletų

Vasario 4–20 dienomis Pekine vyksiančiose olimpinėse žaidynėse turėtų startuoti apie dvylika Lietuvos sportininkų iš keturių sporto šakų: biatlono, slidinėjimo, kalnų slidinėjimo ir dailiojo čiuožimo.

Pastarosiose žiemos žaidynėse Pjongčange 2018 metais aukščiausią vietą – 13-ąją – tarp devynių lietuvių užėmė biatlonininkas Tomas Kaukėnas.

Pagal pastaruosius rezultatus 2021–2022 m. sezone kol kas geriausiai atrodo kitas Lietuvos biatlono atstovas Vytautas Strolia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius