Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuomonė: Rusijai neturi būti vietos artimiausiose olimpinėse žaidynėse

Olimpinio kanalo žiūrovams rodomos naujos serijos, pavadinimu „Žaidimas su pražanga“. Deja, jos neatitinka realybės, kai kalbame apie šių laikų olimpinį judėjimą, – rašo didžiausios pasaulio naujienų agentūros AP apžvalgininkas Timas Dahlbergas.
Keturi Rusijos slidininkai nubausti dėl dopingo per Sočio olimpines žaidynes.
Keturi Rusijos slidininkai nubausti dėl dopingo per Sočio olimpines žaidynes. / „Scanpix“ nuotr.

Nėra priežasčių dairytis į praeitį. Pražangų pilna dabar, likus mažiau nei šimtui dienų iki žiemos olimpinių Pjongčange (Pietų Korėja).

Prieš savaitę Tarptautinis olimpinis komitetas diskvalifikavo Namibijos funkcionierių Franką Fredericką, kurį Prancūzijos tyrėjai kaltina paėmus kyšį renkant 2016 metų olimpinių žaidynių šeimininką. Buvęs olimpietis kaltinamas priėmęs 300 tūkst. dolerių prieš aštuonerius metus, kad balsuotų už Rio de Žaneirą.

Tai nebuvo staigmena, nes olimpinių miestų parinkimas seniai paženklintas korupcija ir balsų pirkimu. Ne tik Rio, bet ir Solt Leik Sitis 2002 metais, panašių atvejų pasitaikė ir anksčiau.

Tačiau tikroji pražanga ir klaida yra būdas, kuriuo olimpinio judėjimo vadovai atsako į valstybės remtą dopingo schemą, kuriuo Rusija užlipo į medalių rikiuotės viršūnę 2014 metais žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje.

Šį mėnesį IOC komisija dopingo atvejams Sočyje keturis Rusijos slidininkus pripažino kaltais, tarp jų ir sidabro medalį laimėjusį Maksimą Vylegžaniną. Jau šeši Rusijos sportininkai buvo diskvalifikuoti, o dar bent 20 atvejų lieka be teisinio sprendimo.

„Scanpix“ nuotr./Keturi Rusijos slidininkai, tarp jų M.Vylegžaninas, nubausti dėl dopingo per Sočio olimpines žaidynes.
„Scanpix“ nuotr./Keturi Rusijos slidininkai, tarp jų M.Vylegžaninas, nubausti dėl dopingo per Sočio olimpines žaidynes.

Nors IOC pagaliau pradėjo skirti bausmes, Sočio olimpinės žaidynės liks suteptos Rusijos schemų, klastojant atletų mėginius bei dėl kitų dopingo atvejų.

Mažiau aišku, kaip IOC pasielgs su Rusija.

Likus mažiau nei 100 dienų iki žaidynių Pjongčange pradžios, vis dar nėra sprendimo dėl Rusijos rinktinės dalyvavimo. Olimpinio judėjimo vadovai turėtų svarstyti šį klausimą gruodžio 5 dieną per vykdomojo komiteto posėdį. Tačiau Rusijos komanda diskvalifikacija menkai tikėtina, nepaisant antidopingo agentūrų nuomonės.

Panaši padėtis buvo prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, kai IOC leido pačioms sporto šakų federacijoms nuspręsti, ar Rusijos atletai gali varžytis.

Teisingiau būtų, jei Rusija būtų diskvalifikuota tada, kaip turėtų būti diskvalifikuota dabar.

Šalis vis dar atsisako pripažinti mėginius klastojusią Maskvos laboratoriją. Vis dar atsisako pripažinti Pasaulio antidopingo agentūros tyrimą, kuriam vadovavęs kanadietis teisininkas Richardas McLarenas nustato, jo tūkstantis Rusijos atletų 30-ies sporto šakų buvo įtraukti į dopingo schemas nuo 2011 iki 2015 metų.

Nėra būdų nustatyti, ar Rusijos atletai varžysis švariai Pietų Korėjoje.

Dėl bet kurios kitos šalies apsispręsti būtų nesunku. Tačiau IOC lyderis Thomas Bachas, regis, nelinkęs spausti Rusijos per daug, nepaisant dokumentinių įrodymų. Ši šalis galų gale išleido milijardus IOC renginiui Sočyje, kad pasididžiuotų olimpinėmis žaidynėmis prieš visą pasaulį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, buvęs Sočio olimpinių žaidynių veidu, praėjusią savaitę pareiškė, jog pastarieji kaltinimai dopingu galėtų būti amerikiečių bandymas paveikti kitų metų Rusijos prezidento rinkimus. V.Putinas teigė, jog olimpinis judėjimas yra priklausomas nuo JAV televizijų pinigų, todėl Rusija tapo taikiniu.

Tai absurdas, žinoma. Nors JAV televizijų pinigai tikrai turi poveikį, R.McLareno raportas yra nepriekaištingas įrodymas.

Ketvirtadienį per susirinkimą Pietų Korėjoje, Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) atstovai pareiškė, kad Rusija vis dar neišpildė dviejų reikalavimų: viešai nepripažino R.McLareno tyrimo išvadų, jog Rusija vykdė vyriausybės paremtą dopingo programą, bei to, kad šalis leido klastoti mėginius ir sukčiauti.

„Scanpix“ nuotr./Keturi Rusijos slidininkai nubausti dėl dopingo per Sočio olimpines žaidynes.
„Scanpix“ nuotr./Keturi Rusijos slidininkai nubausti dėl dopingo per Sočio olimpines žaidynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius