Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinės čempionės skausmai: išaugusi rusė Alina Zagitova kabinasi į titulą

Baltarusijos sostinė Minskas pasitinka istorinį, pirmąjį šiai šaliai Europos dailiojo čiuožimo čempionatą. Tribūnose plazda ir Lietuvos vėliavos – lietuviai atvyko palaikyti mūsų šalies sportininkų, bet didžiausias dėmesys pirmąją dieną krypo į olimpinę čempionę Aliną Zagitovą. Nuo to laiko, kai laimėjo olimpinį titulą, rusė pasikeitė – keitėsi kūnas, prastėjo rezultatai, bet Minske ši 16-metė mergina turi tik vieną tikslą. Ji atvyko apginti savo titulo.
Alina Zagitova Minske gina čempionės titulą
Alina Zagitova Minske gina čempionės titulą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įvykius Europos dailiojo čiuožimo čempionate Minske seka LNK sporto žurnalistė Asta Žukaitė

A.Zagitova – ryškiausias Europos čempionato veidas. Kai spaudžiant šaltukui Minsko arenos laiptais vienas vyrukas tempia milžiniško dydžio meškiną, nesunku atspėti kam jis bus skirtas. Kompanija suaugusiųjų, pamatę mane, atsisagsto striukes ir demonstruoja marškinėlius su Zagitovos veidu.

Minsko arenoje yra ir daugiau tokių rusės gerbėjų – su jos vardo kepuraitėmis, nešini gėlėmis ir plakatais. Rusės gerbėjai Minske perka bilietus net ir į treniruotes, tuomet traukiasi telefonus ir nukreipia juos į olimpinę čempionę. Tai dar tik antras 16-metės sezonas tarptautinėje suaugusiųjų arenoje, bet olimpinis titulas padovanojo jaunajai ledo žvaigždei visą armiją sirgalių.

Minsko arena, kurioje Europos čempionato startą stebėjo daugiau nei 10 tūkstančių žmonių, nusidažė Rusijos vėliavomis, kai ant ledo pasirodė A.Zagitova.

Su trenksmu arenoje sutikta Rusijos ledo žvaigždė sėkmingai pradėjo titulo gynimą – surinko lygiai 75 balus ir užtikrintai išsiveržė į lyderių gretas.

Kūno pokyčiai

Didžiausios savo karjeros šlovės akimirkos A.Zagitova sulaukė Pjongčange, bet po olimpinio triumfo sekė daug nesėkmių. Ji liko be apdovanojimo pasaulio čempionate, o netrukus signalus ėmė siųsti ir jos kūnas.

Olimpinė čempionė pasikeitė – per pusmetį paaugo net 7 centimetrus. Bręstantis kūnas – vienas didžiausių iššūkių merginoms šioje sporto šakoje. Zagitova susidūrė su išbandymais, merginą ėmė lydėti kelių skausmai.

Verdant milžiniškos konkurencijos Rusijoje katilui, Zagitovai buvo sunku prasimušti į šį Europos čempionatą, bet ji čia ir būtent jai skiriamas ne tik didžiausias dėmesys, bet ir ryškiausios favoritės statutas.

Nesibaigiantis talentų bumas Rusijoje

Jei kažkas unikalaus pastaraisiais metais vyksta moterų čiuožime, tai vis Rusijoje. Šioje šalyje talentų katilas verda vis karščiau.

Trys Rusijos čiuožėjos negali dalyvauti Europos čempionate, nors ką tik okupavo visą pjedestalą Rusijos nacionaliniame čempionate. Jos visos tiesiog per jaunos ir pagal amžiaus taisykles į suaugusiųjų tarptautinę areną įžengti dar negali. Bent viena jų jau dabar Minske galėtų laimėti auksą.

Aleksandra Trusova (15 m.), Alena Kostornaja (15 m.) ir Ana Šerbakova (14 m.) savo rezultatais pranoksta beveik visas šio Europos dailiojo čiuožimo čempionato dalyves, bet net ir be jų Rusijos atstovės bus didžiausios favoritės laimėti medalius Minske.

Prieš šį sezoną niekas negalėjo nuspėti, kokia bus Rusijos moterų rinktinė. Nacionalinėje komandoje vietų tik trys, o pretendenčių triskart daugiau. Mažai kas galėjo patikėti, kad taip ryškiai čiuožimo scenoje spindėjusi Jevgenija Medvedeva pasitrauks – olimpinė vicečempionė Rusijos nacionaliniame čempionate liko septinta, o tai reiškia sezoną be svarbiausių tarptautinių varžybų – Europos ir pasaulio čempionato.

A.Zagitovos tikslas Minske – nutraukti nesėkmingų rezultatų periodą ir apginti čempionės titulą. Nuo to laiko, kai triumfavo Europos čempionate ir olimpinėse žaidynėse, ne viskas rusei klostėsi taip čempioniškai – ji liko penkta pasaulio čempionate, antra „Didžiojo prizo“ finale ir tik penkta Rusijos čempionate.

„Iš tų pralaimėjimų daug ko pasimokiau. Aš užaugau, turiu kur kas daugiau patirties ir kitaip nei anksčiau, man konkurencija nesuteikia tiek daug spaudimo. Aš visą dėmesį sutelkiu į save ir savo čiuožimą. Labai tikiuosi, kad man pavyks parodyti geriausia, ką aš sugebu“, – kalbėjo A.Zagitova.

Šis sezonas moterų dailiajame čiuožime bus kitoks. Neišvysime A.Zagitovos ir J.Medvedevos akistatos, bet tai tikrai nereiškia, kad intrigos ant ledo nebus. Europoje Alinai iššūkį meta jos tautietė Sofija Samodurova, kuri po trumposios programos užima antrąją vietą. Nepamirškime, kad Sofija prieš mėnesį jau nugalėjo Aliną ir aplenkė ją Rusijos čempionate.

Pirmą kartą stebint tūkstantinei publikai ant ledo pasirodė ir 16-metė lietuvė Paulina Ramanauskaitė. Arenoje garsiai buvo pranešta, kad ši mergina netrukus švęs savo gimtadienį, bet pirmosios dovanos sau ji neįteikė. Paulinos startas nebuvo sėkmingas. Ji užėmė 32 vietą ir aplenkė keturias varžoves. Lietuvė nepateko į finalą, tačiau šį sezoną jos lauks dar daug svarbių startų.

VIDEO: P.Ramanauskaitės pasirodymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius