-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinio ledo intrigos: čiuožėjų kova Pjongčange įsižiebė anksčiau nei olimpinė ugnis

Dailiojo čiuožimo laukia geriausios visų laikų olimpinės žaidynės. Taip pareiškė legendinis rusas Jevgenijus Pliuščenka ir su juo nesutikti būtų sunku. Per tuos ketverius metus nuo Sočio čiuožėjų lygis pasiekė naujas aukštumas. Kova Pjongčange žada didelę intrigą. Taigi kas tokio įdomaus mūsų laukia ant olimpinio ledo?
Trumposios programos akimirkos
Trumposios programos akimirkos / „Scanpix“ nuotr.

Į pirmąją treniruotę Pjongčange Prancūzijos čiuožėja Vanessa James žygiuoja sustirusi iš šalčio. Visai šalia Gangneung ledo rūmų krantus skalauja Japonijos jūros bangos. Iš rytų pučia labai žvarbus vėjas, bet kitaip nei tie sportininkai, kurie varžosi atvirose erdvėse, čiuožėjai lauke neužsibūna ir greitai įžengia į jaukią ledo areną. Čia olimpines kovas gali stebėti 12 tūkstančių žiūrovų.

„Apima tikrai ypatingas jausmas įžengus į areną ir ledas čia nuostabus. Šalta tik lauke, o ant ledo laukia karšta kova“, – po pirmosios treniruotės savo įspūdžiais dalijosi Nathanas Chenas, vienas iš realiausių pretendentų į auksą vyrų varžybose.

Dailusis čiuožimas Pjongčange sulauks ypatingo dėmesio. Tai – vienas populiariausių sportų olimpinėse žaidynės, galintis pasigirti milijonine auditorija.

Kiekvienos olimpinės žaidynės turi vietą, kurioje varžosi didžiausi vietos herojai. Londone tai buvo velodromas, Sočyje – biatlono kompleksas, o Rio de Žaneire – Kopakabanos paplūdimys. Pietų Korėja turi savo karštąjį tašką ir tai yra Gangneung ledo arena. Tiesa, ne dėl dailiojo čiuožimo.

Šiuose ledo rūmuose taip pat varžysis greitojo čiuožimo trumpuoju taku meistrai ir tai yra sporto šaka, į kurią korėjiečiai deda daugiausia vilčių. Bet tai nereiškia, kad korėjiečiai abejingi dailiajam čiuožimui. Jų ledo karalienė Yuna Kim po Sočio žaidynių pasitraukė iš didžiojo sporto, bet ji privertė visą savo šalį įsimylėti dailųjį čiuožimą. Panašiai kaip lietuvius Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko.

Dėmesys į rusus

Sakoma, kad kiekvieno sportininko svajonė yra dalyvauti olimpinėse žaidynėse, bet ryškiausios dailiojo čiuožimo žvaigždės patvirtintų, kad nėra kitų tokių varžybų, kuriose jaustų tokį jaudulį, spaudimą ir niekur kitur nėra taip sunku kautis, kaip ant olimpinio ledo.

Žiūrovai turi galimybę pamatyti, kiek daug lemia psichologija ant ledo ir kaip palūžta net patys geriausi pasaulio čiuožėjai.

Kanadietis Patrickas Chanas tris kartus tapo pasaulio čempionu, bet iškovoti olimpinio aukso dar nesugebėjo. Galbūt tą jam pavyks padaryti su Kanados komanda. Būtent šis vyrukas pirmasis ir pradėjo žygį olimpinio aukso link.

Dar net nebuvo įžiebta olimpinė ugnis, kai ant olimpinio ledo startavo mūšis dėl medalių.

Jau šiandien beveik už 8 tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos įsižiebs olimpinė ugnis. Dailiojo čiuožimo varžybos startavo dar anksčiau. Kol Lietuvoje buvo naktis, pirmieji ant olimpinio ledo pasirodė komandinių varžybų atstovai.

Viskas prasidėjo nuo vyrų trumposios programos. Nuostabiai olimpines žaidynes pradėjo japonas Shoma Uno. Jis triuškinančiai įveikė visus varžovus ir išvedė Japoniją į lyderių gretas. Antrą vietą trumpojoje programoje užėmė Izraelio atstovas Aleksejus Byčenko, trečią kanadietis P.Chanas. Tiesa, jis krito net du kartus.

„Scanpix“ nuotr./Trumposios programos akimirkos
„Scanpix“ nuotr./Trumposios programos akimirkos

Komandinėse varžybose dalyvauja dešimt stipriausių pasaulio valstybių. Penkių iš jų neliks po trumposios programos pasirodymų ir kovą dėl medalių tęs tik penkių geriausiai pasirodžiusių šalių atletai.

Komandinės varžybos rengiamos antrą kartą olimpiados istorijoje ir didžiausi favoritai vėl yra tie patys. Tai – Rusijos atletai. Tik viskas bus tikrai kitaip nei Sočyje. Praėjusių olimpinių žaidynių šeimininkai dabar yra atstumti nuo olimpinės šeimos ir varžosi kaip neutralūs sportininkai.

Rusijos pora Jevgenija Tarasova ir Vladimiras Morozovas surengė įspūdingą pasirodymą komandinėse porų trumposios programos varžybose. Jie užėmė pirmąją vietą, surinkę didžiausią įvertinimą per visą savo karjerą. Antri liko kanadiečiai Meagan Duhamel ir Ericas Radfordas, treti vokiečiai Aliona Savčenko ir Bruno Massotas.

Susumavus pirmosios dienos vyrų ir porų rezultatus, komandų dešimtukas atrodo taip:

1. KANADA 17
2. JAV 14
3. JAPONIJA 13
4. OLIMPINIAI ATLETAI IŠ RUSIJOS 13
5. IZRAELIS 11
6. KINIJA 10
7. ITALIJA 10
8. VOKIETIJA 10
9. PIETŲ KORĖJA 6
10. PRANCŪZIJA 6

Sočyje Rusijos dailiojo čiuožimo atstovai iškovojo daugiausiai penkis medalius, trys iš jų buvo aukso.

Favoritai komandinėse varžybose:

  • Olimpinių atletų iš Rusijos komanda
  • Kanada
  • JAV
    „Scanpix“/AP nuotr./Jevgenija Medvedeva prlaimėjo Europos čempionato kovą savo tautietei Alinai Zagitovai
    „Scanpix“/AP nuotr./Jevgenija Medvedeva prlaimėjo Europos čempionato kovą savo tautietei Alinai Zagitovai

    Tai įdomu:

  • Dailusis čiuožimas yra seniausia sporto šaka olimpinėse žaidynėse
  • 1908 m. Dailusis čiuožimas pirmą kartą vyko vasaros olimpinėse žaidynėse
  • Pirmą kartą olimpinėse žaidynėse čiuožėjai savo muzikoje galės naudoti vokalus
  • Dailusis čiuožimas vyks beveik per visas olimpines žaidynes – 12 dienų
  • Įvyks penkių kategorijų varžybos: komandinės, porų, moterų, vyrų, šokių ant ledo
  • Gangneung ledo arena talpina 12 tūkstančių žiūrovų
  • Daugiausiai medalių prognozuojama Rusijos, JAV, Kanados ir Japonijos čiuožėjams

    Favoritės moterų varžybose:

  • Alina Zagitova (Rusija)

  • Jevgenija Medvedeva (Rusija)
  • Kaetlyn Osmond (Kanada)

♦ Trumpoji programa – vasario 21 diena
♦ Laisvoji programa – vasario 23 diena

Didžiausios Rusijos žvaigždės Jevgenija Medvedeva ir Alina Zagitova pompastiškai buvo išlydėtos iš Maskvos į Pjongčangą. Ir Lietuvos, ir pasaulio žiniasklaidos straipsnių antraštėse šių jaunųjų čiuožėjų pavardės mirgėjo ne kartą. Ką jau kalbėti kiek dėmesio jos sulaukia Rusijoje. Ir viena, ir kita mėgins padėti savo komandai laimėti auksą, bet kai startuos moterų varžybos jos kausis kiekviena už save. Rusijos ledo čiuožėjų kova – neabejotinai didžiausia olimpinio sezono intriga.

Dar labiau tą intrigą pakurstė bekompromisė kova Europos čempionate – penkiolikmetė Alina sugebėjo nugalėti daugiau nei dvejus metus pralaimėjimo skonio nepajutusią pasaulio rekordininkę J.Medvedevą. O ši Pietų Korėjoje neabejotinai turės dar daugiau sportinio pykčio.

Prisimenate legendines Jevgenijaus Pliuščenko ir Aleksėjaus Jagudino kovas? Panaši istorija gimsta moterų čiuožime. Penkiolikmetė ir aštuoniolikmetė atneša į dailųjį čiuožimą seniai nematytą konkurenciją ir bekompromisę kovą. Šis nervų mūšis – geriausia, ko moterų čiuožime laukė gerbėjai.

Abiem rusėms tai bus debiutas olimpinėse žaidynėse. Artimiausiomis jų konkurentėmis vadinamos kanadietė Kaetlyn Osmond, italė Carolina Kostner, japonė Satoko Miyahara. Dėl medalių tikrai gali pakovoti ir rusė Maria Sotskova, japonė Wakaba Higuchi ar kanadietė Gabrielle Daleman.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenija Medvedeva prlaimėjo Europos čempionato kovą savo tautietei Alinai Zagitovai
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenija Medvedeva prlaimėjo Europos čempionato kovą savo tautietei Alinai Zagitovai

Favoritai vyrų varžybose:

  • Nathanas Chenas (JAV)
  • Yuzuru Hanyu (Japonija)
  • Shoma Uno (Japonija)

♦ Trumpoji programa – vasario 16 diena
♦ Laisvoji programa – vasario 17 diena

Nathanas Chenas – vienintelis realus kandidatas padovanoti Jungtinėms Valstijos auksą dailiajame čiuožime. Praėjusį sezoną į elitą įsiveržęs čiuožėjas vadinamas keturgubų šuolių karaliumi. Daugelis jam kabino medalį ir pasaulio čempionate, bet amerikietis neatlaikė spaudimo ir liko be apdovanojimų.

„Scanpix“ nuotr./Nathanas Chenas
„Scanpix“ nuotr./Nathanas Chenas

Tai įvyko prieš vienuolika mėnesių. Per tą laiką daug kas pasikeitė. N.Chenas tapo kur kas brandesniu čiuožėju ir savo stiprybę jis sugeba demonstruoti ne vien techniniais elementais.

N.Chenas tapo pirmuoju istorijoje čiuožėju, kuriam pavyko atlikti penkis keturgubus šuolius vienoje programoje. Tą jis darys ir olimpinėse žaidynėse.

Didžiausi amerikiečio konkurentai – japonai, o pati didžiausia ledo žvaigždė Pietų Korėjoje bus Yuzuru Hanyu.

Y.Hanyu – neabejotinai talentingiausias šios kartos, o gal net visų laikų čiuožėjas. Jam dar tik 22-eri, bet jis jau legenda. Kai iš olimpinių žaidynių Sočyje Y.Hanyu parvežė auksą, gimtinėje jį sutiko 70 tūkstančių gerbėjų. Olimpinis čempionas treniruojasi Kanadoje, bet vaikščioti ramiai Japonijos gatvėmis negali – tėvynėje jis tikras dievas ir milijonai gerbėjų dėl Yuzuru yra pametę galvas.

Bet yra vienas bet. Prieš kelis mėnesius japonas patyrė čiurnos traumą ir iki olimpinių žaidynių praleido visas varžybas. Tą incidentą užfiksavo kameros ir epizodas tikrai buvo šiurpus.

VIDEO: FULL STORY 羽生結弦 Yuzuru Hanyu INJURY! | Figure Skating Mashup

Niekas nežino, kokios sportinės formos į Pjongčangą atvyko šis ledo genijus. Jis pats teigia, kad pasveiko šimtu procentų ir bandys apginti čempiono titulą. Japonija neturi didelių galimybių iškovoti medalį komandinėse varžybose, todėl Y.Hanyu nepadės savo šalies rinktinei ir į Pjongčangą atvyks tik kitą savaitę.

„Scanpix“ nuotr./Yuzuru Hanyu
„Scanpix“ nuotr./Yuzuru Hanyu

Ant olimpinio ledo pasirodys dar du unikalūs ir išskirtiniai čiuožėjai. Tai ispanas Javieras Fernandezas ir kanadietis Patrickas Chanas. Abu jie jau pranešė, kad po šių olimpinių žaidynių baigs savo kelią profesionaliame sporte.

Jie pasitrauks, bet kaip pasitrauks netrukus sužinosime.

26-erių ispanas dar nebuvo gimęs, kai Ispanija paskutinį kartą iškovojo olimpinį medalį. Didžiausias J.Fernandezo troškimas pagaliau padovanoti šaliai olimpinį apdovanojimą. Du pirmieji bandymai buvo nesėkmingi. Sočyje šis ledo genijus liko per žingsnį nuo podiumo – turėjo tenkintis ketvirtąja vieta.

Galbūt trečias kartas nemeluos. „Tai būtų kažkas labai ypatingo man ir mano šaliai, Ispanijos sportui, Ispanijos dailiajam čiuožimui. Dėl daugybės priežasčių tai būtų neįtikėtinas laimėjimas. Vykstu į Pietų Korėją padaryti geriausia, ką galiu. Tikiuosi man pavyks pasinaudoti savo patirtimi ir pasimokyti iš praeities klaidų“, – kalbėjo J.Fernandezas.


Favoritai šokiuose ant ledo:

  • Tessa Virtue ir Scottas Moiras (Kanada)
  • Gabriella Papadakis ir Guillaume‘as Cizeronas (Prancūzija)
  • Madison Hubbell ir Zachary Donohue (JAV)

♦ Trumpoji programa – vasario 14 diena
♦ Laisvoji programa – vasario 15 diena

Neįtikėtinos kovos laukiama ir šokiuose ant ledo. Tessa Virtue ir Scottas Moiras jau buvo baigę savo karjerą, kai netikėtai nusprendė vėl sugrįžti į didįjį sportą. Ši Kanados pora jau turi du olimpinius medalius – vieną auksą ir vieną sidabrą. Kiek ši šokėjų ant ledo pora svarbi Kanadai, puikiai įrodo tas faktas, kad jie abu neš Kanados vėliavą per olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją. Dviem žmonėms dar niekada Kanados istorijoje nebuvo patikėta nešti šalies vėliavos.

Gal kanadiečiai ir bus labiausiai žinomi šokėjai ant ledo Pietų Korėjoje, bet dar didesniais favoritais laimėti auksą įvardijami prancūzai Gabriella Papadakis ir Guillaume‘as Cizeronas. Šį sezoną jie pirmieji istorijoje perkopė 200 balų ribą ir pasiekė naują pasaulio rekordą.

Olimpinio aukso vertas prancūzų šokis? Įvertinkite patys.

VIDEO: Gabriella PAPADAKIS & Guillaume CIZERON FD 121.87 WORLD RECORD European Championships 2018

Favoritai porų varžybose:

  • Aliona Savčenko ir Bruno Massotas (Vokietija)
  • Sui Wenjing ir Han Cong (Kinija)
  • Jevgenija Tarasova ir Vladimiras Morozovas (Olimpiniai atletai iš Rusijos)

♦ Trumpoji programa – vasario 14 diena
♦ Laisvoji programa – vasario 15 diena

Sui Wenjing ir Han Cong turėjo daug ką ištverti, kad atsidurtų ten, kur yra dabar. Kinų karjeroje buvo ne viena akimirka, kai ateitis atrodė labai miglota. 21-erių S.Wenjing išsigydė labai sunkią pėdos traumą. Traumos šią porą nuolat lydėjo, kol galų gale 2017-ųjų pasaulio čempionate jie iškovojo aukso medalius.

Nuo tada jie buvo vadinami didžiausiais olimpiados favoritais. Tiesa, taip užtikrintai teigti būtų per drąsu. ISU „Didžiojo prizo“ finale gruodį kinai liko antri. Juos netikėtai aplenkė Vokietijos pora Aliona Savčenko ir Bruno Massotas.

Viso pasaulio akys šiose varžybose kryps į Šiaurės Korėjos porą Ryom Tae Ok ir Kim Ju Sik. Gal jie ir neturi galimybių laimėti medalio, užtat dėmesio sulauks beprotiškai daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius