-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinis ledo ritulys – D.Zubraus akimis: favoritai rusai, palinkėjimas latviams ir kada išvysime Lietuvą?

Dvylika ledo ritulio rinktinių stos į kovą dėl aukso ant olimpinio Pekino ledo. Nors į Kiniją neatvyko pajėgiausios pasaulio lygos NHL žaidėjai, intrigų prieš būsimąjį turnyrą netrūksta. Jas 15min padėjo apžvelgti vienas geriausių visų laikų Lietuvos ledo ritulininkų Dainius Zubrus.
Dainius Zubrus apžvelgė olimpinį ledo ritulio turnyrą
Dainius Zubrus apžvelgė olimpinį ledo ritulio turnyrą / 15min ir Scanpix nuotr.

Kanada, JAV, Vokietija, Kinija, Rusijos olimpinio komiteto rinktinė, Čekija, Šveicarija, Danija, Suomija, Švedija, Slovakija ir Latvija – šios 12 komandų nuo vasario 9 iki 20 dienos varžysis dėl aukso 25-ajame olimpiniame ledo ritulio turnyre.

Titulą Pekine gins rusai, kaip ir prieš ketverius metus Pjongčange dėl dopingo dėmių besivaržysiantys ne po savo šalies, o po Rusijos olimpinio komiteto vėliava.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpinio komiteto rinktinės vartininkas Pekine
„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpinio komiteto rinktinės vartininkas Pekine

Jie laikomi ir šio turnyro favoritais, nes daugiausiai kartų (9) olimpiniais čempionais tapusi Kanada ir net 11 kartų žaidynių finale žaidusios JAV labai nukentėjo dėl NHL sprendimo neišleisti savo žaidėjų.

Pekine netrūks ir kitų intrigų – turnyre debiutuos šeimininkė Kinija ir atranką įveikusi Danija, po aštuonerių metų sugrįžta Latvija, o Vokietija sieks pakartoti sensacingą savo Pjongčango žaidynių žygį.

15min pristato olimpinį ledo ritulio turnyrą ir pateikia 20 metų NHL žaidusio ir Lietuvos rinktinei ne viename turnyre atstovavusio dabartinio Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidento Dainiaus Zubraus mintis apie svarbiausius turnyro klausimus.

Olimpinis turnyras be geriausių žaidėjų

Kaip ir prieš ketverius metus Pjongčange, taip ir Pekine neišvysime geriausių planetos ledo ritulininkų, rungtyniaujančių Nacionalinėje ledo ritulio lygoje (NHL).

Tiesa, šį kartą žinia apie tai, kad Kinijos sostinėje NHL žaidėjų nebus, ledo ritulio sirgalius pasiekė tik likus keliems mėnesiams iki olimpinių žaidynių.

Dar 2020 m. liepą NHL žaidėjų asociacija (NHLPA) ir NHL susitarė dėl naujos kolektyvinės sutarties, į kurią buvo įtrauktas ir punktas dėl olimpinių žaidynių. Sutartyje numatyta, kad NHL klubai išleis ledo ritulininkus į 2022 ir 2026 m. olimpines žaidynes.

Suprasti akimirksniu: Pekino olimpinio ledo ritulio turnyro grupės

  • A grupė: Kanada, JAV, Vokietija, Kinija;
  • B grupė: Rusijos olimpinis komitetas, Čekija, Šveicarija, Danija;
  • C grupė: Suomija, Švedija, Slovakija, Latvija.

Po metų sudarant 2021–2022 m. NHL reguliariojo sezono tvarkaraštį jame numatyta pertrauka vasarį, kai vyksta olimpinės žaidynės. Vis dėlto dar tada lyga pranešė, kad galutinis sprendimas, ar NHL žaidėjai bus išleisti į Pekiną, nėra priimtas.

Praėjusių metų rugsėjo 3-iąją susitarimas buvo pasiektas – oficialiai pranešta, kad NHL žaidėjai galės žaisti olimpinėse žaidynėse. Tačiau sutartyje paliktas viena išlyga – koronavirusas, dėl kurio iki sausio 10-osios sprendimą išleisti NHL žaidėjus galima buvo atšaukti.

Galiausiai, taip ir nutiko. Staigiai išaugus COVID-19 atvejų skaičiui ir nukėlus dešimtis rungtynių, NHL gruodžio 22-ąją paskelbė, kad pajėgiausios pasaulio lygos žaidėjai Pekine nerungtyniaus.

„Nacionalinė ledo ritulio lyga gerbia ir vertina NHL žaidėjų troškimą atstovauti savo šalims ir dalyvauti geriausiųjų turnyre. Dėl to laukėme kaip galime ilgiau, kad priimtume sprendimą ir įvertinome visas įmanomas galimybes, kad leistume savo žaidėjams varžytis 2022 m. žiemos olimpinėse žaidynėse.

Deja, dėl pastarojo COVID-19 protrūkio, sutrikdžiusio NHL reguliarųjį sezoną ir privertusio nukelti daugiau nei pusšimtį rungtynių, NHL žaidėjų išleidimas į žaidynes nebėra įgyvendinamas“, – gruodį oficialiame pranešime teigė NHL komisaras Gary Bettmanas.

„Scanpix“ nuotr./NHL komisaras Gary Bettmanas
„Scanpix“ nuotr./NHL komisaras Gary Bettmanas

15min klausė D.Zubraus, ką šis mano apie tokį sprendimą. 43-ejų lietuviui pačiam rungtyniaujant NHL 1996–2016 m. stipriausios pasaulio lygos žaidėjai nuolat rungtyniavo olimpinėse žaidynėse – NHL juos išleido 1998, 2002, 2006, 2010 ir 2014 metais.

„Olimpinės žaidynės, kaip pasaulio čempionatas, yra aukščiausio lygio ledo ritulio turnyras. Gaila, kad žaidėjai nesusirenka, kad nepamatai aukščiausio lygio turnyro“, – sakė vienas geriausių Lietuvos ledo ritulio žaidėjų.

Jis atskleidė kelias NHL nenoro išleisti savo žaidėjus į olimpines žaidynes priežastis. Pirmoji, be abejo, yra sportinė – pajėgiausios pasaulio lygos komandos nenori atiduoti žaidėjų ypač svarbiu sezono metu, likus vos porai mėnesių iki atkrintamųjų varžybų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius