Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Penki pastebėjimai po istorinio ledo ritulio turnyro Klaipėdoje

Savaitgalį Klaipėdoje įvyko istorinis „CROWNS Baltic Challenge cup“ turnyras, kuriame be Lietuvos rinktinės į kovą stojo ir Latvijos klubų rinktinė, Estijos nacionalinė ekipa bei organizatorių nuožiūra pakviesta Ukrainos jaunimo rinktinė. „Švyturio“ arenoje pasibaigus intriguojančioms kovoms, kuriose lietuviai liko antri, pateikiame penkis pastebėjimus apie savaitgalio akistatas.
Lietuvos rinktinė Klaipėda 2017
Lietuvos rinktinė Klaipėda 2017 / hockey.lt nuotr.

Darius Kasparaitis vis dar turi parako

Apie tai, kad Klaipėdoje pirmą kartą Lietuvos rinktinės marškinėlius užsivilks Darius Kasparaitis buvo kalbama jau seniai. 45-erių metų gynėjas buvo neabejotinai garsiausias šio turnyro žaidėjas, tačiau prieš turnyrą netrūko žmonių kritiškai vertinančių 863 mačus NHL sužaidusio ledo ritulininko galimybes rinktinėje.

Visgi, užsivilkęs nacionalinės ekipos aprangą olimpinis čempionas surengė tokį pasirodymą, kad po turnyro stebėtis galėjo ne tik jo kritikai, tačiau ir visi kiti turnyrą stebėję žiūrovai. Nė vieno mačo nepalikęs savo sąskaitoje neturėdamas bent taško, D. Kasparaitis buvo vienas iš pastebimiausių ant ledo Klaipėdoje iščiuožusių žaidėjų. Po turnyro kalbėdami apie legendos debiutą, stebėjosi ir Lietuvos rinktinės žaidėjai, kurie pripažino, jog kartais net juos nustebindavo gynėjo aikštės matymas bei netikėtai tikslūs ritulio perdavimai.

Tiesa, šis turnyras intensyvumu neprilygo pasaulio čempionato kovoms, o tai supranta ir pats D. Kasparaitis. Kalbėdamas apie kitų metų balandžio mėnesį Kaune vykstančias pasaulio čempionato IB diviziono kovas, ledo ritulininkas pripažino, jog šiam turnyrui jam tektų ruoštis dar kruopščiau nei šiam savaitgaliui Klaipėdoje.

Jei veteranui pavyks išvengti traumų ir dar labiau pagerinti formą, balandį Lietuvos rinktinėje turėsime naują, tačiau ilgai lauktą ginklą.

Tadas Kumeliauskas nusipelno žaisti elitinėse Europos lygose

Nepaisant to, jog paskutinį oficialų mačą Tadas Kumeliauskas buvo žaidęs prieš daugiau nei pusantrų metų, o dar visai neseniai pats žaidėjas kalbėjo apie galimą karjeros pabaigą, šį savaitgalį jis visiems priminė, kodėl jo paslaugomis pastaraisiais metais domisi elitinių Europos lygų ekipos.

Dar visai neseniai į treniruotes sugrįžusiam žaidėjui vis dar trūksta tiek treniruočių, tiek žaidybinės praktikos, tačiau per du turnyre jo sužaistus mačus, puolėjo meistriškumas buvo aiškiai matomas.

Prieš šį sezoną žaidėjo savo gretose norėjo Čekijos aukščiausios lygos Pardubicės „Dynamo“ klubas, tačiau atsinaujinę skausmai privertė lietuvį atsisakyti galimybės įsitvirtinti Čekijoje bei sugrįžti gydytis į Lietuvą. Visgi, jei Tadui pavyks palikti traumas praeityje ir sugrįžti į optimalią formą, puolėjas neabejotinai ir vėl džiugins savo gerbėjus pasirodymais stipriausiose Europos lygose, o Lietuvos rinktinė turės rimtą jėgą puolime.

Ambicingas jaunimas pasiruošęs tapti puolimo lyderiais

Praėjusią vasarą žingsnius į priekį karjeroje žengę Markas Kaleinikovas ir Emilijus Krakauskas savaitgalį visiems priminė, kad reikšmingo indėlio rinktinės žaidime iš jų galima tikėtis jau dabar. Jau praėjusiame pasaulio čempionato IB divizione, rungtynėse su Japonija sublizgėję ir abu įvarčius sukūrę žaidėjai yra pasiruošę žengti dar vieną žingsnį tampant vienais iš svarbiausių rinktinės narių puolime.

Prieš sezoną į Jaunimo ledo ritulio lygos (MHL) Pekino „KRS Junior“ komandą persikėlęs M. Kaleinikovas šioje ekipoje tampa vis svarbesniu žaidėju, o jo tobulėjimu galėjome įsitikinti ir penktadienio rungtynėse su Estija. Į pirmąjį puolimo trejetą įtrauktas puolėjas buvo didžiausia tų rungtynių žvaigždė pelnęs pirmus du mačo įvarčius, o vėliau prie jų pridėjęs du rezultatyvius perdavimus. Nors po šio mačo Markas turėjo sugrįžti į klubą, kuriame jau sekmadienį žaidė MHL lygos susitikimą, jo pasirodymas penktadienį paliko puikų įspūdį.

M. Kaleinikovui palikus rinktinę, jo vietą pirmajame puolimo trejete užėmė E. Krakauskas, kuris taip pat nestokojo ambicijų įrodyti savo vertę. Po kelių puikių sezonų Šveicarijos jaunimo lygose, šiemet puolėjas šioje šalyje nebėra laikomas legionieriumi, o dėl to jam pagaliau buvo suteikta galimybė išbandyti save ir vyrų lygose.

Nors sezono startas antroje pagal pajėgumą Šveicarijos lygoje lengvas nebuvo ir jam teko laikinai pasistažuoti ir trečioje pagal pajėgumą šalies lygoje, pastaruoju metu jis vis dažniau pasirodo „Ajoie“ ekipos sudėtyje, o prieš atvykstant į rinktinę, Emilijus pagaliau atidarė ir savo taškų sąskaitą „NLB“ pirmenybėse. Lietuvos rinktinėje savaitgalį jis pasižymėjo įvarčiais paskutinėse dvejose rungtynėse, kuriose jis buvo vienas iš labiausiai pastebimų žaidėjų aikštėje.

Jei šiems ledo ritulininkams per likusią sezono dalį pavyks išvengti traumų ir jie tęs savo tobulėjimą, kitų metų balandį rinktinėje jie gali tapti labai svarbiais žaidėjais, namuose siekiant aukščiausių apdovanojimų.

Prastai realizuojama dauguma – jau praeitis?

Praėjusiose pasaulio čempionato IB diviziono kovose, Lietuvos rinktinė turėjo didelių problemų realizuojant kiekybinę persvarą. Iš 24 kartų, kai varžovai leisdavo lietuviams įgyti kiekybinį pranašumą, buvo pelnyti vos du įvarčiai. Statistiškai, vienam įvarčiui daugumoje mūsų šalies atstovams reikėjo net 23 minučių ir 29 sekundžių. Abu šie statistiniai rodikliai buvo blogiausi tarp visų šešių turnyre dalyvavusių komandų.

Akivaizdu, jog su tokiu prastu kiekybinio pranašumo išnaudojimu, tikėtis iškovoti auksą būtų labai sunku. Būtent todėl, turnyre Klaipėdoje Lietuvos rinktinės pademonstruotas žaidimas realizuojant daugumą turėtų būti laikomas vienu iš pozityviausių ženklų.

Per tris mačus lietuviai penkis kartus išnaudojo daugumą, o dar kartą įvartį jie pelnė prabėgus vos porai akimirkų nuo to, kai varžovų žaidėjas buvo paleistas nuo nubaustųjų suolelio. Jei neskaičiuotumėme vieno nesėkmingo epizodo rungtynėse su latviais, kai turint kiekybinę persvarą po klaidos krito įvartis į lietuvių vartus, rinktinės žaidimas daugumoje gali palikti tik teigiamus įspūdžius.

Turėdami kiekybinę persvarą lietuviai demonstravo įvairiapusį žaidimą, kurio metu netrūko ne tik aštrių perdavimų arčiau vartų, tačiau ir galingų smūgių iš toli. Už tai nemažai nuopelnų galima skirti ir trims žaidėjams, kurių nebuvo praėjusiose planetos pirmenybėse – Tadui Kumeliauskui, Nerijui Ališauskui ir Dainiui Kasparaičiui. Jei pirmasis sėkmingai grūmėsi prie vartų, siekdamas apsunkinti žaidimą varžovų vartininkui ir gynėjams, tai gynėjai puikiai skirstė ritulius ir pasitaikius progai nebijojo šauti galingo smūgio į varžovų vartus.

Šių trijų žaidėjų patirtis neabejotinai pravertė rinktinei išnaudojant kiekybines persvaras „CROWNS Baltic Challenge cup“ turnyro metu, o ateityje belieka tikėtis, jog tokį patį pasisekimą rinktinės žaidėjams pavyks pademonstruoti ir ateityje.

Kaune galime išvysti stipriausią visų laikų Lietuvos rinktinę

Po to, kai gegužę asociacijai „Hockey Lietuva“ pavyko pelnyti teisę rengti kitų metų pasaulio čempionato IB diviziono kovas Kaune, buvo kalbama apie tai, kad šiame turnyre realu turėti pačią galingiausią rinktinę mūsų šalies istorijoje, kuri būtų pajėgi kautis dėl aukso medalių.

Po turnyro Klaipėdoje apie tai galima kalbėti vis garsiau. Rinktinėje gali būti net du KHL rungtyniaujantys žaidėjai bei abi mūsų šalies ledo ritulio legendos, kurios prieš šias pirmenybes yra pasirengusios pasiekti optimalią formą. Nors tiek Darius Kasparaitis, tiek Dainius Zubrus jau baigė savo klubines karjeras, noras pasirodyti čempionate Kaune abu juos atvedė į treniruotes Floridoje. Rinktinės aistruolius džiuginti turėtų ir tas faktas, kad abu žaidėjai pabrėžia, jog vykti į čempionatą prastos formos ir būti žiūrovais aikštėje jie nenori: apie rimtą pasiruošimą pirmenybėms kalbėjo ne tik D. Kasparaitis, tačiau ir D. Zubrus, kuris šį turnyrą stebėjo tribūnose. Jei šių žaidėjų kūnams pavyks atlaikyti krūvį ir jie įgys optimalią fizinę formą, iš jų galima laukti neapčiuopiamos pagalbos ne tik už aikštės ribų, tačiau ir svarbiausiose turnyro kovose.

Prie šių keturių žaidėjų pridėjus pastarosiose pirmenybėse svarbiausią vaidmenį atlikusius žaidėjus bei tobulėjantį ir progos parodyti savo sugebėjimus laukiantį jaunimą, Kaune galime išvysti tokią galingą Lietuvos rinktinę, kurios iki šiol dar nebuvome matę. O su namų sienomis ir aistringu sirgalių palaikymu, ši rinktinė bus pajėgi kovoti dėl taip seniai trokštamų aukso medalių. Nepraleiskite progos jau dabar įsigyti šio turnyro bilietus ir savo akimis stebėti istorinį Lietuvos rinktinės pasirodymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius