-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji už olimpinio brūkšnio – Lietuvos čiuožėjai netikėtai sukūrė intrigą

Suprasdama, ką reiškia švieslentėje užsidegę skaičiai, Alisson Reed pravirko. Amerikietė dar mažai ką žino apie Lietuvą, bet buvo labai arti to, kad kartu su Sauliumi Ambrulevičiumi iškovotų mūsų šaliai olimpinį kelialapį. Pritrūko tiek nedaug, kad net suvokti buvo sunku – 0,27 taško dailiajame čiuožime reiškia tiek, kiek šimtosios sekundės dalys plaukime ar bėgime. Lietuvos čiuožėjų pora – pirmoji už olimpinio brūkšnio, bet mažytė viltis dar rusena.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / „Scanpix“ nuotr.

Kai A.Reed ir S.Ambrulevičius atvyko į olimpinę atranką Vokietijoje, niekas apie olimpinį kelialapį garsiai nekalbėjo. Šis duetas dar tik debiutuoja tarptautinėje arenoje ir pradeda pirmąjį savo sezoną kartu.

Lemiamos varžybos buvo kupinos emocijų – nuo labai džiaugsmingų iki labai skausmingų. Po trumposios programos Lietuvai atstovaujanti pora netikėtai žengė ketvirtoje vietoje.

Olimpiniai kelialapiai šeši, todėl ketvirta vieta sužadino visų viltis. Atrodė, kad iki tikslo trūksta visai nedaug – tik pabaigti solidžiai pradėtą darbą.

Nepavyko. Laisvoji programa nustūmė lietuvių porą į septintąją vietą. Pirmąją po olimpinių žaidynių brūkšnio. Pamačiusi rezultatus Alison netramdė ašarų, bet Saulius viską priėmė ramiau.

„Atvažiuodami į šias varžybas nesitikėjome, kad atsidursime taip aukštai. Nustebinome patys save. Skaudžiausia ne tai, kad nukritome žemyn į septintąją vietą, bet tai, kad likome per tiek nedaug – 0,27 taško yra kažkas tokio... Tai yra mažytė bet kokio čiuožimo elemento dalelė“, – 15min sakė S.Ambrulevičius.

„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Atrankoje – asmeniniai rekordai

Olimpinis kelialapis būtų buvęs kaip braškė ant deserto, atslūgus emocijoms pripažįsta geriausias Lietuvos čiuožėjas. Jis niekada nėra buvęs taip arti olimpinių žaidynių – varžybų, apie kurias visą karjerą svajoja geriausi iš geriausių.

„Niekas nesitikėjo, kad būsime tokie stiprūs konkurentai siekiant olimpinio kelialapio.

Niekas nesitikėjo, kad sujauksime kitiems planus ir būsime tokie stiprūs konkurentai siekiant olimpinio kelialapio.

Tai buvo džiugiausia“, – priežasčių labiau džiaugtis, nei liūdėti rado lietuvis.

Kanadoje dirbdamas treneriu pinigų čiuožimui ir pragyvenimui užsidirbantis, o JAV besitreniruojantis lietuvis nesigraužia.

Per du savo karjeros sezonus Saulius nebuvo pademonstravęs tokių aukštų rezultatų, kokių pasiekė su savo naująja partnere. Kartu jie dar tik pusmetį, bet progresas nustebino daugelį. Kaip ir jų pasirodymas Vokietijoje.

„Pagerinome rezultatą labai stipriai ir tai buvo tik pirmosios mūsų varžybos. Allison yra labai stipri čiuožėja, todėl pradėjęs su ja čiuožti turėjau ją pasivyti – dirbti dar daugiau nei anksčiau. Kai tą padariau, progresavome dienomis (šypsosi). Čiuožti su ja labai smagu. Esu visiškai kitame lygyje nei bet kada anksčiau“, – sakė S.Ambrulevičius.

Lietuvio ir amerikietės partnerystė tampa savotiška tradicija. Tai jau ketvirtas toks duetas - net dvylika metų iš eilės šokiuose ant ledo Lietuvos garbę gina Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų ledo atstovai.

Tiesa, į žiemos olimpines žaidynes išvyko tik viena pora – Lietuvos pilietybę gavusi Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas.

Vargu ar naujajai čiuožėjo Sauliaus Ambrulevičiaus partnerei A.Reed būtų suteikta Lietuvos pilietybė, bet olimpinis kelialapis būtų pradžiuginęs dėl kitų priežasčių.

Reikia priminti, kad olimpinį kelialapį čiuožėjai iškovoja savo šaliai.

„Vietą laimi šalis, o ne mes. Jei Allison neturėtų pilietybės, vietoje mūsų šansą į olimpiadą išvažiuoti gautų kita Lietuvos pora. Jai tereikėtų susirinkti minimalius kvalifikacinius taškus“, – situaciją aiškino Saulius.

Be pilietybės – Čekijos čiuožėja

Viena iš porų, atrankoje iškovojusių kelialapį į Pietų Korėją, irgi sprendžia pilietybės reikalus. Tai Slovakijos duetas Lucie Myslivečkova ir Lukas Csolley. Čekijos čiuožėja laukia, kada Slovakija jai įteiks pasą. Jei to nebus, nors tai mažai tikėtina, kelialapis bus perleistas Lietuvai.

Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Už Lietuvą čiuožia Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala. Praėjusiais metais jie dalyvavo žiemos jaunimo olimpinėse žaidynėse, bet šis sezonas porai kol kas nėra labai sėkmingas.

Taigi lietuviai seka situaciją ir to menkučio šanso nelaidoja.

„Esame pirma pora po kvalifikacinio brūkšnio, tad jeigu iškils kažkam problemų su dalyvavimu, pilietybės klausimais ar panašiai, Lietuva gaus vietą olimpinėse žaidynėse. Situacija įdomi ir mes ją stebime“, – pasakojo S.Ambrulevičius.

Kol šokių ant ledo elitas ruošiasi olimpiniam sezonui, Lietuvos pora anapus Atlanto ir toliau nemažina apsukų.

„Šis sezonas dar tik prasidėjo ir mūsų tikslas labai aiškus – norime prisistatyti pasauliui kaip nauja pora ir tiesiog siekti savo maksimumo. Manau, kad ateityje bus labai smagu“, – optimizmu tryško S.Ambrulevičius.

Olimpinių žaidynių Pietų Korėjoje net ir nebuvo Lietuvių poros tiksluose. Nuriję vieną pralaimėjimo piliulę, jie tęsia tai, ką pradėję. A.Reed ir S.Ambrulevičius dar turėtų nustebinti. Žvelgiant į juos, tiesiog tuo tiki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius