-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 11

Proveržio sezonu lekiantis Andrejus Drukarovas apie save kalnų slidinėjime: „Beprotis“

Gamta nėra apdovanojusi Lietuvos aukštais kalnais, o ir sniego žiemą krenta vis mažiau, tačiau Andrejus Drukarovas vis kelia aukštyn mūsų šalies kalnų slidinėjimo prestižą. 2023/2024 metų sezonas tapo sėkmės lūžiu kalnų slidininko karjeroje – asmeniniai rekordai užfiksuoti ir pasaulio, ir Europos taurės varžybose. Vilniuje gimęs ir augęs, Šveicarijoje užaugęs sportininkas dabar jau dešimtmetį gastroliuoja po treniruočių stovyklas bei kalnų slidinėjimo varžybas visame pasaulyje.

Su ikoniško prekės ženklo „Rossignol“ slidinėjimo įranga sniego, o kartais ir ledo trasa slystantis 24-erių lietuvis šiame sezone pasaulio taurės varžybose yra iškovojęs 8 taškus – penkiais daugiau nei prieš dvejus metus, kai per visą sezoną pavyko iškovoti 3 taškus.

Gruodį Alta Badia (Italija) pasaulio taurės etape 23-čią vietą užėmęs sportininkas ne tik pelnė 8 taškus, bet ir užsidirbo 1050 Šveicarijos frankų (1114 eurų) premiją iš organizatorių.

Didžiojo slalomo rungtyje startuojantis A.Drukarovas iki sezono pabaigos likus daugiau nei 5 etapams, pasaulio taurės reitinge užima 43-ią vietą – taip aukštai nėra buvęs nė vienas Lietuvos kalnų slidininkas.

Dar geriau jam sekasi Europos taurės varžybose, kuriose kalnų slidininkas visus 4 kartus pateko į dešimtuką (geriausias rezultatas – 4 vieta – aut. past.), o tai jam garantuoja 7-tą vietą rungties reitingų lentelėje.

Vida Press nuotr./Andrejus Drukarovas
Vida Press nuotr./Andrejus Drukarovas

Paradoksas, bet prieš sezoną A.Drukarovas nerimavo, jog pasirengimas gali būti vienas prasčiausių per jo karjerą.

Tačiau Lietuvos kalnų slidininkas niekada savęs ir nelaikė tuo racionaliu atletu, kopiančiu tais pačiais karjeros laiptais.

„Kartais pagalvoju, kas yra mūsų galvoje? Kodėl mes tai darome? Aš manau, kad šis sportas yra sunkus, bet tas trumpas laimės ir adrenalino pliūpsnis atperka viską“, – 15min sakė A.Drukarovas.

Atvirame interviu lietuvis papasakojo apie griežtus treniravimo metodus, brangaus žiemos sporto subtilybes ir rizikas, kurias sukelia nuo kalnų besileidžiant išvystomas milžiniškas greitis.

Andrejau, prieš šį sezoną, po trejų metų bendro darbo, pakeitei trenerį ir prisijungei prie naujos komandos. Kas paskatino imtis pokyčių? – 15min paklausė A.Drukarovo.

– Per COVID-19 laikotarpį Lietuvos ir Šveicarijos slidinėjimo rinktinės sudarė bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią aš buvau integruotas į Šveicarijos B komandą. Lygis ten buvo kosminis.

Vaikinai, su kuriais turėjau galimybę treniruotis, treneriai ir visos sąlygos bei galimybės – kosminės. Jie mane lydėjo iki pirmųjų pasaulio taurės varžybų taškų. Dirbdamas su šveicarais tikrai daug patobulėjau, bet po trejų metų norėjau pokyčių – padaryti šuolį į priekį ir rasti stabilumą. Norėjau pakeisti aplinką.

nuotr. Vytauto Dranginio/LTOK/Andrejus Drukarovas
nuotr. Vytauto Dranginio/LTOK/Andrejus Drukarovas

Dabar treniruojuosi su komanda „Global Racing“, kur turiu tris trenerius iš JAV, Australijos bei Austrijos. Tai yra komanda, kurią sudaro įvairių šalių sportininkai, pavyzdžiui, iš Australijos, JAV, Kanados, Estijos, Belgijos ir t.t. Tai yra galimybė mažesnėms šalims, kurios neturi rinktinių ar galimybių rengti aukšto lygio treniruotes. Komandoje dirba įvairūs specialistai, todėl ją galima palyginti su šalių rinktinėmis.

Man ši komanda patinka dėl trenerių mentaliteto, nes esu užaugęs Lietuvoje ir mėgstu agresyvesnį metodą. Treneriai labai daug iš tavęs reikalauja ir nebijo pasakyti, ką apie tave galvoja. Mane tai stumia į priekį ir motyvuoja, nes atlaidesnis treniravimo būdas anksčiau nelipo, o ir rezultatai dabar geresni.

Kokius pagrindinius treniruočių ir viso pasiruošimo skirtumus galėtum įvardinti?

– Bendrai tai yra geriausias sezonas mano karjeroje. Turiu stabilumą Europos taurės varžybose, kur rikiuojuosi šalia penketuko. Pasaulio taurės etape užėmiau aukščiausią vietą ir iškovojau taškų, tad žingsniai į priekį tikrai žengti. Dar nesu tas stabilus sportininkas, kuris visada techniškai ant slidžių stovi ir nebedaro klaidų – iki to lygio man dar daug dirbti.

Dabar mūsų treniruotėse yra daugiau – 10-12 žmonių. Lygis toks pats kaip seniau, treniruočių kokybė irgi beveik ta pati. Mes šią vasarą keliavome į Naująją Zelandiją, kurioje anksčiau nesilankiau. Pamačiau naują vietą, man ten labai patiko – tobula vieta pasiruošimui. Visos treniruotės vyko labai aukštai, ledynuose.

Matau didelį skirtumą treniruočių procese ir trenerių darbe. Jie iš tavęs ištraukia tai, ko net pats nežinojau, kad turiu. Atsimenu, kad gruodį treniruotėje nečiuožiau gerai, atsilikau sekundę nuo komandos lyderio. Tai nebuvo tas lygis, su kuriuo galėčiau patekti į pasaulio taurės TOP-30, bet treneriai mane lydi iki tos ribos, kurios nesitikėjau pasiekti.

Vida Press nuotr./Andrejus Drukarovas
Vida Press nuotr./Andrejus Drukarovas

Su kokiais žinomais kalnų slidininkais kartu dirbi?

– Visi sportininkai yra pasaulio taurės lygio ir jos etapuose nuolat varžosi. Treniruojuosi kartu su vokiečiu Stefanu Luitzu, belgu Samu Maesu, šveicarais Daniele Sette ir Cedricu Nogeru, danu Christianu Borgnaesu ir kitais. Komandoje daug aukšto lygio sportininkų.

Šiemet turi sėkmingiausią sezoną tiek Europos taurėje (iškovotos 4, 6, 8, 10 vietos), pasiekei ir geriausią rezultatą pasaulio taurės varžybose (23 vieta). Ar prieš sezoną tikėjaisi tokio karjeros šuolio?

– Patyriau prasčiausią pasiruošimą sezonui karjeroje.

Pradėjau galvoti apie visus pasikeitimus, technika buvo labai prasta, buvau lėčiausias iš visų. Jaučiau daug įtampos ir su nerimu laukiau sezono starto – netikėjau, kad jis bus toks sėkmingas. Tuo metu tikrai netikėjau savimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius