Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rubliai vietoj mašinų: Rusijos olimpiniai čempionai lieka be prabangių prizų

Rusija buvo įpratinusi atsidėkoti savo sportininkams už svarbias pergales prabangiais automobiliais. Tačiau Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse sėkmingiausiai pasirodę atletai liks be tradicinių prizų.
Julija Jefimova
Plaukikė Julija Jefimova yra apdovanota BMW automobiliu, kurį netrukus pardavė. / „Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą per 16 metų olimpiniai prizininkai nesulauks iš Rusijos valstybės prašmatnių automobilių.

Nuo 2006 metų užsienyje pagamintos mašinos aštuonis kartus per iškilmingas ceremonijas Maskvoje buvo teikiamos olimpiniams herojams.

„Scanpix“ nuotr./Pagerbimas Kremliuje
„Scanpix“ nuotr./Pagerbimas Kremliuje

Tačiau dabar Rusijos olimpiečių paramos fondas keičia premijų tvarką.

Vietoj mašinų jiems už nuopelnus sporto arenose atiteks pinigai.

Anot propagandinio „Sport-express“ dienraščio, olimpiniai čempionai bus apdovanoti po 4 mln. rublių.

Rublio vertė gerokai smuko po to, kai Rusija prieš daugiau nei šešias savaites pradėjo vykdyti brutalų karą Ukrainoje.

Pagal dabartinį pinigų keitimo kursą, 4 mln. rublių būtų apie 45,8 tūkst. eurų.

Už Pekine laimėtus olimpinius sidabro medalius planuojama teikti po 2,5 mln. rublių (apie 28,6 tūkst. eurų). Už bronzos medalį – po 1,7 mln. rublių (apie 19,5 tūkst. eurų).

Suprasti akimirksniu

  • Iš viso turėtų būti apdovanoti 68 Rusijos olimpinio komiteto sportininkai, tarp jų 25 ledo ritulininkai.
  • Rusija, kuri dėl dopingo ydų Pekine negalėjo naudoti valstybės vardo, himno ir vėliavos, šiemet žaidynėse vasarį skaičiavo 15 olimpinių čempionų, 41 vicečempioną ir 12 bronzos laimėtojų.

Rusijos valstybinis naujienų kanalas „Tass“ teigė, kad piniginiai prizai prilygs ankstesnių prabangių ratuotų dovanų vertei.

„Sport-express“ skaičiuoja kiek kitaip.

Pavyzdžiui, Tokijo olimpinių žaidynių prizininkai buvo apdovanoti naujais BMW automobiliais. Olimpiniai čempionai gavo BMW X5, kurių kaina siekia maždaug po 6 mln. rublių.

„Šiais laikais už 4 mln. rublių BMW X5 tikrai nenusipirksi“, – rašė „Sport-express“.

„Scanpix“ nuotr./Pagerbimas Kremliuje
„Scanpix“ nuotr./Pagerbimas Kremliuje

Už sidabro medalius būdavo skiriami BMW X3, už bronzą – irgi BMW X3, tik žemesnio lygio komplektacijos.

Rusijos žiniasklaidos tradicija dovanoti automobilius susiformavo nuo senų laikų, nes nauja mašina šalyje ilgai buvo tarsi sėkmingo gyvenimo atspindys.

Tačiau kai kurie prizininkai tiesiog parduodavo dovanotus automobilius.

O tokie kaip 2018 metais Pjongčange triumfavusi dailiojo čiuožimo atletė Alina Zagitova negalėjo naudotis prizu, nes jai tebuvo 15 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas ir Alina Zagitova per olimpiečių apdovanojimą po Pjongčango olimpinių žaidynių.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas ir Alina Zagitova per olimpiečių apdovanojimą po Pjongčango olimpinių žaidynių.

Į praėjusį savaitgalį priimtą sprendimą, kad vietoj automobilių dabar bus siūloma rubliai, sporto atstovai reagavo įvairiai.

„Aišku, skirtumas tarp mašinų ir pinigų yra, – „RB-Sport“ citavo Rusijos slidinėjimo trenerį Jurijų Borodavko. – Manau, kad visi turi suprasti, kodėl taip vyksta. Kaip sakoma: „Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima.“ Taip, anksčiau duodavo mašinas – buvo šaunu. Bet dabar duoda kompensacijas. Dabar šalyje susiklostė tokia padėtis. Manau, kad olimpiečiai džiaugsis ir piniginėmis kompensacijomis.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas ir Ilja Kovalčiukas per olimpiečių apdovanojimą po Pjongčango olimpinių žaidynių.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas ir Ilja Kovalčiukas per olimpiečių apdovanojimą po Pjongčango olimpinių žaidynių.

„Priklauso nuo pinigų sumos, – „Sport-express“ dėstė Rusijos akrobatinio slidinėjimo meistras Sergejus Ridzikas, Pekine laimėjęs bronzą. – Jei būtų pasirinkimas tarp mašinos ir pinigų, tai pagal dabartinę padėtį rinkoje aš, žinoma, rinkčiausi mašiną, kuri aktuali mano šeimai.

Net ir nežiūrint į mano kalbas, mašina vis dėlto buvo tapusi tradicija. Kiek man žinoma, jas duodavo dar sovietiniais laikais. Ech, dabar mūsų dainelė sudainuota, sulaužė tradiciją. Galbūt už šią sumą pavyks nusipirkti ką nors kitą, pavyzdžiui, kitokį automobilį. Arba kažką, kam užteks pinigų. Aišku, liūdna, vasaros olimpiečiams skyrė mašinas, o žiemos – jau nebe“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius