Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija suteikė teisę „Liepsnojančio ledo“ žvaigždės Godos Butkutės partneriui atstovauti Lietuvai dailiajame čiuožime

Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas – naujoji Lietuvos dailiojo čiuožimo pora. 13-metė lietuvė ir aštuoneriais metais vyresnis rusas gins ne Rusijos, o mūsų šalies garbę. Mišri pora pasiruošusi įveikti visas teisines kliūtis, nors iki aukščiausio lygio varžybų dar laukia ilgas ir sunkus darbas Sankt Peterburgo ledo rūmuose.
Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas
Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas / LTU Skating nuotr.

Dailųjį čiuožimą ir diskusijas apie pilietybę jau seniai apraizgė neišnarpliojamas siūlas. Tai neišvengiamai kartosis ir ateityje. Šokių ant ledo atstovų Isabellos Tobias ir Deivido Stagniūno siekis dalyvauti olimpinėse žaidynėse sujudino visą visuomenę, tačiau taip reikiamo lietuviško paso amerikietė negavo. 

Ar tokius pat kryžiaus kelius teks nueiti ir naujai susikūrusiai G.Butkutės ir N.Jermolajevo porai? Galbūt. Jų siekis – 2018-ųjų Pjongčango žiemos olimpinės žaidynės. Tai būtų Lietuvos debiutas ne šokiuose ant ledo, o porinio čiuožimo varžybose. 

Pirmieji žingsniai šio tikslo link jau žengti. Rusija davė oficialų leidimą, kad jų šalies čiuožėjas N.Jermolajevas galėtų atstovauti Lietuvai. 

„Raštą jau turime, Nikita oficialiai čiuoš už Lietuvą. Dabar lauksime ISU (Tarptautinė čiuožimo sąjunga – aut.past.) patvirtinimo. Sieksime integruoti šį vaikiną į Lietuvos visuomenę, bet puikiai suprantame, kad dabar svarbiausia, ką mūsų porai pavyks pasiekti, kokius rezultatus ji demonstruos“, – 15min.lt pasakojo Lietuvos čiuožimo sąjungos prezidentė ir G.Butkutės trenerė Lilija Vanagienė. 

LTU Skating nuotr./Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas
LTU Skating nuotr./Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas

Ištroškusi adrenalino

Norint siekti aukštumų, G.Butkutė neturėjo kitos išeities, kaip tik palikti Lietuvą. Nuo rudens ji treniruojasi ir gyvena Sankt Peterburge. Į Rusiją kartu išvyko ir jos močiutė. 

Nikita turėjo būti tik laikinu partneriu Godai. Treneriai ieškojo kito čiuožėjo į porą lietuvei. Bet greitai suprato, kad ieškoti nebereikia.

„Kaip tokiais atvejais sakome, Nikita ir Goda tiesiog „sulipo“. Jie tiko vienas kitam – pagal čiuožimo, charakterio, būdo savybes. Net amžiaus skirtumas nėra kliūtis. Tokiame amžiuje labai svarbu drausmė, o Nikita subrendęs čiuožėjas, tikras darboholikas. Su juo Goda jaučiasi saugi, nors drąsos ant ledo šiai merginai netrūksta. Pakėlimai, išmetimai į orą Godos nebaugina“, – teigė L.Vanagienė.

Kodėl G.Butkutė pasirinko ne šokius ant ledo, o porinį čiuožimą? Būtent dėl adrenalino.

„Liepsnojantis Kalėdų ledas 2012“
„Liepsnojantis Kalėdų ledas 2012“

„Godai nepatiko šokiai ant ledo, nors ji ir pabandė šią dailiojo čiuožimo kryptį. Jai labiau patinka ekstremalesnės figūros ir sudėtingesni šuoliai, todėl ji pasirinko porinį čiuožimą“, – pasakojo L.Vanagienė.

Talentinga lietuvė netgi turėjo galimybę išvykti į JAV ir ten treniruotis pas I.Tobias ir D.Stagniūno trenerį, garsų visame pasaulyje specialistą Igorį Špilbandą, kuris pastebėjęs talentingą sportininkę kvietė dirbti kartu. 

Vis dėlto naujuoju Godos keliu į sportinę sėkmę tapo porinis čiuožimas, labai skirtingas lyginant su šokiais ant ledo. 

Padės Povilas Vanagas

Vos pusmetį kartu besitreniruojanti pora jau spėjo atkreipti profesionalų dėmesį. Sankt Peterburge porą treniruoja garsi trenerė Liudmila Velikova, savo patirtimi dalijosi pasaulio ir Europos čempionas poriniame čiuožime Aleksejus Tikhonovas, šią vasarą padėti naujajai porai žada ir garsiausias visų laikų Lietuvos čiuožėjas Povilas Vanagas. 

Ir L.Vanagienė, ir jos sūnus puikiai pažįsta Godą. Dėmesį į šią jauną merginą jie atkreipė prieš daugelį metų.

Charizmatišką čiuožėją pažįsta ir „Liepsončio ledo“ šou gerbėjai. 

M.Drobiazko ir P.Vanago rengiamuose šou, G.Butkutė pirmą kartą pasirodė 2007-aisiais. Šią jaunąją čiuožėją kvietėsi ir užsienio ledo šou organizatoriai. Goda sėkmingai pasirodė daugelyje pasaulinę šlovę pelniusių ledo šou Maskvoje, kuriuose dalyvauti ją pakvietė treneris A. Žulinas, išugdęs ne vieną Europos, pasaulio ir olimpinį čempioną.

Bet šou pasirodymai – jau praeitis. Dabar G.Butkutė ir N.Jermolajevas kasdieniu prakaitu ledo arenoje skinsis kelią į varžybų olimpą. 

Sunkiausi naujai iškeptai porai bus kiti metai. Pagal amžiaus reglamentą jie negalės varžytis nei jaunimo, nei suaugusiųjų varžybose. 13-metė Goda negalėtų čiuožti suaugusiųjų čempionatuose, 21-erių Nikita – jaunimo. 

Tačiau varžytis, semtis patirties ir tobulėti bus galima įvairiuose tarptautiniuose turnyruose. 

LTU Skating nuotr./Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas
LTU Skating nuotr./Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas

Didžiausias viltis Lietuvos čiuožimo federacija sieja su 2018 metų Pjongčango žiemos olimpinėmis žaidynėmis, kurių metu bus atverstas naujas puslapis Lietuvos dailiojo čiuožimo istorijoje – tai lietuviškos sportinės poros debiutas žiemos Olimpinėse žaidynėse. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius