-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusišką ledą raižęs čempionas supykdė ukrainiečius: atėmė privilegijas už auksą

Lietuvoje pastarosiomis dienomis šaršalą sukėlė Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago sprendimas čiuožti Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos organizuojamame renginyje Sočyje, o panašus skandalas kilo ir Ukrainoje, kai ant rusiško ledo iščiuožė olimpinis čempionas Viktoras Petrenka.
Viktoras Petrenka smerkiamas už pasirodymą Rusijoje
Viktoras Petrenka smerkiamas už pasirodymą Rusijoje / Viktoro Petrenkos „Instagram“ nuotr.

15min rašė, kad geriausia visų laikų Lietuvos dailiojo čiuožimo pora M.Drobiazko ir P.Vanagas pasirodė Sočyje vykstančiame renginyje, kurį organizuoja Ukrainą niokojančios šalies grietinėlės atstovai.

Bet ne tik Lietuvos čiuožėjai susigundė rusų kvietimu.

1992 metais olimpinį aukso medalį iškovojęs V.Petrenka tapo nacionaliniu priešu Ukrainoje, kai paaiškėjo, kad liepą jis čiuožė ant ledo jo gimtąją šalį užpuolusioje Rusijoje.

Nors dar prieš kelis mėnesius, karo pradžioje, V.Petrenka buvo vienas ryškiausiai karo kontekste matomų Ukrainos olimpiečių, vienas pirmųjų socialiniuose tinkluose pasidalinusių žinute, nukreipta prieš karą.

Vėliau V.Petrenkos dukra pranešė, kad jos tėvas slepiasi Ukrainos sostinėje Kyjive. Atrodė, kad čiuožėjas bus vienas iš pagrindinių Ukrainos laisvės siekio ambasadorių sporto fronte.

Bet su laiku situacija pasikeitė. Birželį V.Petrenka išreiškė norą palikti Ukrainos dailiojo čiuožimo federaciją, kurioje užėmė viceprezidento pareigas. Formaliai V.Petrenka iš federacijos buvo pašalintas, kai liepą pasirodė ledo šou Sočyje.

Bet dabar V.Petrenka neteko ir jam priklausiusių privilegijų dėl 1992-aisiais laimėto olimpinio aukso. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priėmė sprendimą atimti iš V.Petrenkos teisę į kasmėnesinę rentą už jo karjeros pasiekimus.

Ukrainiečio sprendimą pasirodyti Rusijoje pasmerkė ir Ukrainos dailiojo čiuožimo federacija, ir Ukrainos olimpinis komitetas.

„Nepriimtina, kad jis pasirodė šalies agresorės, vykdančios brutalų karą prieš Ukrainą, teritorijoje“, – teigiama komiteto pranešime.

Apie sankcijas Rusijoje pasirodantiems šokėjams jau kalbama ir Lietuvoje. Prezidentūra pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog bus svarstoma atimti iš M.Drobiazko ir P.Vanago apdovanojimus, kuriuos jie gavo už savo karjeros pasiekimus, jei šokėjai iščiuoš ant ledo Rusijoje, ką jie galiausiai ir padarė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko

M.Drobiazko ir P.Vanagas 2000 metais yra apdovanoti Gedimino ordino Riterio kryžiais.

Pagal įstatymą, valstybės apdovanojimai gali būti atimti, jeigu apdovanotųjų veika žemina apdovanotojo vardą.

Antradienį šia tema pasisakė ir Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kuris pareiškė, kad pritartų pilietybės atėmimui iš M.Drobiazko, jei toks klausimas būtų svarstomas.

M.Drobiazko Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 1992 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius