-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytojus atėjo šiandien: Rusijos čiuožėja degins ledo sceną keturgubais šuoliais

Rusijos raketa – naujausias epitetas, kuriuo vis dažniau vadinama Aleksandra Trusova. Rusė, kuriai dar tik penkiolika metų, žengia į suaugusiųjų ledo ringą. Teisingiau, braunasi. Su monstriška jėga, įrašais Guinnesso rekordų knygoje, galinti ant ledo padaryti tai, ko negali nė viena konkurentė pasaulyje. Jeigu ant ledo išpildys tai, ką gali ir sugeba, šį sezoną sudrebins dailųjį čiuožimą ir visą šio sporto vertinimo sistemą.
Aleksandra Trusova
Aleksandra Trusova / „Scanpix“ nuotr.

„Sostų karų“ garso takelio muzika dar daug kartų nuskambės ant ledo, kai savo laisvąją programą atliks Aleksandra Trusova. „Sostų karų“ karalienė Daenerys su savo drakonais degino geležinį sostą, o jėgos ir galios ant ledo turinti rusė irgi pajėgi liepsnoti – tai vertinimo balai dailiame čiuožime įkais, kaip dar nebuvo iki šiol.

Ji gerins naujus rekordus ir sukels komentarų audras – tuo beveik neabejojama. Privers aikčioti iš nuostabos, nors patiks ne visiems.

Vis dar itin vaikiško sudėjimo mergaitė išvysto beprotišką greitį, šoka velniškai aukštai ir turi neįtikėtinas technines čiuožimo savybes, bet vis dėlto daug ką atlieka mechaniškai. Tarsi robotukas, kuriam trūksta gyvo jausmo ir muzikalumo. Kritikų pastabų šiam talentui netrūksta. Užtat techniniai balai užsuks tokį skaitliuką, kokio būsime dar nematę.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova
„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova

Visi įdomumai tik prasideda. Lieka vos kelios dienos iki prestižinių „Didžiojo prizo“ varžybų, kurios brėžia naujojo dailiojo čiuožimo elito sezono ribą. Šeši etapai, šeši savaitgaliai iš eilės. O tuomet didysis superfinalas. Tarptautinė dailiojo čiuožimo federacija paskelbė, kad siekdama didinti šio sporto ir varžybų matomumą tiesiogiai „Grand Prix“ etapus transliuos „Youtube“ kanalu.

Pasaulio rekordai nuo pirmojo starto

A.Trusovos laisvąją programą pirmieji pamatė žiūrovai Rusijos sostinėje. Tada jos pasirodymą peržiūrėjo pusė milijono „Youtube“ kanale ir dar milijonai prie televizorių jos gimtinėje. Kai rusė kartu su geriausiomis savo šalies čiuožėjomis viešai pristatė savo programas, Lužnikų ledo rūmai Maskvoje lūžo nuo žiūrovų. O tai tebuvo vieša treniruotė.

A.Trusova prisistatė sensacingai: pirmoji istorijoje į programą įtraukė tris keturgubus šuolius ir visą arsenalą techniškai labai sudėtingų elementų.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova
„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova

Po kelių savaičių nuvykusi į Slovėniją surinko įspūdingą balų skaičių – 238,69. Tai buvo naujas pasaulio rekordas. Spalio pradžioje visas čiuožimo pasaulis vėl suūžė: penkiolikmetė į savo programą įtraukė keturis (keturis!) keturgubus šuolius ir varžybose Japonijoje nepaliko vilčių olimpinei čempionei, savo treniruočių partnerei, nuostabiai savo programą atlikusiai Alinai Zagitovai.

VIDEO: Александра Трусова, 4 ЧЕТВЕРНЫХ в произвольной программе на Japan Open 2019 Alexandra Trusova FP

„Tai, ką daro Trusova, yra nesuvokiama“, – savo socialiniuose tinkluose rašė didžiausios ledo žvaigždės.

Ilgakasė mergina (už ilgas kasas gerbėjų praminta princese Rapunzele) atsidūrė ir Guinnesso rekordų knygoje. Už tuos rekordus, kuriuos ji įgyvendino dar praėjusį sezoną.

„Labai džiaugiuosi, kad patekau į Guinnesso rekordų knygą. Didelė garbė būti paminėtai tarp tokių neįtikėtinų sporto legendų kaip Sergejus Bubka ir Irina Rodnina. Tai, be abejo, dar labiau motyvuoja“, – „Sport Express“ sakė Aleksandra.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova
„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova

Keturgubų šuolių karta

„Mis keturgubi šuoliai“ – mažylę apibūdino garsioji čiuožėja Jevgenija Medvedeva. Pati Ženia puikiai žino, ką išgyvena Trusova, nes prieš ketverius metus lygiai taip pat sensacingai įžengė į suaugusiųjų areną. Dabar atėjo laikas naujosios Rusijos kartos talentams su Aleksandra priešakyje.

A.Trusova ir dar devynios čiuožėjos iš Rusijos – tokios galingos grupės kitos šalys gali tik pavydėti. Išskirstykite jas po dešimt skirtingų valstybių ir visos galėtų tikėtis medalio. Bet realybė tokia, kad visus galingiausius moterų dailiojo čiuožimo ginklus savo rankose laiko Rusija.

Prieš kokius penkerius metus imta spekuliuoti, daug spėlioti, kada keturgubus šuolius išvysime moterų dailiajame čiuožime. Kalbėta, kad yra merginų Rusijoje, Japonijoje, kurios bando tik vyrų sportui būdingą elementą. Tas metas atėjo. Šis sezonas bus istorinis – ant ledo net kelios čiuožėjos ore suksis po keturis kartus.

Bet tris ar net keturis kartus vienoje programoje tai atlikti pajėgi vienintelė A.Trusova.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova
„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Trusova

Pirmiausiai keturgubų šuolių arsenalą ji atsinešė į jaunimo varžybas. Kaunas tapo ta vieta, kurioje žengtas pirmasis istorinis rusės žingsnis – du keturgubi šuoliai, kuriuos savo akimis pernai rugsėjį matė keli tūkstančiai žiūrovų „Žalgirio“ arenoje.

Peržengusi amžiaus ribą, skiriančią čiuožėjas nuo jaunimo iki suaugusiųjų arenos, penkiolikmetė Aleksandra šį sezoną jau varžysis su pasaulio elitu. Varžysis ne tik ji, bet ir kitos į suaugusiųjų sportą pereinančios Eteri Tutberidzės auklėtinės (dar jas vadina „Didžiuoju trejetu“).

Tai „Didžiojo prizo“ jaunimo čempionė Alena Kostornaja ir Rusijos čempionė Ana Šerbakova. Beje, A.Kostornaja dailiojo čiuožimo gerbėjų turbūt labiausiai mėgstama – būtent ji turi visą svarbiausių savybių arsenalą. Tai ne tik įspūdinga technika, bet ir atlikimas, muzikalumas – ji sugeba paliesti emociškai. Jos arsenale nėra keturgubų šuolių, bet yra du trigubi akseliai.

VIDEO: Alena KOSTORNAIA (RUS), FS - Finlandia Trophy Espoo 2019

Startas Las Vegase

Kaip tokio intriguojančio laukimo seniai nėra mačiusi NBA lyga, taip ir dailiajame čiuožime talentingiausių čiuožėjų susidūrimas kaitina aistras.

Pirmasis „Didžiojo prizo“ etapas spalio 18 dieną startuos Las Vegase. Pirmą kartą šiame Jungtinių Amerikos Valstijų mieste bus duodamas startas naujajam sezonui.

Prestižinėse varžybose Lietuva irgi turės savo atstovus: į du etapus pakviesta šokių ant ledo pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.

VIDEO: Алина Загитова, ПРЕМЬЕРА ПЛАТЬЯ, произвольная программа на Japan Open 2019 Alina Zagitova FP

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius