Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saporo miestas dvejoja dėl paraiškos rengti 2026 metų žiemos olimpiadą

Japonijos Saporo miestas, regis, dvejoja dėl paraiškos rengti 2026 metų žiemos olimpiadą ir vietoje to galėtų sutelkti dėmesį į 2030 metų žaidynes.
Saporo miestas dvejoja dėl paraiškos rengti 2026 metų žiemos olimpiadą
Saporo miestas dvejoja dėl paraiškos rengti 2026 metų žiemos olimpiadą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sapore įvyko 1972 metų žiemos olimpiada. Jis yra tarp septynių miestų, parodžiusių susidomėjimą galimybe rengti 2026 metų olimpiadą. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) spalio mėnesį spręs, kurios paraiškos yra rimtos, o nugalėtoją išrinks 2019 metų rugsėjį.

Paraiška besirūpinančio miesto departamento atstovas Akihiro Okumura naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad visuomenės nuomonės tyrimai rodytų didesnį palankumą 2030 metams.

„Saporas dar nėra priėmęs oficialaus sprendimo“, – sakoma jo elektroniniame laiške AP. Atstovas pridūrė, kad miestas ir Japonijos olimpinis komitetas dar svarsto visas galimybes.

Pasak A.Okumuros, pastarojo meto apklausos, kurias atliko vietos žiniasklaida ir Saporo prekybos rūmai, rodo, kad „Saporui gal būtų geriau teikti paraišką dėl 2030, o ne 2026 metų“.

„Tai, tiesą sakant, vienas veiksnių, kuriuos mums reikia apsvarstyti prieš priimant sprendimą“, – pridūrė atstovas.

Kiti susidomėjimą rodantys miestai yra Stokholmas (Švedija), Kalgaris (Kanada), Sionas (Šveicarija), Milanas ir Turinas (Italija), Erzurumas (Turkija), Gracas (Austrija).

IOC stengėsi pertvarkyti paraiškų procesą šešiems Europos miestams atsisakius galimo oficialaus dalyvavimo siekiant teisės surengti 2022 metų žiemos olimpiadą. Jiems pasitraukus liko dviejų autoritariškų valstybių pasiūlymai, ir Kinijos sostinė Pekinas nedidele persvara nugalėjo Kazachstano miestą Almatą.

Olimpiados organizavimo galimybes svarsčiusius miestus atbaidė augantys kaštai, referendumų atskleistas visuomenės paramos trūkumas ir brangių objektų perspektyva po žaidynių likti be naudos laikomais „baltaisiais drambliais“.

Saporas buvo giriamas už 1972 metų olimpiadą, bet jo šansai dėl 2026-ųjų tikriausiai nėra labai dideli.

Trys olimpiados iš eilės vyksta Azijoje: 2018-ųjų žiemos olimpiada Pjongčange Pietų Korėjoje, 2020-ųjų vasaros olimpiada Tokijuje ir 2022 metų žiemos olimpiada Pekine.

IOC prezidentas Thomas Bachas yra sakęs, kad žiemos olimpinės žaidynės po tokių miestų kaip Pjongčangas ir Sočis (Rusija, 2014 metai) turėtų sugrįžti į kokią nors klasikinę vietą, galbūt Šiaurės Amerikoje ar Europoje.

„Turime pagalvoti, kad dabar laikas žiemos olimpiadai grįžti į kokią nors tradicinę žiemos sporto šalį“, – neseniai Stokholme sakė Th.Bachas.

Dėl 2030 metų Saporo taip pat gali laukti atkaklus varžymasis, nes apie savo susidomėjimą yra užsiminę Lilehameris (Norvegija), kur vyko 1994 metų žiemos olimpiada, ir Solt Leik Sitis (JAV), surengęs 2002 metų žaidynes.

Lilehameris dažnai pavadinamas geriausiu visų laikų žiemos olimpiados šeimininku, o preliminariu favoritu būtų galima laikyti Stokholmą, kur vyko 1912-ųjų olimpiada, nors Švedijos sostinė niekada nebuvo surengusi žiemos olimpiados.

Stokholmo pareigūnai yra sakę, kad dėl paraiškos nebus sprendžiama referendume. Toks sprendimo priėmimo būdas yra palaidojęs nemažai ankstesnių paraiškų ir gali sužlugdyti kelias dabartines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius