Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sočis po ketverių metų nuo žaidynių: dopingą pakeitė alkoholio kokteiliai

Ar išgertumėte iš Sočio dopingo kontrolės laboratorijos mėgintuvėlio? Pastate, kuris tapo Rusijos dopingo skandalo centru po 2014 metų Sočio olimpinių žaidynių, dabar įrengtas restoranas, laukiantis turistų bumo.
Taip atrodo Sočis, praėjus ketveriems metams po žiemos olimpinių žaidynių Rusijoje.
Taip atrodo buvusi Sočio dopingo kantrolės laboratorija, kurioje dabar veikia restoranas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Buvęs laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenkovas tikrino dėl dopingo Rusijos sporto žvaigždes ir klastojo jų testų rezultatus, bet po ketverių metų čia siūlomi kokteiliai yra iš alkoholio, o ne steroidų.

Gal paragaukite kokteilio, pavadinimu B mėginys? Sporte toks šlapimo mėginys yra skirtas tam, kad patvirtintų, jog sportininkas yra kaltas dėl dopingo. O restorane jis susideda iš tekilos, sambukos ir aštraus padažo.

Kokteilis pavadinimu Meldoniumas, pramintas draudžiamos medžiagos, dėl kurios buvo diskvalifikuota tenisininkė Marija Šarapova 2016 metais, dabar susideda iš absento ir energetinio gėrimo „Red Bull“.

Neįprastas meniu yra tam, kad nebūtų pamiršta pastato istorija, – sakė vadybininkė Jelena Djatlova, pati mananti, kad dopingo skandalas nebuvęs malonus Rusijai.

Įsiamžina prie diskvalifikuotų atletų pavardžių

G.Rodčenkovas yra pasakojęs, jog jam yra tekę pateikti kitokius kokteilius sportininkams 2014 metais.

Steroidai buvo atskiedžiami vermutu ar viskiu prieš Sočio olimpines žaidynes, kai Rusija valstybiniu lygiu vykdė dopingo programą. Tada nešvarūs atletų mėginiai buvo keičiami švariais per skylę laboratorijos sienoje, už kurios buvo įsikūrę apsaugos darbuotojais apsimetę agentai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antidopingo specialistai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antidopingo specialistai.

Įrodymų apie skylę sienoje seniai neliko, nes buvo sukurtas restoranas ir erdvė kitokiam verslui.

Tarptautinis olimpinis komitetas atliko tyrimą, pasitelkęs ir G.Rodčenkovo užrašytus faktus, nepaisant to, kad Rusijos valstybės vadovai viską neigė.

IOC diskvalifikavo 43 Rusijos atletus iš olimpinių žaidynių visam laikui ir privertė Rusijos sportininkus varžytis po neutralia vėliava žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange vasario 9-25 dienomis.

Tuo tarpu toliau nuo buvusios laboratorijos Sočyje vis dar plazdena olimpinė dvasia.

Turistai štampuoja asmenukes prie Olimpinio parko, kur kabo ir 2014 metų žaidynių prizininkų pavardėmis iškaltos lentelės net ir tų atletų, kuriuos IOC jau nubaudė.

„Scanpix“/AP nuotr./Taip atrodo Sočis, praėjus ketveriems metams po žiemos olimpinių žaidynių Rusijoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Taip atrodo Sočis, praėjus ketveriems metams po žiemos olimpinių žaidynių Rusijoje.

Tiesa, laikas ir oras nutrynė kai kuriuos pavardes, panašiai, kaip IOC ištrynė 13 Rusijos medalių iš 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių istorijos.

Daugumai turistų diskvalifikuoti atletai vis dar yra čempionai.

„Blogai tai vertinu. Manau, kad mūsų sportininkai neturėjo būti taip palikti ir turės varžytis po neutralia vėliava“, – sakė iš Saratovo per atostogas paslidinėti į Sočį atvykusi atvykusi teisininkė Karina Tolmačjova.

Turistai iš Rusijos užplūdo Sočį

Rusijos valdžia išleido apie 51 mlrd. dolerių olimpinėms žaidynėms ir infastruktūrai Sočyje, tad miestas dabar klesti.

Meras Sergejus Jurčenka teigė, kad gyventojų skaičius išaugo 50 proc, ir siekia 600 tūkst, nes daug rusų patraukė į pietus, kur ir oras yra šiltesnis. Auganti ekonomika leido pastatyti daugiau mokyklų.

Sočis siūlo slidinėjimo pramogas žiemą ir paplūdimius vasarą. S.Jurčenkos teigimu, 6,5 mln. turistų aplankė kurortą pernai, o 85 proc. svečių buvo rusai.

„Olimpinės žaidynės sukėlė didelį miesto augimą, – sakė jis. – Sočis praktiškai tapo nauju, tarsi būtų pastatytas iš naujo. Daug naujų pramogų turistams, o senų pastatų taip pat liko.“

„Scanpix“/AP nuotr./Sočio meras Sergejus Jurčenka.
„Scanpix“/AP nuotr./Sočio meras Sergejus Jurčenka.

Politinė situacija irgi prisidėjo, nes daug Rusijos turistų nusisuko nuo Turkijos 2016 metais, dviejų šalių valdžios susipyko dėl Turkijoje numušto Rusijos karinio lėktuvo 2015 metų lapkritį.

Dabar Sočis traukia turtingus rusus, kurie samdosi slidinėjimo instruktorius ir eina lošti į kazino. Koncertų salės pritraukia Rusijos pop muzikos žvaigždes.

„Scanpix“/AP nuotr./Sočis tapo populiariu tarp Rusijos turtuolių.
„Scanpix“/AP nuotr./Sočis tapo populiariu tarp Rusijos turtuolių.

Laukia futbolo čempionato, bet neturi savo klubo

Šiais metais vasarą Sočyje vyks ir pasaulio futbolo čempionato rungtynės.

Stadionas, kuriame vyko žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos, buvo paruoštas futbolui ir laukia futbolo įžymybių, tarp jų Cristiano Ronaldo vedamos Portugalijos ir pasaulio čempionės Vokietijos.

Vietos valdžia tikisi, kad futbolo čempionatas pritrauks dar daugiau užsienio turistų, kurie užpildys stadioną.

Šiuo metu Sočis neturi profesionalaus futbolo klubo. Pernai Sočio komanda dar buvo, bet vieną mačą žaidė prie 6 tūkst. žiūrovų 47 tūkst. vietų arenoje, o paskui paskelbė apie vienerių metų pertrauką tam, kad pergalvotų klubo vystymosi strategiją.

„Klubai Rusijoje įprastai finansuojami iš vyriausybės biudžeto, bet Sočio biudžeto neužtenka klubams, – sakė S.Jurčenka. – Tikimės, kad investuotojai ateis po pasaulio futbolo pirmenybių ir 2019 metais vėl turėsime Sočio futbolo komandą.“

„Scanpix“/AP nuotr./Taip atrodo Sočis, praėjus ketveriems metams po žiemos olimpinių žaidynių Rusijoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Taip atrodo Sočis, praėjus ketveriems metams po žiemos olimpinių žaidynių Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius