Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 24

Sporto komentatorius apie biatlono startą – Lietuvos viltį, norvegų F-1 ir prancūzės skandalą

Biatlono sezonas išjuda šią savaitę pasaulio taurės varžybų pirmuoju etapu Švedijoje. Apie vienos populiariausių žiemos sporto šakų svarbiausias intrigas 15min pokalbis su biatlono komentatoriumi Maksimu Vojevodinu.
Vytautas Strolia
Vytautas Strolia / Christian Manzoni IBU nuotr.

Lietuvos biatlonininkų desantas ruošiasi sezono premjerai Ostersunde.

Vasarą treniruotės ir pratybos riedučiais ir dviračiais jau primirštos, o ko vertas įdirbis per stovyklas ant sniego šį rudenį, ims ryškėti netrukus.

Keturis artimiausius mėnesius devynių etapų pasaulio taurės varžybose slidinėjimo ir šaudymo sporto meistrai grumsis dėl Krištolo gaublių, o Lietuvoje apie tai per LRT pasakos sporto komentatorius Maksimas Vojevodinas, kuriam talkins buvę biatlonininkai Aliona Sosunova ir Rokas Suslavičius.

– Maksimai, kada ir kodėl pats susidomėjote biatlonu? 15min paklausė M.Vojevodino.

– Kokiais 1994–1996 metais. Dar pamenu tokius, kaip Frankas Luckas, Ricco Grosas ar Katie Wilhelm.

Užkabino, kad tai yra kombinuota sporto šaka. Vien slidinėjimas būtų kiek nuobodoka, o čia šaudymas prideda ir daug psichologijos, ir daugiau dinamikos.

„Scanpix“ nuotr./Biatlono varžybos Pjongčange
„Scanpix“ nuotr./Biatlono varžybos Pjongčange

– Kiek teko matyti varžybų gyvai?

– Ne tiek ir daug. Pirma išvyka buvo į Slovėniją, labai gražią vietą Pokljukoje. Paskui lankiausi pasaulio čempionate Austrijoje, taip pat su draugu esame nuskridę į Oslą – ši vieta bene patogiausia lietuviams, nes būna pigių skrydžių, o biatlono varžybos vyksta beveik miesto ribose.

Gali iš centro pasiekti varžybų vietą visuomeniniu transportu, kai kituose etapuose įprastai žiūrovams tenka gyventi gerokai nutolus nuo varžybų vietos. Dėl to Osle galima pamatyti ir daugiau į biatloną atvažiavusių lietuvių. Aišku, Norvegija pati yra brangi šalis, bet susisiekimas patogus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Maksimas Vojevodinas
Alfredo Pliadžio nuotr./Maksimas Vojevodinas

– Ar pačiam nekelia nuostabos, jog prie nestabilių žiemų Lietuvoje, kai sniegas krenta retai, mūsų šalies biatlonininkai daug metų varžosi vienoje populiariausių Europoje žiemos sporto šakų, o Vytautas Strolia priartėjo prie biatlono elito?

– Viena vertus, tai kelia nuostabą. Kita vertus, dauguma komandų, net ir tų, kurių valstybėse žiemą būna daugiau sniego, įprastai treniruojasi užsienyje. Italijoje ir Austrijoje yra žinomų bazių, kur biatlonininkai prieš sezoną surengia kelias stovyklas po kelias savaites. Net ir norvegai ar švedai ten apsilanko, nes nori būti pasirengę etapams, kurie vyks aukščiau jūros lygio. Mūsiškiai mažai laiko praleidžia Lietuvoje, kur galima tik fizinį pasirengimą palavinti, o pats biatlono pasirengimas labiau vyksta Alpių kalnuose.

Andrei Ivanov nuotr./Karolis Dombrovskis
Andrei Ivanov nuotr./Karolis Dombrovskis

– Ko tikitės iš mūsų rinktinės lyderio Vytauto Strolios, kuris praėjusį sezoną bendroje pasaulio taurės įskaitoje buvo 27-as, o atskirose rungtyse buvo ir 6-as, ir 8-as.

– Jau keletą metų optimistiškai tikiu, kad Vytautas iškovos medalį kuriame nors etape. Ir užpraėjusį, ir praėjusį etapą jis užėmė aukštas vietas, iki pakylos pritrūko tik paskutinio žingsnio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vytautas Strolia
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vytautas Strolia

Šiemet vėl tikiu – Vytas stabilus, tvirtas psichologiškai, neleidžia per daug prasiveržti emocijoms. Šaudymas yra jo stiprybė, o kai pataiko, galima tikėtis geros pozicijos, nes ir ant slidžių nedaug nusileidžia stipriausiems.

– Kas iš kitų Lietuvos biatlonininkų domina labiausiai prieš šį sezoną?

– Maksimas Fominas. Šiemet jis pasirodė labai sėkmingai vasaros biatlono pasaulio čempionate – jaunas vyrukas gerai užsirekomendavo, o apie tokius sakoma: tik dangus yra lubos. Atėjo metas atsiskleisti.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmajame pasaulio biatlono taurės etape Ostersundo mieste startuos tokios sudėties:
  • Vyrai – Vytautas Strolia, Tomas Kaukėnas, Maksimas Fominas, Karolis Dombrovskis.
  • Moterys – Natalija Kočergina, Judita Traubaitė. Į vėlesnius etapus turėtų prisijungti ir Lidija Žurauskaitė.

Aišku, žaviuosi ir Lietuvos moterų rinktinės lydere Natalija Kočergina, nes būdama 38-erių ji dalyvauja aukščiausio lygio varžybose. Nežinau, ar tai reikia minėti, bet tarp visų sportininkių pasaulio taurės etapuose ji bus vyriausia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Kočergina
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Kočergina

– Ar nustebino Gabrielės Leščinskaitės sprendimas baigti karjerą ir išvykti į Australiją?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius