Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprendimas: olimpinėse žaidynėse lieka sporto šaka, kurioje moterys nesivaržys

Moterų šiaurės dvikovės varžybos nebus įtrauktos į 2026 m. Milano ir Kortinos žiemos olimpinių žaidynių Italijoje programą, penktadienį pranešė Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC). Taip šiaurės dvikovė išliks vienintele sporto šaka olimpinėse žaidynėse, pažeidžiančia lygiateisiškumo principą.
Austrė Lisa Hirner šiaurės dvikovės pasaulio taurės varžybose
Austrė Lisa Hirner šiaurės dvikovės pasaulio taurės varžybose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

IOC sprendimo motyvas – pernelyg mažas sporto šakos masiškumas, ypač už Europos ribų. Dėl to kyla pavojus ir vyrų varžyboms, tačiau 2026 m. žaidynių programoje vyrų šiaurės dvikovės rungtys išliks.

IOC perspėjo – jei sporto šakos populiarumas neaugs, 2030 m. programoje gali nelikti ir vyrų varžybų.

Šiaurės dvikovę sudaro dvi rungtys – šuoliai su slidėmis ir slidinėjimas. Tai vienintelė sporto šaka olimpinėse žaidynėse, įskaitant vasaros, kurioje negali varžytis moterys.

IOC siekė, kad moterys šiaurės dvikovėje startuotų 2022 m. olimpiadoje Pekine, tačiau planų buvo atsisakyta dėl identiškų priežasčių.

2021 m. buvo surengtas pirmasis moterų šiaurės dvikovės pasaulio čempionatas, tačiau jame dalyvavo vos 10 valstybių, o vietas ant podiumo užėmė vienos šalies – Norvegijos – atstovės.

„Europoje tai įdomus sportas, tačiau neįmanoma rasti sportininkių už žemyno ribų. O sporto šakos išplitimas yra esminis kriterijus siekiant patekti į olimpinę programą“, – kalbėjo IOC narys Karlas Stossas.

Per pastarąsias trejas olimpines žaidynes šiaurės dvikovės atstovams buvo išdalinti 27 medaliai, ir visus juos susižėrė vos keturių šalių sportininkai.

Pagrindinis argumentas, kodėl vyrų varžybos liko 2026 m. olimpinėje programoje, pasak K.Stosso, tas, kad liko nedaug laiko ir sportininkai jau pradėjo pasirengimą žaidynėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius