Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startas: koks bus pasaulio ledo ritulio čempionatas be rusų?

Penktadienio vėlyvą popietę dviejuose Suomijos miestuose Helsinkyje ir Tamperėje startuoja jau 85-asis pasaulio ledo ritulio čempionatas. Rusijos sukelto karo Ukrainoje fone šiemetinės pirmenybės bus stipriai kitokios nei keliolika pastarųjų čempionatų.
IIHF pasaulio čempionų taurė
IIHF pasaulio čempionų taurė / IIHF nuotr.
Temos: 1 Ledo ritulys

Ledo ritulio šventė – be rusų

Didžiausią planetos ledo ritulio renginį Suomija priima jau devintąjį kartą. Dažniau nei šioje šalyje pirmenybės vyko tik Švedijoje (11), Čekijoje / Čekoslovakijoje (10) ir Šveicarijoje (10).

Tradiciškai dėl gražuolės čempionų taurės kausis 16 komandų, kurios kovas pradės dviejose grupėse, o stipriausios kiekvieno aštuoneto ekipos keliaus į atkrintamąsias.

Tarptautinei ledo ritulio federacijai (IIHF) šiemet teko stipriai perdėlioti pasaulio čempionatų divizionų piramidę. Rusijai užpuolus Ukrainą, IIHF dar kurį laiką delsė priimdama griežtas sankcijas prie agresorę ir jos veiksmus palaikančią Baltarusiją, tačiau galiausiai neatlaikė visuomenės spaudimo ir galiausiai išmetė abi šias šalis iš 2022-ųjų varžybų.

Tiek Rusija, tiek Baltarusija priklausė stipriausių planetos komandų divizionui ir turėjo rungtyniauti Suomijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Tiesa, rusai tarptautinės sporto bendruomenės spaudimą jautė jau kurį laiką. 2020-ųjų gegužę sporto arbitražo teismas (CAS) dėl dopingo sankcijų Rusijos sportininkams ir komandoms buvo uždraudęs tarptautinėse varžybose varžytis su Rusijos vėliava ir groti šalies himną.

Rusai turėjo varžytis turėdami „neutralių“ sportininkų statusą, tad ir Suomijoje būtų žaidę tik ROK (Rusijos olimpinio komiteto) komanda, o po pergalės vietoj himno būtų grojamas Piotro Čaikovskio kūrinys „Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 1“.

Tačiau Suomijoje neskambės ir jis. Vasario 28-ąją IIHF galiausiai priėmė principinį sprendimą ir pašalino rusus ir baltarusius iš turnyro. Nenorėdami griauti varžybų sistemos, organizatoriai į jų vietą iš žemesnio diviziono pakvietė Prancūziją ir Austriją.

Prancūzai užėmė rusų vietą A grupėje, austrai – Baltarusijos B aštuonete.

Pasaulio čempionato grupės
A grupė (Helsinkis) B grupė (Tamperė)
  • Kanada (1 reitingas)
  • Vokietija (5)
  • Šveicarija (8)
  • Slovakija (9)
  • Danija(12)
  • Kazachstanas (13)
  • Prancūzija (15)
  • Italija (17)
  • Suomija (2)
  • JAV (4)
  • Čekija (6)
  • Švedija (7)
  • Latvija (10)
  • Norvegija (11)
  • Didžioji Britanija (16)
  • Austrija (18)

Rusų ledo ritulininkų pasaulio čempionate nebus pirmą kartą nuo 1962-ųjų. Tiesa, į tuometinį turnyrą JAV mieste Kolorado Springse dėl politinių motyvų atsisakė vykti pati Sovietų Sąjunga. 1961 m. Rytų Vokietijai pastačius Berlyno sieną, kad jos piliečiai negalėtų bėgti į Vakarus, NATO šalys atsakė kelionių apribojimais, dėl kurių Rytų Vokietijos ledo ritulio rinktinė negalėjo dalyvauti pasaulio čempionate. Protestuodamos prieš šį sprendimą, Sovietų Sąjungos ir kitų komunistinių šalių komandos atsisakė dalyvauti turnyre.

Rusų oligarchų arenai – ne

Politinio atspalvio prieš šiemetines pirmenybes buvo ir daugiau. Rusijai užpuolus Ukrainą, suomiai nusprendė kiek pakoreguoti ir čempionatą priimančių arenų sąrašą.

Pagrindine šių varžybų vieta bus visiškai nauja Tamperės „Nokia“ arena, o sostinėje Helsinkyje viskas buvo kiek painiau.

Organizatorių nuotr./Tamperės „Nokia“ arena
Organizatorių nuotr./Tamperės „Nokia“ arena

Iš pradžių buvo planuoja, kad A grupės kovos vyks „Helsinki Halli“ arenoje, kuri anksčiau vadinta „Hartwall Arena“.

Tačiau karo Ukrainoje įkarštyje net keli Suomijos žiniasklaidos šaltiniai pradėjo spausti organizatorius, kad pasaulio čempionatas negali būti žaidžiamas arenoje, kuriai vadovauja su Vladimiru Putinu susiję oligarchai.

„Helsinki Halli“ nuo 2013-ųjų priklauso Genadijaus Timčenkos ir Romano Rotenbergo įmonei „Arena Events Oy“. Tarptautinių sankcijų sulaukę verslininkai turi mažiau nei pusę, bet didžiausią dalį arenos akcijų.

Galiausiai suomiai kreipėsi į IIHF prašydami perkelti čempionato mačus į Helsinkio ledo rūmus, kurie talpina 8,2 tūkst. žiūrovų, ir sulaukė palaiminimo.

Organizatorių nuotr./Helsinio ledo rūmai
Organizatorių nuotr./Helsinio ledo rūmai

Pasikartos finalas?

Prieš metus Rygoje vykusiame čempionate triumfavo Kanada, finale 3:2 įveikusi suomius, o bronza atiteko amerikiečiams.

Kanados ir Suomijos komandos bus įvardijamos ir šiemetinio turnyro favoritėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kanados triumfas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kanados triumfas

Claude'o Julieno vadovaujami kanadiečiai į 28-ojo aukso medžioklę leidžiasi su 24-erių žaidėjų sąrašu, iš kurių vos du – Ericas O'Dellas (Maskvos „Dinamo“, Rusija) ir Mattas Tomkinsas („Frolunda“, Švedija) – nerungtyniauja NHL lygoje.

Suomių strategas Jukka Jalonenas išrikiuos puikiai subalansuotą komandą su 4 NHL žaidėjais bei puikiai vienas kitą pažįstančiais ledo ritulininkais iš Suomijos, Šveicarijos ir KHL lygų.

Tris čempionų titulus turintys suomiai šiemet pamėgins nutraukti stulbinantį namų aikštės užkeikimą. Sunku patikėti, bet per aštuonis pasaulio čempionatus, kurie yra vykę Suomijoje, šeimininkai nėra nė karto iškovoję jokios spalvos medalio.

„Scanpix“ nuotr./Saku Maenalanenas ir Olli Maatta po pralaimėto pasaulio čempionato finalo
„Scanpix“ nuotr./Saku Maenalanenas ir Olli Maatta po pralaimėto pasaulio čempionato finalo

Tarp šalių, kurios galėtų favoritėms mesti iššūkį, tradiciškai įvardijamos Čekija, Švedija, Šveicarija ir JAV.

Atsinaujinę latviai tikisi atkrintamųjų

Lietuvos ledo ritulio gerbėjo akys tradiciškai kryps į bralių latvių pasirodymą.

Latvija dalyvavo metų pradžioje vykusiose Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse, užėmė vienuoliktą vietą tarp dvylikos komandų, aplenkę tik šeimininkus kinus. Be to, šis turnyras žymėjo tam tikrą eros pabaigą.

Veteranai Lauris Darzinis ir Kasparas Daugavinis paskelbė apie pasitraukimą iš rinktinės bei vyriausiajam treneriui Harijsui Vitoliniui atvėrė puikią galimybę Suomijoje ledo ritulio bendruomenei pristatyti naujus veidus.

Šiemetiniame pasaulio čempionate pirmą kartą nuo 2011-ųjų nebus ir patyrusio puolėjo Mikso Indrašio. Šis 31-erių ledo ritulininkas pasirengimo mačuose demonstravo įspūdingą formą, bet patyrė peties traumą ir, anot H.Vitolinio, latviams bus „didžiulis praradimas“.

Latviai Tamperėje sulauks ir paramos iš Šiaurės Amerikos. Prie rinktinės prisijungs „Columbus Blue Jackets“ rungtyniaujantis vartininkas Elvis Merzlikinis ir „San Jose Sharks“ puolėjas Rudolfas Balceris.

„Scanpix“ nuotr./Elvis Merzlikinis
„Scanpix“ nuotr./Elvis Merzlikinis

Latviai įdėmiai seka ir „Pittsburgh Penguins“ komandos kovas NHL atkrintamosiose, nes šioje komandoje rungtyniauja Teodoras Blugeris. Rytų konferencijos ketvirtfinalyje Pitsbergo komanda kol kas 3:2 pirmauja prieš „New York Rangers“, tad panašu, kad planetos pirmenybėse T.Blugerio neišvysime.

Latvijos rinktinės vairas, nepaisant neįkvepiančių rezultatų Pekine, ir toliau tvirtai priklauso 54-erių H.Vitoliniui. Šis specialistas pakeitė garsųjį Bobą Hartley ir išvedė komandą į olimpines žaidynes, taip stipriai sustiprindamas savo pozicijas.

Patirties šiame specialistui tikrai netrūksta. Ne vienerius metus jis buvo Olego Znaroko asistentas ir kartu su šiuo specialistu yra sukaupęs įspūdingą laimikių kolekciją – su Rusijos rinktine laimėjo olimpinį ir pasaulio auksą, tris Gagarino taures ir visų spalvų planetos čempionatų medalius.

Prieš metus namuose vykusiame čempionate latviai apmaudžiai neišėjo iš grupės, paskutiniame mače 1:2 kapituliavę prieš vokiečius.

Šį tikslą latviai bandys pasiekti Suomijoje, kur juos tradiciškai palaikys didžiulė sirgalių minia.

Pirmenybių tvarkaraštis H.Vitolinio vyrams nebus labai dėkingas, nes čempionatą penktadienį jie turės pradėti su JAV rinktine, o šeštadienį kausis su šeimininke Suomija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Haris Vitolinis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Haris Vitolinis

Visgi, nepaisant to, latviai tiki, kad pirmą kartą nuo 2018-ųjų gali prasibrauti į atkrintamąsias, nors norint tai padaryti ir reikės aplenkti kurią nors pasaulio ledo ritulio sunkiasvorę (Suomija, JAV, Čekija, Švedija).

Su kitomis grupės komandomis braliukai problemų veikiausiai neturės. Didžioji Britanija ir paskutinę akimirką į pirmenybes įšokusi Austrija vertinamos kur kas kukliau, o su norvegais latviai, specialistų teigimu, turėtų kovoti dėl penktosios pozicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius