Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suaižėjęs lietuviškas ledas: vokiečiui trūko nuoširdumo, Dainiui Zubrui – greičio

Lietuvos ledo ritulio asociacijos prezidentu išrinktas Dainius Zubrus greitai ėmėsi permainų ir iš rinktinės trenerio posto patraukė be atlyginimo šešerius metus dirbusį Berndą Haake. 72-ejų metų vokietis tikina pasigedęs aiškumo ir nuoširdumo, tačiau naujasis sporto šakos vadovas sako, kad permainos buvo aiškios ir būtinos.
Haake Bernd
Lietuvos ledo ritulio rinktinės treneris Berndas Haake netikėtai neteko pareigų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vietą pasaulio IA divizione su Lietuvos nacionaline komanda B.Haake iškovojo po turnyro Kaune šių metų balandžio pabaigoje. Čempione tapusios rinktinės marškinėlius turnyro metu vilkėjo ir pats D.Zubrus, tačiau, tapęs šalies ledo ritulio prezidentu, nusprendė imtis permainų.

Vos pasigirdus D.Zubraus kalboms apie naujo stratego paieškas, B.Haake 15min sakė, kad niekas apie tokį sprendimą jam nepranešė.

„Niekas nepasakė, kodėl aš ir George'as Kingstonas nesame treneriai. Gyvenime reikia būti nuoširdžiam ir pasakyti tiesą. Esame Lietuvoje, ne profesionaliame versle. Ledo ritulys mažoje šalyje gyvena iš entuziazmo ir aistros“, – rugsėjo viduryje 15min teigė vokietis.

B.Haake tada patikino, kad jis su asistentu G.Kingstonu buvo pasiruošę treniruoti komandą IA diviziono turnyre Astanoje. „Bet šou – baigtas“, – trumpai reziumavo vokietis.

D.Zubrus, 72-ejų trenerio teigimu, buvo pranešęs, kad ieško naujo trenerio. „Dainius skambino rugpjūčio mėnesį, tačiau nepasakė, jog jau nesame treneriai. Reikėjo tiesiog pasakyti priežastis ir teisybę. Nėra jokių problemų“, – 15min sakė B.Haake.

Vokietis visus šešerius metus ne tik treniravo rinktinę negaudamas jokio atlygio, bet ir savo lėšomis prisidėjo prie ledo ritulio augimo.

„Aš rėmiau ledo ritulį savo pinigais, padėjau žaidėjams, vaikams dovanojau 140 pačiūžų. Iš viso – 46 tūkstančiai eurų. Tuo pat metu negavau jokio atlyginimo. Jei būčiau dirbęs Vokietijoje, per šešis sezonus būčiau uždirbęs apie 300 tūkstančių eurų“, – sumas 15min vardino B.Haake.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Berndas Haake
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Berndas Haake

15min vokietis pasakojo, kad lapkritį keliaus po JAV, kur ieškos talentų Vokietijos ledo ritulio lygos Izerlono „Roosters“ ekipai.

D.Zubrus 15min patikino, kad jau pasiūlė B.Haake likti Lietuvos ledo ritulyje, tačiau kitose pareigose. Tai patvirtino ir pats B.Haake. Tiesa, kol kas neaišku, kokią poziciją buvęs treneris galėtų užimti, tačiau D.Zubrus atskleidė, kad vokiečiui naujas pareigas siūlo rinktis pačiam.

Naujojo Lietuvos ledo ritulio vadovo trenerių paieškos lėmė, kad nuo šiol nacionalinei komandai vadovaus ilgametis NHL žaidėjas ir treneris Danielis Lacroix.

– Kai tapote prezidentu, iš karto ėmėtės permainų, kodėl taip nusprendėte pasielgti? 15min paklausė D.Zubraus.

– Pajutau čempionato metu, kad reikėtų, žiūrint į ateitį, ieškoti trenerių. Komanda gerėja, ledo ritulys kyla Lietuvoje. Išeina nemažai veteranų, ateina jauni, reikia atnaujinti, todėl taip ir nutariau.

– Jūsų paties netenkino B.Haake darbas?

– Pirmiausia, esu labai dėkingas B.Haake, kuris buvo tikrai daug metų, nemokamai dirbo, buvo tikras fanatas. Buvo sunkus laikas, kai jis atėjo, su pinigais buvo labai sunku ir jis labai daug padėjo, jis tikrai geras žmogus. Esu labai jam dėkingas, visi yra jam dėkingi.

Bet man pasirodė, kad atėjo laikas pasikeitimams, reikėjo atnaujinti trenerių grupę.

Bet man pasirodė, kad atėjo laikas pasikeitimams, reikėjo atnaujinti trenerių grupę

– Kai anksčiau bendravau su B.Haake, jis sakė, kad jam nebuvo paaiškintas sprendimas, jam trūko aiškumo. Kaip tai galite pakomentuoti?

– Kai mane išrinko prezidentu, vos ne iš karto kalbėjom, kad, žiūrint į ateitį, aš norėčiau surasti trenerį. Neatsimenu, už kiek laiko, bet žinau, kad Berndui buvo paskambinta ir pasakyta. Aš tą pačią dieną jam irgi paskambinau ir tikrai ilgai kalbėjau, paaiškinau, kaip aš įsivaizduoju ir ko aš norėčiau. Mes labai fainai pakalbėjom, tai buvo tikrai ilgas pokalbis.

Kaip sakiau, jis labai geras žmogus, man visada patikdavo su juo bendrauti. Manau, kad mes vienas kitą supratom. Niekas nuo jo niekada nieko neslėpė.

– Sakot, aiškumo netrūko?

– Manau, kad iš mano pusės – tikrai ne. Jei neklystu, jam kitas žmogus paskambino ir pasakė, kad ieškom kito trenerio, bet aš jam irgi tą pačią dieną paskambinau, nes norėjau padėkoti už darbą, kurį jis atliko.

Tuo pačiu aš norėčiau, kad jis pasiliktų, nes jis Lietuvos ledo rituliui yra labai daug padaręs ir manau, kad galėtų ir dar prisidėti. Neseniai vėl jam siūliau, kad jis pasiliktų prie rinktinės, prie ledo ritulio, kad dar mums padėtų.

Asmeninio archyvo nuotr./Berndas Haake ir Dainius Zubrus
Asmeninio archyvo nuotr./Berndas Haake ir Dainius Zubrus

– Jūs asmeniškai naująjį trenerį pažįstate?

– Labai gerai. Aš jį žinau 20 metų. Mes kartu žaidėme Filadelfijoje, kai aš tik pradėjau. Jis ilgai dirbo NHL, ilgai dirbo asistentu, bet iš kitų asmenų žinau, kaip jis gerbiamas, kaip savo darbą atlieka. Neabejoju, kad jis tinka mūsų rinktinei.

– Anksčiau minėjote, kad rinktinei reikia kažko naujo, B.Haake papasakojot, kokia kryptimi norima eiti. Kokia ta kryptis yra ir kodėl tai krypčiai reikėjo naujo žmogaus?

– Nenoriu labai lįsti į detales. Ledo ritulys greitėja, mūsų komanda yra gana greita, daug jaunų žaidėjų, kurie yra vikrūs. Manau, kad tą reikėtų išnaudoti kuo labiau. Kitame divizione yra tikrai geros komandos, daug gerų žaidėjų ir tam, kad ten laimėtume, mums reikia tapti geresniais. Tiek žaidėjams, tiek treneriams. Čia yra viena iš priežasčių ir man atrodė, kad tai padės mums visiems.

Mums reikia tapti geresniais. Tiek žaidėjams, tiek treneriams

– Galima suprasti, kad B.Haake treniravimo sistema yra pasenusi?

– Nereikia lįsti, nenoriu lįsti į tai, kaip Berndas treniravo, ko trūko ir taip toliau. Jis – geras žmogus. Gal tas naujos kartos ledo ritulys yra kitoks. Bent jau aš taip suprantu. Reikia greitint mūsų žaidimą. Ir viskas.

Nenoriu lįsti į detales. Kai pradėjau 1996 metais NHL žaisti, tai net ir po 10 metų ledo ritulys jau buvo stipriai pasikeitęs. Viskas yra pagreitėję ir reikia kuo galima geriau, greičiau žaisti ir manau, kad toks treneris mums galėtų padėti.

– Pats negalvojote niekada apie trenerio karjerą?

– Galvojau... Man ir siūlė, sakė: „Dainiau, tu būtum geras treneris“. Bet ne. Aš suprantu, kad trenerio darbe reikia daugiau laiko įdėt nei tada, kai esi žaidėjas. Treneris pirmas į rūbinę įeina ir paskutinis išeina. Reikia norėti ir pasiryžti. Kol kas nenoriu tiek laiko įdėti, noriu gal truputį ramiau pagyventi. Žmonės nelabai supranta, kad net trenerio asistentas turi gyventi čiuožykloje. Kol kas tiek laiko neturiu, noriu dar ramiau pagalvoti.

– Ar yra naujam treneriui keliami tikslai IA divizione?

– Aš noriu laimėti kiekvienas rungtynes ir nemanau, kad kažkas kitaip galvoja. Tas divizionas, aišku, stipresnis, bet manau, kad reikia norėti laimėti visas rungtynes.

– Berndas rinktinėje dirbo be atlyginimo, ar naujam treneriui bus mokama?

– Taip, bus. Aišku, nesame labai bagoti, bet tam pinigų bus skirta. Ne tik jam, visiem treneriams, nes bus du lietuviai ir dar vienas pagrindinis padėjėjas, kurį jis pats pasirinks. Bet yra biudžetas visiems treneriams, nebus taip, kad vienas gaus, o kiti – ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius