Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suskaičiuota, kiek kainuos brangiausia olimpiada istorijoje

Vasarį didžiausiame Rusijos kurorte Sočyje vyksiančios žiemos olimpinės žaidynės šaliai atsieis maždaug 1,5 trilijono rublių arba apie 116 mlrd. Lt. Tokia suma sudaro visą Lietuvos bendrąjį vidaus produktą.
2014 m. žiemos olimpinių žaidynių sostinė Sočis
2014 m. žiemos olimpinių žaidynių sostinė Sočis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, 2012 m. Lietuvoje buvo sukurta prekių ir paslaugų  beveik už 114 mlrd. Lt.

Tai reiškia, kad Rusija savo pirmoms olimpinėms žaidynėms po Sovietų Sąjungos žlugimo išleis tiek pat, kiek lietuviai sukuria gėrybių per visus metus.

Sočio žaidynės taip pat taps brangiausia lyg šiol surengta olimpiada ir aplenks 2008 m. Kinijos pasiektą 101 mlrd. Lt rekordą.

Daugiausiai kainavo infrastruktūra

Rusijos verslo dienraščio „Vedomosti“ kalbinti ekspertai sakė tikintys, jog Sočis dėl investicijų į infrastruktūrą taps kokybišku kurortu.

Rusija savo pirmoms olimpinėms žaidynėms po Sovietų Sąjungos žlugimo išleis tiek pat, kiek lietuviai sukuria gėrybių per visus metus.

Nors dar visai neseniai ne vieno objekto statybos buvo skubiai užbaiginėjamos, dabar viskas jau kvepia dažais.

Bene daugiausia problemų sukėlusiu objektu buvo „Raudonoji pieva“ – slidinėjimui skirto tramplino ir žiniasklaidos centro kompleksas. Jo statybos  vėlavo, pavyzdžiui, tarptautiniai tramplino standartai 2013 m. pradžioje buvo tikrinami, nors dar nebuvo pastatytos tribūnos, teisėjo pakylos ir net kelio, kuriuo būtų galima objektą pasiekti, nebuvo nutiestas.

Dėl to nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino gavęs pylos Rusijos Olimpinio komiteto vadovo pavaduotojas Achmedas Bilalovas pasitraukė iš pareigų ir net paliko šalį. Vėliau statybas užbaigė didžiausias Rusijos bankas „Sberbank“.

Visgi, jau rugsėjį buvo pranešta, jog miestas olimpiadai yra pasiruošęs. Tačiau tai kainavo. Bendra sąmata nuo maždaug 24,3 mlrd. Lt išaugo iki 116 mlrd. – beveik penkis kartus.

Be „Raudonosios pievos“, brangiau nei tikėtasi atsiėjo ir daugelis kitų olimpiadai statytų objektų. Pavyzdžiui, pagrindinio olimpinio kaimelio kaina, „Vedomosti“ duomenimis, šoktelėjo nuo prognozuoto 1 mlrd. iki beveik 2 mlrd. Lt. Taip pat dvigubai išaugo centrinio stadiono ir mažosios ledo arenos kainos.

Būtų reikėję statyti ir be olimpiados

Tačiau dėl to, kad Sočio olimpiada atsiėjo tiek daug, nesutinka Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas. Jo teigimu, pasiruošimas olimpiadai atsiėjo vos 17 mlrd. Lt, nes visą infrastruktūrą būtų tekę statyti net jei mieste nevyktų olimpiada.
 
Rusijos valdžios atstovai aiškina, kad žaidynių kaina išaugo dėl trijų priežasčių: didelių statybų apimčių, prasto dirvožemio ir papildomų Tarptautinio olimpinio komiteto reikalavimų.
 
Šiam paaiškinimui prieštarauja JAV verslo žurnalo „Businessweek“ atliktas tyrimas. Kaip vienas neįtikinamiausių pavyzdžių pateikiama kelių ir traukinio bėgių tiesimo link „Raudonosios pievos“ kaina – per 22 mlrd. Lt. Tai yra daugiau nei buvo iš viso išleista 2010 m. Vankuverio žaidynėms.
 
Galbūt ir galima būtų šią ir kitas milžiniškas sumas nurašyti Rusijoje įprastai korupcijai, tačiau galvoti, jog dėl to niekam neteks prisiimti atsakomybės, nėra visai teisinga.
 
Remiantis tame pačiame „Businessweek“ tyrime cituojamu buvusiu JAV ambasadoriumi Sovietų Sąjungoje Stephenu Sestanovichiumi, vienas aukštas Rusijos pareigūnas jį nuramino, esą „pasibaigus šventėms ateis prokurorai“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius