Tarp Lietuvos jaunimo rinktinės varžovų – stipriausių lygų dėmesį atkreipę žaidėjai

Lietuvos jaunimo rinktinė išvyko į Estijos sostinę Taliną, kur jau sekmadienį jie pradės kovas pasaulio jaunimo IIA diviziono čempionate. Artėjant sekmadienį 20:00 val., įvyksiančiam lietuvių startui, siūlome atkreipti dėmesį į tai, su kokiais varžovais susidurs mūsų šalies jaunimas.
Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjai
Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjai / nuotr. hockey.lt
Temos: 1 Ledo ritulys

Favoritai – NHL naujokų biržoje pakviesto puolėjo vedami britai

Balandį vykusiame tokio pačio rango 18-mečių čempionate triumfavo Didžioji Britanija, o ta pati šios rinktinės karta favoritų statuso nusipelno ir U-20 pirmenybėse. Prie to neabejotinai prisideda ir faktas, jog būtent britai į čempionatą atsiveža didžiausią jo žvaigždę.

19-metis Liamas Kirkas ne veltui yra vadinamas didžiausiu savo šalies šio amžiaus talentu: balandį jis tapo pirmuoju Anglijoje gimusiu ir čia besitreniravusiu žaidėju pašauktu NHL naujokų biržoje. 189 šaukimu Arizonos „Coyotes“ klubo pakviestas ledo ritulininkas šiuo metu sėkmingai stažuojasi vienoje iš stipriausių Kanados jaunimo lygų – OHL, o jam įrodinėti, kad gali sėkmingai žaisti pasaulio jaunimo čempionato IIA divizione tikrai nereikia. Dar pernai šis puolėjas surinko net 14 rezultatytvumo balų (7 įvarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai), tačiau pagalbos iš komandos draugų beveik nesulaukęs rezultatyviausias čempionato puolėjas buvo priverstas tenkintis bronza.

Šįkart Didžiosios Britanijos rinktinėje pavojingų žaidėjų bus ir be L. Kirko: net dešimt šios rinktinės atstovų rungtyniauja stipriausioje Didžiosios Britanijos EIHL lygoje, tarp kurių ir kasmet jaunimo pirmenybėse vis labiau dominuojantis Jordanas Buesa, tad aukšto lygio mačų patirties jiems tikrai netrūksta. Negana to, britai į Taliną atvyko jau antradienį bei spėjo įveikti dvi būsimas varžoves laukiančiame turnyre – Korėja buvo sutriuškinta 8:1, o ispanai nugalėti 6:3.

Sustabdyti L.Kirką ir jo kompaniją bus nelengva užduotis visiems čempionato dalyvėms, o pirmieji priešnuodžius varžovams bandys mesti būtent lietuviai, su oponentais susitikdami jau sekmadienio vakare – 20:00 val.

Dėl aukso pakovoti bandys ir bene stipriausią kartą užauginę estai

Iki pirmenybių pradžios likus savaitei, apie favoritų statusą drąsiai galėjo kalbėti ir šeimininkai estai. Visgi, antradienį juos pasiekė skaudi žinia: didžiausias šalies talentas, šalies vyrų rinktinėje ir Suomijos aukščiausioje lygoje jau spėjęs debiutuoti Robertas Arrakas patyrė traumą ir bus priverstas praleisti čempionatą namie.

Bet kuriuo atveju, estai Suomijos aukščiausios lygos patirties turintį žaidėją savo gretose turės: šiemet tris mačus „Liiga“ pirmenybėse sužaidė ir kitas estas Kristjanas Kompe, kuriam dar tik vos 18-ka metų. Apskritai, prieš keletą metų savo talentus į Skandinaviją išsiuntę estai dabar jau turėtų pradėti skinti vaisius ir tokios stiprios kartos jų šalyje nebuvo jau daugybę metų. Net ir be R.Arrako jie turės keturis Suomijos aukščiausioje jaunimo lygoje rungtyniaujančius žaidėjus, o dar trys žaidžia kaimyninės Švedijos aukščiausiame jaunimo lygmenyje. Palyginimui, per visą Lietuvos ledo ritulio istoriją Suomijos aukščiausioje jaunimo ledo ritulio lygoje yra žaidę septyni mūsų šalies atstovai, iš kurių vienintelis Laurynas Lubys joje žaidžia šiemet, o Švedijoje tokio rango pirmenybėse apskritai yra pasirodęs vienintelis Mantas Armalis.

Pagirti galima ir šeimininkų pasiruošimą pirmenybėms – į stovyklą susirinkusi dar gruodžio pabaigoje Estijos jaunimo rinktinė sužaidė du mačus su Suomijos jaunimo ekipomis: antroje lygoje rungtyniaujančiai „KJT Haukat“ buvo nusileista 3:4, o aukščiausioje Suomijos jaunimo lygoje besivaržanti „Kiekko Vantaa“ juos nugalėjo taip pat tik vieno įvarčio skirtumu – 2:3.

Didžiausi čempionato „nežinomieji“ – Rumunija ir Korėja

Prieš šį čempionatą sunkiausia prognozuoti kaip atrodys Rumunijos ir Korėjos komandos. Nors iš pažiūros rumunai neatrodo tokie galingi kaip estai ar tuo labiau britai, tačiau prieš du metus įvykusiame pasaulio jaunių IIA diviziono čempionate triumfavo būtent ši Rumunijos rinktinės karta.

Tuomet aštuonis įvarčius pelnęs Andrejus Vasile ir stebuklus vartuose išdarinėjęs Orsas Adorjanas atvyksta ir į Taliną, tad nurašyti rumunų kovoje dėl aukščiausių vietų tikrai negalima. Juolab, kad šioje rinktinėje iš viso septyni žaidėjai šį sezoną bent kartą ant ledo pasirodė ir atvirose Vengrijos pirmenybėse.

Sunkiausia įvertinti Korėjos pajėgumą – visi šios rinktinės žaidėjai atvyksta iš gimtinės, kur nė vienas iš jų dar nepradėjo profesionalo karjeros. Tiesa, Azijoje tai nieko naujo – tiek Korėjos, tiek ir Japonijos žaidėjai, prieš prisijungdami prie profesionalių klubų dažniausiai rungtyniauja šios šalies mokyklų bei universitetų čempionatuose.

Pernai šiame čempionate korėjiečiai laimėjo sidabrą, bet pakartoti tokį pasiekimą jiems bus nelengva – prieš du metus ši karta U-18 pirmenybėse liko ketvirta, o per žingsnį nuo medalių jiems realu finišuoti ir šiemet. Nieko per daug nenustebintų net ir tokia turnyro baigtis, kurioje Korėjos rinktinė pralaimėtų visoms Europos komandoms ir leistųsi laipteliu žemiau.

Visgi, vieną pranašumą prieš kitas komandas Azijos atstovai turės: vos vienas jų žaidėjas yra gimęs ne 1999 metais, tad Korėja į šį turnyrą atsiveža vyriausią pirmenybių komandą. Tiesa, nepaisant savo amžiaus, patirties tokio rango turnyruose šios rinktinės žaidėjams gali ir pritrūkti – U-20 rinktinei pasaulio čempionatuose yra žaidęs vienintelis šios rinktinės atstovas, vartininkas Tae Kyung Kimas, kuriam tai trečiasis turnyras šioje amžiaus grupėje.

Ispanai – nemaloniai nustebinti galintys autsaideriai

Ispanijos šalies ledo ritulys praėjusiais metais turėjo kuo didžiuotis: visos trys šios šalies rinktinės (nacionalinė, U-20 ir U-18) triumfavo IIB divizionuose ir pasaulio čempionatuose pakilo vienu lygmeniu aukštyn. Visgi, ties tuo jų kilimas aukštyn, bent jau kuriam laikui, turėtų sustoti: nepaisant to, jog ši rinktinė taip pat turi talentingų žaidėjų, svajoti apie auksą IIA divizionuose ispanams dar tikrai per anksti.

Išsilaikymą šiame lygmenyje ispanai neabejotinai laikytų pergale, o tą jiems bandys padėti pasiekti Prancūzijos aukščiausioje lygoje jau spėję debiutuoti Alejandro Ramirezas ir Mikelis Ortigala. Dauguma kitų rinktinės žaidėjų rungtyniauja gimtinėje, o šioje komandoje išskyrimo taip pat verti dar du legionieriai – žemesnėje Prancūzijos lygoje žaidžiantis Joanas Cerda, kuris pernai buvo rezultatyviausias šios rinktinės žaidėjas (5 įvarčiai, 5 rezultatyvūs perdavimai) ir Švedijoje tobulėjantis Dorianas Sanchezas.

Nors ispanų galimybės prieš turnyrą vertinamos bene prasčiausiai, tikėtis, jog jie bus mušamais berniukais tikrai nederėtų: atsipalaidavimas ir varžovų nuvertinimas bet kuriai šio diviziono komandai gali kainuoti labai brangiai – prarastais taškais ir susikomplikuota situacija pirmenybėse.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis pasaulio IIA diviziono čempionate Taline:

  • 2019-01-13 20:00 val. Lietuva - Didžioji Britanija
  • 2019-01-14 20:00 val. Lietuva - Estija
  • 2019-01-16 13:00 val. Lietuva - Rumunija
  • 2019-01-17 13:00 val. Lietuva - Ispanija
  • 2019-01-19 16:30 val. Lietuva - Korėja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius