Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žirgų lenktynėse „Sartai 2013” – sporto ir kultūrinių pramogų sintezė

Savaitgalį Dusetose (Zarasų r.) vyksiančios tarptautinės žirgų lenktynės „Sartai 2013” sutrauks ne tik minias ristūnų gerbėjų, bet ir būrį prekeivių bei ieškančių kultūrinių pramogų. Vasario 2 d. svarbiausių žirgų lenktynių dalis prasidės vidurdienį, o jau nuo ankstyvo ryto besisukinėjantys spalvingo kermošiaus prekeiviai vilios gurmaniškais skanėstais, originaliais dirbiniais, pasirodymus rengs folkloro ir šokių kolektyvai.
Sartų šventė
Sartų šventė / N.Ribokaitės nuotr.

Tradiciškai Sartuose dėl svarbiausio apdovanojimo – „Didžiojo žiemos prizo“ – rungsis 10 aukščiausius reitingus turinčių žirgų ir jų važnyčiotojų.

„Svečiai iš Latvijos, Estijos, Rusijos susikaus dėl trijų tarptautinių prizų. Pernai pirmą kartą Sartuose surengtos žemaitukų varžybos buvo labai smagios ir įdomios, tad jas rengsime ir šiemet. Iš viso apdovanojimai bus teikiami 9-iose kategorijose, o lenktynėse dalyvaus daugiau nei 70 važnyčiotojų“, – sakė vienas iš šventės kuratorių Darius Grinbergas.

Valstybinio turizmo departamento vadovė dr. Raimonda Balnienė įsitikinusi, kad Sartų šventės sėkmę lemia ir dėkinga geografinė vieta, juk Zarasų kraštas garsėja vienais gražiausių rekreacinių vandens išteklių ir įspūdingu kraštovaizdžiu.

„Kai kas primiršta, kad keliauti po Lietuvą smagu ne tik vasarą, bet ir žiemą. Štai Zarasai įvertinti EDEN apdovanojimu – patraukliausios Europos vandens turizmo vietovės titulu, o Sartų regioninis parkas yra vienas unikaliausių visoje šalyje, tad vykstant į ristūnų lenktynes verta apsidairyti po vietos gamtos grožybes, kitaip atsiskleidžiančias žiemos metu, aplankyti muziejus“, – pataria dr. R.Balnienė.

Šimtmečius gyvuojančioje šventėje varžysis ne tik žirgų sporto žinovai, bet ir apie šimtą tautodailininkų, kultūrinio ir kulinarinio paveldo puoselėtojų.

„Mugės scenoje skambės Lietuvos šiaurės – rytų krašto muzika, atspindinti šių apylinkių tradicijas, vyks varžytuvės tarp humoro artistų. Tautodailės mugės dalyviai taip pat bus įvertinti specialiomis nominacijomis. Atvykusius pakviesime ir į Dusetų dailės galeriją, vieną moderniausiai įrengtų, interaktyvių regioninių parkų lankytojų centrų. Šventės popietę čia bus atidaryta tarptautinė paroda „Žirgas fotografijoje“, kurioje savo darbus eksponuos ne tik lietuviai fotografai, bet ir Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vokietijos menininkai.

Sartų šventę vakarop užbaigs Juozo Erlicko ir jo draugų muzikantų Daumanto Slipkaus, Vytauto Mikeliūno bendras koncertas „Neregėta programa!“, – kultūrines atrakcijas vardijo Zarasų rajono savivaldybės kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Šukštulienė.

Ant Sartų ežero pirmą kartą žirgų lenktynės įvyko dar XIX amžiuje, o nuo 1905 m. jos rengiamos kasmet ir tapo svarbiausia Lietuvos žirgų sporto švente. Dėl sudėtingų oro sąlygų lenktynės jau kurį laiką vyksta 1,6 km ilgio Dusetų hipodrome, greta Sartų ežero. 2009 m. Stasiui Kėriui iš Varėnos pavyko pasiekti kol kas vienintelį absoliutų rekordą – jis trasą su savo žirgu įveikė per kiek daugiau nei 2 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius