Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 31 /14:57

Žirgų lenktynės Dusetose dėl šalčio nukeltos nebus

Garsiosios žirgų lenktynės Dusetų hipodrome – „Sartai 2012“ – dėl Lietuvą stingdančių šalčių nukeliamos nebus. Kaip antradienį portalą 15 min.lt tikino organizatoriai, ristūnų lenktynės ir visi Dusetose planuoti renginiai vyks kaip ir planuota – šį šeštadienį, vasario 4 dieną.
„Sartai 2011“ žirgų lenktynių akimirka
Žirgų lenktynės Dusetose. / A.Pliadžio nuotr.
Temos: 1 Sartai

Šurmulį sukėlė Lietuvą stingdantys šalčiai. Pasak sinoptikų, šį savaitgalį naktį oro temperatūra gali nukristi net iki 29-ių, o dieną – 19-os laipsnių šalčio.

Anot „Ūkininko patarėjo“ tokie šalčiai ne tik pakenktų žirgų sveikatai, bet galėtų ir užbaigti jų karjeras. „Neatšaukti lenktynių būtų beprotystė, žirgų žudymas. Žiemą mūsų orais iš viso negalima važiuoti ilgų distancijų“, – teigė vadeliotojas Stasys Kėrys.

Jam pritarė lenktynių „Sartai 2012“ teisėjas Stasys Svetlauskas: „Žirgas traukia orą ne pro šnerves, o tiesiai į plaučius. Tad jis yra gerokai jautresnis už žmogų. Jeigu oro temperatūra žemesnė nei minus 20 laipsnių, žirgams bėgti lenktynėse neleidžiama.“

Buvo siūloma šiemet jau 106-ąsias žirgų lenktynes atidėti savaitei arba sutrumpinti ilgiausią varžybų distanciją.

Visgi antradienį nuo 11 val. posėdžiavę lenktynių organizatoriai nusprendė nieko nekeisti. Lenktynės vyks šį šeštadienį – taip, kaip planuota anksčiau.

Kaip portalui 15min.lt antradienį sakė lenktynių atstovas spaudai Juozas Mažeikis, priimdami tokį sprendimą organizatoriai konsultavosi su geriausiais veterinarais.

„Sartų 2012“ lenktynių organizatorių teigimu, šį savaitgalį Dusetose ruošiasi dalyvauti apie 90 greičiausių ristūnų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos. Žadama ir naujovių – vyks sunkiųjų žemaitukų bei šunų kinkinių lenktynės.

Antradienį po pietų „Sartai 2012“ organizatoriai išplatino ir viešą pranešimą:

Žirgų augintojai ir vadeliotojai Sartuose pasiruošę lenktyniauti jau šį šeštadienį

„Tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2012“, kaip ir buvo planuota, įvyks šį šeštadienį, vasario 4-ąją, ir joms yra jau pasirengę tiek sportininkai, tiek organizatoriai“, – tokios nuomonės laikosi į skubų posėdį antradienį susirinkę varžybų organizacinio komiteto nariai, Žemės ūkio ministerijos atsakingi darbuotojai, veterinarijos specialistai.

Posėdį teko skubiai sušaukti kai kuriuose žiniasklaidos leidiniuose bei interneto portaluose šios dienos rytą pasirodžiusių pranešimų apie neva dėl didelio šalčio atidėtas lenktynes ar net jų nukėlimą savaitei.

„Paskelbta tokia niekuo nepagrįsta informacija daro didelę žalą ne tiek lenktynių organizatorių prestižui, kiek patiems sportininkams ir, bene svarbiausia, žiūrovams, jau suplanavusiems savo savaitgalį, – varžybų spaudos centrui sakė šventę „Sartai 2012“ rengiančios „Promo events“ direktorius Darius Jonušis. – Juolab, kad lenktynės sėkmingai vykdavo ir spaudžiant didesniems šalčiams. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus Dusetose lenktynių dieną buvo 25 laipsniai žemiau nulio. Visą šį šurmulį sukėlė žiniasklaidoje gandrų žudynėmis liūdnai pagarsėjęs Vytenis Neverdauskas ir jo kolega Arūnas Cicėnas. Šie du piliečiai yra ir žirgų savininkai, o mus pasiekė žinios, kad jų augintiniai lenktynėms dar neparengti. Todėl, vadovaudamiesi išskirtinai savo ambicijomis, jie stengiasi bet kokiomis priemonėmis lenktynes sužlugdyti. Visi, bent kiek susiję su žirgų sportu žmonės, yra pasipiktinę tokiomis manipuliacijomis. Tikiuosi, kad šias pavardes prisimins ir žiūrovai, kuriuos buvo bandoma apgauti.“

Į paskleistą dezinformaciją kaip mat sureagavo ir žirgų lenktynių dalyviai. Organizacinis komitetas gavo Respublikinės lenktyninių žirgų lygos vadeliotojų ir augintojų pasirašytą laišką, kuriame teigiama, jog, apklausus ne tik Lietuvos, bet ir iš Estijos atvykstančius vadeliotojus, jų nuomone lenktynės turėtų vykti numatyta data, ir taip pat nematoma jokių priežasčių jas atidėti.

Posėdyje kalbėjęs šventės „Sartai 2012“ organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Jurgaitis pritarė lenktyninių žirgų lygai ir pabrėžė, kad sprendimus dėl lenktynių vykdymo įgaliotas priimti tik komitetas, o ne pavieniai asmenys ar organizacijos.

Taigi, kaip ir planuota, Dusetų žirgyno hipodrome tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2012“ įvyks šeštadienį, vasario 4 d., o lenktynės lydintys renginiai atvykusius žiūrovus pakvies įsijungti į jų šurmulį jau 10 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius