Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 maisto produktai ir gėrimai, dėl kurių tamsėja dantys

Burnos ir dantų higiena rūpinamės kasdien. Siekiame, kad dantys būtų sveiki, bet ne paskutinėje vietoje ir baltumas. Norime šypsotis ir negalvoti – o kaip gi atrodo mūsų šypsena atrodo kitiems. Galbūt teko ir patiems patirti, išgirsti iš kitų ar pastebėti, kai vienas ar keli dantys yra pastebimai tamsesni už kitus.
Dantys
Dantys / Shutterstock nuotr.

O kartais – gerokai patamsėja ir viena šypsena, nors, atrodo, higienos įpročiai nepasikeitė. Atsakymas paprastas, turime labai gerai įvertinti – ką valgome, nes tai irgi turi įtakos mūsų dantų būklei ir išvaizdai.

Postimees.ee rašo apie 9 produktus, kurių reikėtų vengti arba gerokai sumažinti, jei nenorime pakenkti savo dantimis.

Kava ir juodoji arbata

Kavoje ir arbatoje yra tanino, dėl kurio keičiasi dantų emalio spalva, todėl dantys gali pastebimai patamsėti. Be to, reikėtų pridurti, kad kava yra rūgšti, o kadangi pH lygis burnoje yra žemesnis, tai padidina dantų pažeidimo riziką, rašo „Bleubloom“.

„Delonghi“ nuotr./Šaltai brandinta kava
„Delonghi“ nuotr./Šaltai brandinta kava

Sojų padažas

Tamsi padažo spalva palieka žymių ant itin dažno sojos padažo gerbėjo dantų. Vartojant šio padažo labai daug ilgainiui tikrai galima pastebėti jo įtaką neigiamą įtaką dantims. Siekiant jos išvengti, tarp valgymų reikėtų gerti daug vandens, siekiant pašalinti padažo perteklių nuo dantų.

Raudonas vynas

Geriant vyną dantys dažnai įgauna pilką atspalvį, kurį pašalinti nėra taip paprasta. Vynas turi tanino ir yra itin rūgštus, todėl ardo ir dantų emalį.

Baltas vynas

Kas galėjo pagalvoti, kad nors ir nėra tamsios spalvos, bet dantų spalvai kenkia ir baltasis vynas. Pastarasis dantims kenka būtent dėl savo rūgtštumo, kuris pažeidžia dantis.

Saldainiai

Cukrus ne tik kenkia patiems dantims, bet ir sumažina pH lygį burnoje, dėl ko dantys tampa dar jautresni pažeidimams. Cukrus taip pat prilimpa prie dantų, o tai – maistas blogosioms bakterijoms.

Būtinai valykite dantis praėjus pusvalandžiui po saldainių valgymo, nes seilės gali ir nepašalinti apnašų nuo dantų.

123RF.com nuotr./Uogos
123RF.com nuotr./Uogos

Uogos

Tamsios spalvos uogos taip pat gali nudažyti dantis. Uogas reikėtų valgyti, nes jose yra vitaminų ir antioksidantų, tačiau iš karto po dantų balinimo ar burnos higienos jų tikrai reikėtų vengti. Tiesa, pravartu paskanavus jų po kurio laiko tiesiog dar kartą išsivalyti dantis.

Gaivieji gėrimai ir kiti saldūs padažai

Vartojant daug cukraus blogosioms bakterijoms sudaromo itin geros sąlygos daugintis burnoje ir ten pridaryti daug žalos.

Gazuoti gėrimai gali sukelti dantų ėduonį, susilpninti dantis ir padaryti juos jautresnius. Limonaduose esantys dažikliai kartu su pridėtu cukrumi daro nemenką žalą ir ilgainiui pakeičia dantų emalio spalvą.

Citrusiniai vaisiai

Rūgštis ir labai stirpiai susijusi su dantų spalvos pakitimu. Citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai tikrai gali „pageltonuoti“ dantis. Itin gausus citrusinių vaisių vartojimas gali prisidėti ir prie prastesnės dantų sveikatos, nes vėl gi – rūgštis susilpnina pačius dantis.

Marinuoti agurkai

Marinuoti agurkai, kaip ir visas kitas rūgštus maistas, kenkia dantų emaliui ir padidina spalvos pakitimo galimybę. Valytis dantis reikėtų praėjus pusvalandžiui po tokių produktų valgymo, nes rūgštinė aplinka ilgainiui gali pakenkti dantims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius