Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Apsaugo ir naujagimius: kokiomis vakcinomis skiepijamos nėščiosios?

Tęsiantis Europos imunizacijos savaitei Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad Lietuvoje nėščiosios valstybės biudžeto lėšomis skiepijamos dviem vakcinomis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Besilaukianti moteris skiepijama
Besilaukianti moteris skiepijama / 123RF.com nuotr.

Viena iš jų – sezoninio gripo vakcina, skirta nėščiosios, vaisiaus apsaugai ir naujagimio apsaugai nuo gripo, iki jį patį bus galima apsaugoti skiepijant. Antroji vakcina – nuo kokliušo apsaugo ne tik būsimą mamą bet ir naujagimį.

Nėščiųjų skiepijimas nuo gripo jau žinomas ir suprantamas daugumai. Nuo 2010–2011 m. gripo sezono nėščiųjų skiepijimas Lietuvoje pradėtas finansuoti valstybės lėšomis, tačiau aktyviau skiepyti nėščiąsias pradėta tik nuo 2014 m. rudens įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos inicijuotą projektą TIP Flu. 2023–2024 m. gripo sezoną Lietuvoje jau yra paskiepyta 1 119 nėščių moterų (apie 5,6 proc. visų nėščiųjų).

Kokliušo vakcina valstybės biudžeto lėšomis skiepijamos nėščiosios nuo 2023 m. gegužės 9 d. Pagal Lietuvos akušerių ginekologų draugijos rekomendacijas, ši vakcina turi būti skiepijama kiekvieno nėštumo metu 27–36 nėštumo savaitę.

Kokliušo rizika naujagimiams

Skiepai nuo kokliušo yra labiau svarbūs ne dėl nėščiųjų, o dėl naujagimių sveikatos. Besilaukiančių moterų sergamumas kokliušu nesiskiria nuo šios ligos paplitimo tarp kitų moterų. Didžiausią žalą kokliušas daro naujagimiams ir kūdikiams, ypač iki 6 mėn. amžiaus, nes jų imunitetas yra silpnas, ir jie yra itin imlūs šiai infekcijai.

Sunkiausiai serga kūdikiai: maždaug pusei jaunesnių nei vienerių metų kūdikių reikalingas gydymas ligoninėse, jiems išsivysto komplikacijos – plaučių uždegimas, miego sutrikimas, kai miegant protarpiais nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas, neurologiniai sutrikimai. Lietuvos akušerių ginekologų draugijos teigimu, apie 1 proc. kūdikių dėl šios ligos miršta.

Dažniausiai kūdikiai ir vaikai kokliušu užsikrečia nuo šeimos narių, todėl siekiant apsaugoti naujagimius, kūdikius ir vaikus nuo kokliušo, jau daug metų rekomenduojamas „kokono“ principas, kai laukiantis naujagimio yra paskiepijami visi jo aplinkoje būsiantys asmenys: tėvai, seneliai, broliai, seserys ir pan. Paskiepyta nuo kokliušo nėščioji perduos apsaugą naujagimiui jį žindydama, bet ne mažiau svarbu pasiskiepyti ir kitiems šeimos nariams.

Kokliušo vakcina – saugi nėščiosioms

Nėščiosios skiepijamos trivalente difterijos stabligės ir kokliušo vakcina, kuri papildomai apsaugo dar nuo dviejų ligų, labai pavojingų naujagimiams, tačiau retesnių nei kokliušas. Vakcina yra negyvoji, todėl ligos sukelti negali ir yra saugi nėščiosioms.

18 Europos šalių rekomenduoja nėščiosioms pasiskiepyti nuo kokliušo ir tai nurodo nacionalinėse imunoprofilaktikos programose. Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad nėščiųjų skiepijimas yra efektyvus apsaugant nuo kokliušo naujagimius, kurie yra per jauni skiepams.

Dėl nėščiųjų skiepijimų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją arba nėštumą prižiūrintį ginekologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius