Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amelia Earhart

Visos temos
Amelia Earhart Amelia Earhart

Amelia Mary Earhart (gimė 1897 m. liepos 24 d.; dingo 1937 m. liepos 2 d.; paskelbta mirusia 1939 m. sausio 5 d.) – amerikiečių aviacijos pradininkė ir rašytoja, pasiekusi daugybę rekordų. A.Earhart buvo pirmoji moteris aviatorė, savarankiškai perskridusi Atlanto vandenyną.

Amelia Earhart buvo viena iš pirmųjų aviatorių, propagavusių komercines oro keliones, parašė bestseleriais tapusias knygas apie savo skraidymo patirtį ir prisidėjo prie moterų piločių organizacijos "Devyniasdešimt devyni".

1935 metų sausio 11-ąją ji pirmoji pasaulyje viena perskrido Ramųjį vandenyną. Artėjant 40-ajam gimtadieniui (1937 m.) Amelia jautėsi pasiruošusi didžiausiam ir jau paskutiniam savo iššūkiui – legendinė lakūnė nusprendė tapti pirmąja moterimi, apskridusia visą pasaulį.

Birželio pirmąją Amelia su šturmanu Fredu Noonanu pakilo iš Majamio ir pradėjo savo 29 tūkst. mylių kelionę. Beveik po mėnesio (birželio 29-ąją) jiems nusileidus Naujojoje Gvinėjoje, buvo įveikta jau 22 tūkst. kelionės mylių. Likusios 7 tūkst. mylių driekėsi per Ramųjį vandenyną – kita stotele Ameliai turėjo tapti nedidelė Hovlando sala. Iki šiol tai buvo didžiausias kelionės iššūkis, mat buvo baiminamasi, kad lėktuvui gali neužtekti degalų.

Amelia pakilo liepos 2-ąją, ir nors buvo prognozuojamos geros oro sąlygos, beskrendančią komandą pasitiko didžiulė liūtis, stipriai apsunkinusi šturmano F. Noonano darbą ir susisiekimo ryšį su sala. Paskutinė iš Amelios išgirsta žinia buvo, kad lakūnei baigiasi degalai. Nuo tos akimirkos ryšys su Amelios lėktuvu visiškai nutrūko.

Iškart buvo surengta gelbėjimo ir paieškos operacija, tapusi brangiausia to meto istorijoje. Išleidusi 4 mln. JAV dolerių ir apieškojusi 250 tūkst. kvadratinių mylių vandenyno, liepos 19-ąją JAV vyriausybė paieškos operacijas nutraukė. Aptikti kokių nors tragiško Amelios Earhart likimo įrodymų taip ir nepavyko.

Amelia Mary Earhart, 1937 m.

Tyrėjai mano aptikę beveik 87 metus ieškotą Amelijos Earhart lėktuvą

Garsūs žmonės, dingę be žinios

Be žinios dingusios žvaigždės: versijos – nuo suvaidintų mirčių iki mafijos ir ateivių

Princesė Diana, Bethovenas ir Marija Antuanetė

Ant amžinybės slenksčio: paskutiniai pasaulio galingųjų žodžiai, ištarti prieš mirtį

Amelia Mary Earhart, 1936 m.

Veikiausiai identifikuoti aviatorės Amelijos Earhart palaikai

Nuotrauka, kurioje kai kam pavyko įžvelgti Amelią Earhart ir Fredą Noonaną

Ar archyve aptikta nuotrauka gali padėti išspręsti iki šiol protus jaudinančią 80 metų senumo mįslę?

Fregatos

Pavydėtų net A.Earhart: šie „energijos skrudžai“ skrenda neplasnodami

Amelia Mary Earhart, 1937 m.

Amelia Earhart – tragiško likimo moteris, pakeitusi pasaulį

Lakūnė Amelia Earhart

Gegužės 21-oji: prieš 82-ejus metus amerikiečių pilotė Amelia Earhart tapo pirmąja moterimi lakūne, savarankiškai perskridusia Atlanto vandenyną

Lėktuvų katastrofos

9 mįslingiausi lėktuvų dingimai pasaulio istorijoje

Užsisakykite 15min naujienlaiškius