-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ingrida Merkevičienė: „Pakeitę įpročius, pakeisime likimą“

Žolininkė, pirtininkė ir masažuotoja Ingrida Merkevičienė keisti gyvenimo būdą suskubo neatsitiktinai. Sušlubavus sveikatai, moteris gyvenimą pradėjo tarsi iš naujo. Šiandien ji rūpinasi ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata.
Foto naujienai: Ingrida Merkevičienė: „Pakeitę įpročius, pakeisime likimą“
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt
Temos: 1 Žolininkas
Žolininkė, pirtininkė ir masažuotoja Ingrida Merkevičienė keisti gyvenimo būdą suskubo neatsitiktinai. Sušlubavus sveikatai, moteris gyvenimą pradėjo tarsi iš naujo. Šiandien ji rūpinasi ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata.

Iš esmės pakeisti gyvenimo būdą tikriausiai nebuvo taip paprasta?


Pastebiu, kad retas savo sveikata rūpinasi būdamas visiškai sveikas. Aš taip pat buvau ne išimtis. Sušlubavus sveikatai, supratau, kad privalau keisti gyvenimo būdą. Žinoma, tai nelengva. Bet ir nereikia iš karto drastiškais būdais keisti visų įpročių. Taip elgdamiesi greitai prarasime gyvenimo džiaugsmą, o tada ir sveikesni netapsime. Reikia save mylėti, ne kankinti, o sveikos gyvensenos link žingsniuoti mažais mažais žingsneliais (šypsosi).


Kokie buvo jūsų pirmieji žingsneliai?


Iš pradžių pabandžiau nevalgyti mėsos. Negaliu pasakyti, kad tai buvo labai paprasta. Pamenu, vakarienę šeimai ruošdavau iš keturių patiekalų - kiekvienam asmeniškai (juokiasi). Atsilaikiau, mėsos valgyti nepradėjau. Rezultatas buvo akivaizdus: ėmiau geriau jaustis, pajutau, kad pagerėjo žarnyno veikla. Todėl rimtai nusprendžiau tapti vegetare.


Nevalgote mėsos, visiškai nevartojate alkoholio, kavos, daugelio kitų maisto produktų. Kaip elgiatės tą silpnumo akimirką, kai užsimanote to, kas nelabai sveika, bet labai skanu?


O taip, žinau, apie kokias akimirkas kalbate (juokiasi)... Beje, kavos gėrimo ritualas man buvo vienas maloniausių, tačiau išsivalius organizmą kava natūraliai tapo nebeskani. To ritualo tikrai ilgiuosi (šypsosi). Myliu gyvenimą ir tikrai manau, jog save palepinti būtina. Pernelyg save varžant atsiranda gyvenimo nuobodulys. O gyvenimas „be šarmo" - ne gyvenimas.

Turiu pasakyti, kad kasdien mano vartojamo maisto racionas gana nuobodus, bet tikrai neįsivaizduoju, kaip iš viso galima atsisakyti tokio skanėsto kaip tortas (juokiasi).


Tikriausiai suvalgiusi gabalėlį torto kitą dieną save baudžiate bado dieta?


Organizmą valyti galima ne tik badaujant. Žinau ir kitų, ne mažiau veiksmingų gudrybių. Pavyzdžiui, po kaloringo gabalėlio torto suvalgau šaukštelį pačios pasigaminto prieskonių mišinio, kuris gerina virškinimą bei skatina toksinų šalinimą iš organizmo.

Jį nesunku pasigaminti namuose, receptas paprastas: sumaišyti lygiomis dalimis susmulkintų juodųjų pipirų, imbierų, mėtų, anyžių, kalendrų, kmynų ir pusę dalies astafetido. Pusę ar visą šaukštelį šio mišinio reikia suvartoti po valgio užgeriant stikline šilto vandens. Tačiau nepamanykite, kad tortą rekomenduoju valgyti kasdien (juokiasi).


Tiesa, kad ypatingą dėmesį skiriate dienos režimui?


Esu įsitikinusi, kad mūsų įpročiai lemia mūsų gyvenimo kokybę - kokius įpročius išsiugdysime, tokį gyvenimą susikursime. Tikiu, kad pakeitę įpročius galime pakeisti patį likimą. Retas žinome, kokią milžinišką reikšmę mūsų organizmui, bendrai savijautai turi dienos režimas.

Ar žinote, kas nutinka nepaisant kėlimosi ir gulimosi režimo? Jei esame įpratę gultis po dešimtos valandos vakaro ir keltis vėliau nei šeštą, mūsų gyvenimo kokybė labai nukenčia. Ne veltui mūsų senoliai keldavosi saulei tekant, o guldavo jai leidžiantis. Manau, kad žmogus turi atsikelti anksčiau už žemę (iki šeštos valandos ryto saulės laiku), tada jis spės savo psichiką suderinti su tos dienos būsena.


Tokiu režimu ir pati gyvenate?


Stengiuosi gyventi minėtu ritmu. Pastebėjau, kad laikantis režimo, ne tik sveikata gerėja, valia stiprėja, bet ir lydi sėkmė. Gyvendami gamtos ritmu, jaučiamės geriau, esame energingesni, šviesesni, todėl ir pritraukiame sėkmę.

Jei žmogus yra įpratęs keltis tarp septintos ir aštuntos valandos ryto, jis jau yra mažiau psichiškai ir fiziškai aktyvus. Toks žmogus būna pasyvesnis, jo imuninė sistema silpnesnė. O jei gyvenimas jį verčia kasdien kovoti su energijos trūkumu, tampa dirglus, piktas.

Tie žmonės, kurie keliasi tarp aštuntos ir devintos valandos ryto, jau neįstengia įveikti savo charakterio trūkumų ir paprastai turi kokių nors žalingų įpročių. Jie gyvenime susiduria su dideliais sunkumais, nusivylimais, nesėkmėmis. Tokie žmonės tiesiog plaukia pasroviui. Jei jie pradėtų nors keliomis minutėmis kasdien eiti miegoti anksčiau, pradėtų keltis anksčiau. Pažiūrėkite, kiek aplinkui žmonių papilkėjusiais veidais, nuvargusiomis akimis, prislopinta psichika... Šie požymiai rodo, kad žmogus per vėlai gulasi.

Įrodyta, kad intelektas ir protas geriausiai pailsi tarp devintos ir vienuoliktos valandos vakaro. Gulantis miegoti po vienuoliktos, proto ir intelekto potencija mažėja. Tai vyksta iš lėto, todėl pastebėti permainas sunku. Jei žmogus nemiega tarp vienuoliktos ir pirmos valandos nakties, laikui bėgant jį ims varginti raumenų ir nervų sistemos sutrikimai, pasireikš bendras organizmo silpnumas, psichinis ir protinis nuovargis.


Pervargęs žmogus kreipiasi pagalbos į specialistus...


Tiesa. Bet jei kiekvienas kasdien bent šį tą padarytume dėl savo geros savijautos, nereikėtų ir jokių specialistų. Dar vienas, daugelį vienijantis blogas įprotis - valgyti po šeštos valandos vakaro. Natūralu, kad sočiai prisikirtus vėlai vakare miego tikrai nesinori - tada įsijungia „antrasis kvėpavimas", vėl imame dirbti, ką nors veikti arba tiesiog iki vidurnakčio sėdime prie televizoriaus. Ir taip kasdien.

Kas tada vyksta? Teršiasi mūsų organizmai. Kuo daugiau jie užsiteršia, tuo daugiau turime įvairių negalavimų, o paskui pradeda pulti ligos.


Kokiais natūraliais būdais patartumėte išsivalyti organizmą?


Organizmą kiekvienas galime pradėti valyti jau nuo ryto. Labai svarbu kasdien laikytis tų pačių įpročių. Kas rytą ir vakarą rekomenduočiau praustis po dušu stovint ant rupios druskos. Mūsų paduose kaupiasi toksinai ir kiti teršalai. Kadangi druska puikiai atveria odos poras, stovint ant jos prausiantis valosi organizmas. Po dušo rekomenduočiau išgerti stiklinę šilto vandens. Jį galima paskaninti medumi ir citrina.

Organizmą taip pat efektyviai valo ir masažas. Jį darant sujudinami toksinai. Po masažo geriau pasisavinamas maistas, gerėja žarnyno veikla, žmogus jaučiasi energingesnis, ramiau reaguoja į stresines situacijas. Idealu, jei žmogus gali eiti pas profesionalų masažuotoją, bet gali pasidaryti masažą ir pats. Mūsų veidas, pėdos, rankos - viso kūno žemėlapis. Masažuodami tam tikrus taškus, tarsi atliekame viso kūno masažą.


Ar negalime sau pakenkti, jei nežinome, kuriuos tiksliai taškus masažuojame?


Jei masažuosime tam tikras kūno vietas nesukeldami sau skausmo, tikrai nepakenksime. Net darbe, sėdėdami prie kompiuterio, galime pasidaryti nesudėtingą, bet labai veiksmingą masažą. Pavyzdžiui, pirštais pamaigyti savo pečius, kaklą. Pamasažavus šias vietas, kuriose dažniausiai susikaupia įtampa, akimirksniu pagerėja darbingumas, atsiranda energijos antplūdis.

Labai efektyvu į durų staktą patrinti nugarą, pamasažuoti pirštus, švelniai papešti plaukus. Kaukolės išmaigymas labai atpalaiduoja, mažina įtampą. Norint stiprinti imuninę sistemą, reikėtų keturiais pirštais pamaigyti krūtinkaulį. Ši procedūra labai efektyvi ir sergant bronchitu. O vakare prieš miegą švelniais judesiais pagal laikrodžio rodyklę galima pamasažuoti pilvą. Pagerės virškinimas, stiprės imuninė sistema, be to, pilvas po kurio laiko atrodys tiesiog tobulai (šypsosi).

Labai rekomenduoju nepamiršti svarbiausio dalyko - viską daryti su didžiule meile. Tada rezultatai bus tikrai džiuginantys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius