Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Antroji „Eurovizijos“ atranka: lyderiai – scenos veteranas E.Lubys ir naujokė E.Gogolytė

Šeštadienio vakarą televizijos eteryje, po dviejų savaičių pertraukos – antroji „Eurovizijos“ dalyvių prisistatymo laida. Čia šį kartą – daugiau žinomų Lietuvos muzikos pasaulio vardų. Scenoje pasirodė 13 dalyvių, iš kurių tik 6 tęsia savo tolimesnę kelionę konkurse.
Edgaras Lubys, Emilija Gogolytė
Edgaras Lubys, Emilija Gogolytė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Antrojoje atrankinėje laidoje kardus surėmė dviejų televizinių muzikinių projektų „X faktorius“ ir „Lietuvos balsas“ dalyviai. Iš 13-os vakaro dalyvių bemaž pusė buvo buvusių muzikinių laidų auklėtiniai.

Šeštadienio vakarą eiliškumo tvarka pasirodė: „Tiramisu“, Giedrius Nakas, Justina Žukauskaitė, Lukas Bartaška, Paola Hart, Valdas Lacko, Emilija Gogolytė, Edgaras Lubys, Donata Virbilaitė, Gražvydas Sidiniauskas, Justina Budaitė, Banzzzai „I Don't Care“ ir „Original Copy“.

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad po pirmosios „Eurovizijos“ atrankos kelionę konkurse toliau tęsia Edgaras Lubys, Emilija Gogolytė, Juna, Lukas Baraška, „Original Copy“, Paola Hart.

Kaip išsidėstė komisijos ir žiūrovų balsai, rasite straipsnio pabaigoje.

Antrosios nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos dalyvius vertino vokalistė, pedagogė Giedrė Kilčiauskienė, Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA narė, dainininkė Rasa Bubulytė ir muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

Pirmieji į nacionalinės atrankos sceną su kūriniu „The smell of your eyes“ žengė jaunų atlikėjų kompanija „Tiramisu“, kaip skelbė vedėjai, jų tikslas – užkariauti didžiąją „Euroviziją“ ir išleisti albumą. Žalių šviesų apsuptyje, grupė bandė sukurti teatrališką pasirodymą su kaukėmis. Scenoje kompaniją vokalistei palaikė dvi smuikininkės, ir vaikinas su kauke. Viduramžiai su šiuolaikiniais motyvais arba nepavykusi serialo „Sostų karų“ imitacija.

„Kaukėtasis grupės narys nėra baisus, jis juokingas – tokie mano pirmi įspūdžiai. Vokalistės balso formavimas man nėra priimtinas, daugiau nieko nesupratau“, – kritikos grupei nevengė Giedrė Kilčiauskienė.

„Jūs turite daug vokalinės jėgos, tai parodė priedainis, man atrodo, kad jūs tikite daina, bet aš nežinau ar tuo patikės žiūrovai, laukiame jų rezultatų“, – sakė Rasa Bubulytė.

Griežto žodžio nevengė ir Ramūnas Zilnys: „Tam, kad jūs važiuotumėte į „Euroviziją“, reikėtų, kad visi likę dalyviai susirgtų, tikiuosi, kad taip nebus.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Tiramisu“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Tiramisu“

Antrasis pasirodymą surengęs Giedrius Nakas, kai kuriems klausytojams gali būti pažįstamas dėl bendrų darbų su Juste Starinskaite, Monika Liu. Justę galėjo tą vakarą galėjo išvysti ir žiūrovai – ji lyriško pasirodymu metu Giedriui palaikė kompaniją – pritarė savo nuostabiu balsu. Pakilią kūrinio emociją Giedriui padėjo kurti jaukus apšvietimas ir projekcijos. Vaikinas atliko kūrinį „Klaidos“.

„Tikrai nesitikėjau išvysti Giedrių tokiame amplua. „Saulės kliošas“ taip pat dalyvaus atrankoje, bus labai įdomu pamatyti, jei papulsite į kitą etapą, kaip jūs kovosite. Nesuklysiu pasakęs, kad jūs nesate pats stipriausias atlikėjas šiame konkurse, bet jums padeda dainos žanras, šiame konkurse kartais tokios paeina. Jei papulsite į kitą etapą, pagalvokite apie aranžuotę, nes kito atlikėjo rankose šis kūrinys skambėtų stipriau“, – komentavo R.Zilnys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Giedrius Nakas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Giedrius Nakas

Trečioji į sceną žengė Justina Žukauskaitė, ji laimę atrankoje išbando ne pirmą kartą – dalyvavo ir pernai. Ji taip pat ir populiarių muzikinių projektų dalyvė. Tačiau panašu, kad šį kartą publikai ir komisijai įdomesnis buvo ne jos pasirodymas, o dainos pavadinimas „Hit me harder“ (liet. „Mušk mane stirpiau“).

„Nesu didelėje euforijoje, kai moteris dainuoja „Mušk mane stipriau“. Turiu abejonių, kaip tai būtų interpretuojama „Eurovizijoje“. Man patinka jūsų balso tembras, jis specifinis, bet mielas. Pats kūrinys nėra išpildytas. Jei eisite į kitą etapą, pagalvokite apie sceninį apipavidalinimą“, – pastebėjo Ramūnas.

„Jums nereikia jaudintis, pasirodėte puikiai, jūsų balsas skamba nuostabiai, labai gražus tembras. Tam tikrose vietose, per pragrojimus jūs neturėjote ką veikti, tad tai reikėtų išspręsti“, – sakė R.Bubulytė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justina Žukauskaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justina Žukauskaitė

Ketvirtasis laimę scenoje išbandė Lukas Bartaška, jis pristatė autorinę, džiazo stilistikos persmelktą dainą „River of hope“. Pilku kostiumu apsirengęs vaikinas išsiskyrė stipriu vokalu, nors scenoje pasirodė vienas, tačiau sceną jis pilnai užpildė.

„Tavo daina labai gera, ji tikrai ne senamadiška. Nesu tikra dėl fonogramos, nežinau kaip ji skambės per televiziją. Taip pat nesu tikra dėl kai kurių natų, jų buvo nekokybiškų, Tikiuosi, kad tai nepakiš kojos“, – vaikino pasirodymą komentavo G.Kilčiauskienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lukas Bartaška
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lukas Bartaška

Dar viena muzikinių projektų dalyvė, šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Paola Hart penktuoju numeriu pristatė kūrinį „I'll Be Alright“. Tipišką, švedišką eurovizinį kūrinį atlikėja atliko sėdėdama ant žemės, pasirodymas priminė 2017 Danijos atstovės šou.

„Daina įsiminė, tačiau dar daug dalykų nėra iki galo išdirbta. Daina yra dramatiška, tai sujaudino ir mus – esame sutrikę, nežinome ką pasakyti, bet kai kurie dalykai atrodė gerai“, – svarstė R.Zilnys.

Susižavėjimo Paola neslėpė G.Bubulytė: „Mano dėmesį jūs išlaikėte visos dainos metu, patiko ir skleidžiama energija. Vieną matome sėdėdami salėje, kitaip atrodo televizoriuje, aš tikrai jus noriu matyti kitame etape.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paola Hart
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paola Hart

Pamažu tampa tradicija nacionalinėje atrankoje matyti ir Valdą Lacko. Šeštuoju numeriu jis atliko kūrinį „Dare“. Ryškiu geltonu švarku pasirodęs atlikėjas kaip mat išjudino publiką.

„Valdą pažįstu jau kelerius metus, todėl manau, kad jis neįsižeis, kai dabar pasakysiu. Pirmoje atrankoje jis traukė tikrą šlagerį apsirengęs kostiumu, už jo važinėjo traktorius – tada visa Lietuvą jį įsimylėjo. Dabar Valdas nusprendė, kad į sceną reikia eiti su popmuzikos kūriniais, tačiau kai jis bando būti modernus, man tai atrodo nenatūraliai“, – sakė R.Zilnys.

Panašiai atsiliepė ir G.Kilčiauskienė: „Linkiu sėkmės atrandant save iš naujo. Man taip pat įsimintinesnis buvo pirmas jūsų bandymas“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Lacko
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Lacko

Septintoji į sceną žengė jauniausia vakaro dalyvė Emilija Gogolytė. Ji su scenoje su kūriniu „Riddle“ ir blizgia suknele žibėjo kaip disko kamuolys.

„Tu labai jauna – kaip pradžiai tai labai stipru, bet ar tai „Eurovizijai“ – nežinau, aš norėjau daugiau tvirtumo“, – komentavo G.Kilčiauskienė.

„Man patiko, jūs man esate šiek tiek mįslė, kaip ir dainos pavadinimas, bet nieko blogo apie jūsų pasirodymą negaliu pasakyti“, – teigė R.Bubulytė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Emilija Gogolytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Emilija Gogolytė

Viena vakaro intrigų – aštuntas, su kūriniu „To the sky“ į sceną žengęs konkurso senbuvis Edgaras Lubys. Jis kartą buvo labai netolo iki laimėjimo – 2004-aisiais liko antras. Edgaras savo pasirodymu tikrai pateisino senbuvio vardą – 80-ųjų grupės „Muse“ stiliaus dainą jis atliko su grupe: būgnininku, gitaristu ir klavišininku.

„Jūsų daina mane nunešė į 93-uosius, į diskoteką, kuomet vykdavo diskotekos po atviru dangumi. Jūsų ant scenos kuriame nuotaiką – nuostabi, man labai patiko“ – susižavėjimą reiškė R.Bubulytė.

„Iš aštuonių dainų, kurias girdėjome šiandien, ji turi geriausią priedainį, jis labiausiai įsimena. Edgaras Lubys grįžta prie savo skandinaviškų popmuzikos šaknų. Jis labai gerai jaučiasi, ir tai matosi. Ši daina labai patiktų ir Igoriui Kofui. Jei būtų mano valia – kūrinys iš karto keliautų į finalą“, – komplimentus žarstė R.Zilnys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edgaras Lubys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edgaras Lubys

Devintoji į atranką grįžo Donata Virbilaitė, ne viena, o su merginų grupe „Bing Bang“. Ryškiomis spalvomis nuspalvintoje scenoje, atlikdama retro stiliaus dainą „Doing The Loop“ Donata buvo labai laiminga. Daina kaip mat privertė ploti visą salę ir kartoti Donatos judesius.

„Jūs skleidžiate gerą energiją, visi judėjo, linksminosi, tokia muzika visada populiari. Aš pridėčiau daugiau kičo, mažiau jūsų šokių sinchrono. Bet visa tai – detalės, man buvo linksma“, – komentavo R.Zilnys.

„Sutinku, kad buvo labai linksma, nežinau ar tai mano muzika, bet „Eurovizijai“ toks pasirodymas tinka, energijos neatimsi, koja jums netrukdė, manau visos merginos padarė maksimumą, jūs tikėjote savo daina“, – antrino R.Bubelytė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Donata Virbilaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Donata Virbilaitė

Dešimtuoju numeriu į nacionalinės atrankos eterį taip pat grįžo Gražvydas Sidiniauskas. Jis šį kartą vėl dainavo apie meilę, kaip pats juokauja, matyt tokia jo lemtis. Žiūrovams jis pristatė užsieniečių parašytą kūrinį „Another Movie“.

„Dainos skambesys įdomus, tik nežinau ar ji turėtų atstovauti Lietuvai. Pačiai dainai kažko trūksta, bet Gražvydui tikrai ne“, – sakė R.Zilnys.

„Pasiklausyk pats, tu labai geras vokalistas, bet galima išgauti tokių dalykų, nuo kurių, žiūrovams eitų šiurpas“, – patarė G.Kilčiauskienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gražvydas Sidiniauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gražvydas Sidiniauskas

Vakaro sceną ryškiomis spalvomis ir vokalu nuspalvino ir 2014 metų „Lietuvos Balso“ nugalėtoja Justina Budaitė. Ji 2016-aisiais su Donatu Montvydo dainavo Stokhome vykusioje „Eurovizijoje“. Ant scenos vienuoliktu numeriu pasirodžiusi Justina išsiskyrė savo stipriu vokalu ir feministišku dainos tekstu. Ji atliko dainą „Strength of a woman“.

„Esate žavi, turite daug energijos, žavų balsą, daugiau nėra apie ką kalbėti, tikrai eisite į kitą etapą“, – susižavėjimo neslėpė R.Bubelytė.

„Jums dainą parašė Donatas Montvydas. Man patiko dainos žinutė ir jos feministiškas tekstas. Pats sceninis pasirodymas neišpildytas, būtų gerai, dar kažką pasikviestumėte į sceną. Devyniasdešimt procentų dainos jūs esate labai nustebusi, plačiai išplėtusi akis, atkreipkite į tai dėmesį. Tai – stipriausias šio vakaro pasirodymas“, – atlikėją gyrė R.Zilnys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justina Budaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justina Budaitė

Po Justinos, dvylikti į sceną žengė grupė „Banzzzai“, po jos pseudonimu slėpėsi jau atrankoje dalyvavusios grupės „Twosome“ narys Paulius Šinkūnas. Jis atliko kūrinį „I Don't Care“. Tai buvo bene spalvingiausias ir keisčiausias vakaro pasirodymas.

„Šokate labai puikiai, pats tai žinote. Ta vieta buvo faina, bet daugiau – nežinau. Jūs man atrodėte gilesnis žmogus, bet čia ne mano reikalas, pats to norėjote. Ar aš, kaip komisijos narė, norėčiau, kad tokia daina atstovautų Lietuvai „Eurovizijoje“? – Ne“, – kritikos nevengė G.Kilčiauskienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Banzzzai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Banzzzai

Paskutinieji antrojoje atrankos laidoje – trylikti pasirodė grupė „Original Copy“. Jos sudėtyje pasirodė ir Audrius Petrauskas, pasirodęs pirmojoje atrankoje. Klasikiniais drabužiais pasipuošę atlikėjai sudainavo rokenrolo prieskonio turintį kūrinį „Power of Sounds“.

„Jūsų pasirodymas buvo lavai linksmas, energingas, puikai vienas kitą girdite, derate tarpusavyje, labai patiko jūsų technika“, – pasirodymą komentavo R.Bubulytė.

„Jūs – labai talentingi. Mano nuomone, šiandien buvote geresni nei daina, man ji kvepia aštuoniasdešimtaisiais, senais serialais. Daina paprasčiausiai neišjudino salės. Reikia geresnės dainos“, – konstatavo R.Zilnys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Original Copy“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Original Copy“

Po visų pasirodymų dalyvius komisijos nariai įvertino ir išrikiavo taip:

Justina Budaitė-Juna – 12 balų

Edgaras Lubys – 10 balų

Lukas Bartaška ir Paola Hart – 8 balai

Emilija Gogolytė „Riddle“ – 6 balai

Gražvydas Sidiniauskas – 5 balai

Giedrius Nakas – 4 balai

„Original Copy“ – 3 balai

Justina Žukauskaitė – 2 balai

Donata Virbilaitė – 1 balas

„Banzzzai“, „Tiramisu“ ir Valdas Lacko – 0 balų

Po visų pasirodymų žiūrovai dalyvius įvertino taip:

Edgaras Lubys – 12 balų

Emilija Gogolytė – 10 balų

„Tiramisu“ – 8 balai

„Original Copy“ – 7 balai

Donata Virbilaitė – 6 balai

Lukas Bartaška – 5 balai

Justina Žukauskaitė – 4 balai

Valdas Lacko – 3 balai

Juna – 2 balai

Gražvydas Sidiniauskas – 1 balas

Giedrius Nakas, „Banzzzai“, Paola Hart – 0 balų

Bendra lentelė atrodo taip:

Edgaras Lubys – 12 balų

Emilija Gogolytė – 10 balų

Juna – 8 balai

Lukas Bartaška – 7 balai

„Original Copy“ – 6 balai

Paola Hart – 5 balai

„Tiramisu“ – 4 balai

Donata Virbilaitė – 3 balai

Gražvydas Sidiniauskas – 2 balai

Justina Žukauskaitė – 1 balas

Valdas Lacko, Giedrius Nakas, „Banzzzai“ – 0 balų

Nacionalinė atranka truks septynias savaites ir, panašu, išlaikys vienos ilgiausių atrankų Europoje vardą. Iš viso bus keturios atkrentamosios laidos, du pusfinaliai ir finalas – Vilniuje, vasario 23-ąją. Šių metų gegužę didysis „Eurovizijos“ konkursas vyks antrame pagal dydį Izraelio mieste Tel Avive.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius