Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis: iš 18 šalių liko 10, finalas – be latvių

Ilgai laukta „Eurovizijos“ gerbėjų akimirka atėjo – antradienio vakarą įvyko pirmasis dainų konkurso pusfinalis, savo pasirodymus pristatė 18-os šalių atstovai. Šou pabaigoje paaiškėjo, kurie dešimt labiausiai Europai patikusių pasirodymų keliauja į didįjį finalą.
„Triana Park“, Robinas Bengtssonas, Salvadoras Sobralis, Kasia Mos
„Triana Park“, Robinas Bengtssonas, Salvadoras Sobralas, Kasia Mos / Luko Balandžio, Scanpix nuotr.

„Fusedmarc“ gerbėjai šįkart dar galėjo būti ramūs – Lietuvos atstovai pasirodys antrajame Kijeve vykstančios „Eurovizijos“ pusfinalyje – ketvirtadienį.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Fusedmarc“ pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį žiūrėjo viešbutyje: „Baimės nekelia nė vienas dalyvis“

Pirmajame „Eurovizijos“ pusfinalyje iš viso pasirodė 18 dalyvių. Tai Švedija, Gruzija, Australija, Albanija, Belgija, Juodkalnija, Suomija, Azerbaidžanas, Portugalija, Graikija, Lenkija, Moldova, Islandija, Čekija, Kipras, Armėnija, Slovėnija, Latvija.

Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kurie 10 dalyvių iškovojo kelialapius į finalą, kuris vyks gegužės 13 dieną. Tai – Moldova, Azerbaidžanas, Graikija, Švedija, Lenkija, Portugalija, Armėnija, Australija, Kipras, Belgija.

Tiesiai į didįjį finalą deleguoti šešių valstybių atstovai: konkurso šeimininkė Ukraina, Italija, Didžioji Britanija, Ispanija, Vokietija, Prancūzija.

Atidaryti 2017-ųjų „Eurovizijos“ konkursą garbė teko ukrainiečių atlikėjui Monatik su kūrinius „Spinning“. Beje, LRT televizijos žiūrovams Darius Užkuraitis pirmą kartą „Euroviziją“ komentavo ne vienas. Į pagalbą šiemet jis pasikvietė LRT „Klasikos“ laidų, pernai metų nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos vedėją Gerūtą Girniūtę.

VIDEO: Pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis: dešimt pasirodymų, kuriuos išvysime finale

Pirmas „Eurovizijos scenoje pasirodė švedas Robinas Bengtssonas su daina „I Can't Go On“.

R.Bengtssonas Švedijoje išgarsėjo 2008-aisiais, kai dalyvavo televizijos talentų konkurse „Švedijos dievaitis“ (angl. „Idol“). Į „Euroviziją“ jis bandė patekti pernai, tačiau laimė nusišypsojo tik šiemet. Ir nenuostabu – atrodo, kad atlikėjas turi viską, kad pavergtų publiką – puikią išvaizdą, įsimenančią dainą ir įdomų pasirodymą.

Robinas savo kūrinį pradėjo nuo užkulisių, o žengęs į sceną jis ėmė kartu su keturiais šokėjais šokti ant bėgimo takelių. Tiesa, ši idėja nėra nauja – grupė „Ok go“ yra nufilmavusi daugybę klipų, kuriuose šoka lygiai taip pat. Tačiau bet kuriuo atveju – Robino pasirodymas vienu iš favoritų laikomas ne be reikalo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovas Robinas Bengtssonas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovas Robinas Bengtssonas

Antru numeriu pasirodė gruzinė Tamara Gachechiladze su kūriniu „Keep The Faith“.

Atlikėja „Eurovizijoje“ turėjo pasirodyti 2009 metais, tačiau galiausiai šalis tąkart apskritai nedalyvavo konkurse. Nuo 1997 metų Tamara dainuoja su Tbilisio orkestru. Tas puikiai atsiskleidžia jos pasirodyme – daina reikalauja didelių vokalinių sugebėjimų – ją galėtų atlikti tikrai ne kiekvienas.

Scenoje Tamara pasirodė visiškai viena, su ilga raudona blizgančia suknele – ne tik atrodė puikiai, bet ir sudainavo nepriekaištingai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gruzijos atstovė Tamara Gachechiladze
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gruzijos atstovė Tamara Gachechiladze

Australija šiemet konkurse leido pasireikšti jaunajai kartai – į „Euroviziją“ išsiuntė 17-metį Isaiah su daina „Don't Come Easy“. Per dvejus metus vaikinas iš vietinio muzikanto tapo tikra šalies žvaigžde – laimėjo „X Faktorių“, išleido debiutinį singlą, sulaukusį didžiulės sėkmės.

Išgirdus Isaiah balsą tikrai sunku patikėti, kad jam tik 17 metų – sodrus, žemas tembras, o ir diapazonas itin platus. Pasirinkta daina atskleidžia visas jo galimybes. Tiesa, repeticijose jam sekėsi kur kas geriau – konkurso metu ne kartą nusidainavo – nepasiekė aukštųjų natų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Australijos atstovas Isaiah
Luko Balandžio / 15min nuotr./Australijos atstovas Isaiah

Eilė atėjo ir Albanijos atstovei – Lindita į sceną žengė su kūriniu „World“. Paauglsytėje pradėjus karjerą, Linditai puikiai sekėsi eiti muzikiniu keliu – buvo viena iš favoričių įvairiausiuose muzikiniuose projektuose, dainavo grupėse, ne kartą bandė patekti ir „Euroviziją“.

Pagaliau atvykusi į „Euroviziją“, Lindita atsivežė tipinį eurovizinį kūrinį – su kulminacija, įsimenančiu priedainiu. Tik pasirinktas įvaizdis kiek keistas – Lindita priminė nuotaką, pasirodymo pradžioje dėvėjo veliumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Albanijos atstovė Lindita
Luko Balandžio / 15min nuotr./Albanijos atstovė Lindita

Belgijos atstovė Blanche konkurse pasirodė su daina „City Lights“. Merginai – 17 metų. Dar prieš atvykstant į konkursą jos kūrinys buvo jau spėjęs išpopuliarėti – belgai laikomi vieni mylimiausių konkurse.

Blanche tembras – neabejotinai, išskirtinis. Scenoje ji buvo visiškai viena, su juoda pūsta suknele. Kūrinį Blanche puikiai išjautė – pradėjusi ramiai, pabaigė su tikra jėga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Blanche
Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Blanche

Slavko Kalezič iš Juodkalnijos konkurse dalyvauja su kūriniu „Space“. Atlikėjas pasižymėjęs teatro pasaulyje – sukūręs daugybę vaidmenų spektakliuose, filmuose.

Eurovizinė daina Balkanų muzikos visai neprimena – šįkart pasirinktas pop stiliaus, klubinis kūrinys. Slavko pasirodymo pradžioje dėvėjo tinklinį megztuką ir mėlyną sijoną, kurį prasidėjus priedainiui nusimetė ir liko su blizgančiomis kelnėmis. Taip pat jis „išnaudojo“ ir savo ilgą juodą kasą – šokdamas ją suko rankoje lyg kokią virvę. Savo keistumu jis yra vienas labiausiai dėmesį pritraukiančių atlikėjų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juodkalnijos atstovas Slavko Kalezić
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juodkalnijos atstovas Slavko Kalezić

Vėliau į sceną žengė suomių duetas „Norma John“ su kūriniu „Blackbird“. Abu grupės nariai – draugai, kaip patys sako, „sielos draugai“.

Toks buvo ir jų pasirodymas – svajingas, išjaustas, dvelkiantis šiluma. Atlikėja Leena vilkėjo juodą, puošnią suknelę, o Lasse grojo fortepijonu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos atstovai „Norma John“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos atstovai „Norma John“

Atėjus Azerbaidžano eilei, scenoje pasirodė grupė „Dihaj“ su daina „Skeletons“. Vokalistė pastaruoju metu dainavo alternatyvios muzikos grupėse – tas atsiskleidžia ir grupės eurovizinėje dainoje.

Su vokaliste scenoje pasirodė vaikinas su arklio galva, kuris šoko stovėdamas ant kopėčių. Pasirodymo gale už nugaros buvusi lenta išsilankstė ir scenoje pasirodė pritariamieji vokalai. Vienareikšmiškai – pasirodymas yra kitoks nei kiti, atkreipiantis dėmesį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovai grupė „Dihaj“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovai grupė „Dihaj“

Kitas į sceną lipo portugalas Salvadoras Sobralas su kūriniu „Amar Pelos Dois“. Psichologijos studijas baigęs vaikinas, muzikos nepamirštantis kiekviename žingsnyje ir savo kūrybą jau sudėjęs į albumą.

Salvadoro atliekama daina – išties išskirtinė. Primena kiek klasikinį kūrinį, tačiau operinio balso iš jo neišgirsite – o tik lengvą, svajingą vokalą, nukeliantį kažkur į saulėtą Prancūziją... Salvadorui ant scenos nereikėjo jokių pajėgų – vienas stovintis vaikinas publiką papirko savo kuklumu ir nuoširdumu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralas

Graikijos atstovė Demy atliko dainą „This is Love“. Nors ir mergina studijuoja teisę, tačiau muzikos ji nepamiršta, vis išleidžia dainų su įvairiais graikų atlikėjais.

Eurovizinis kūrinys – per daug neišsiskirianti, šiuolaikinė, šokių muzikos daina. Jai talkinę du šokėjai pasirodymo neišgelbėjo – visi priedainiai skambėjo „pro šoną“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Demy
Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Demy

Kita į sceną žengė lenkė Kasia Mos su daina „Flashlight“. Anksčiau Kasia ne kartą dalyvavo „Eurovizijos“ atrankose, tačiau kelialapio taip ir negaudavo.

Šiemet žadėjusi siekti pergalės, pusfinalio metu Kasia vilkėjo baltą, su itin didele iškirpte suknelę, šalia grojo smuikininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenkijos atstovė Kasia Moś
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenkijos atstovė Kasia Moś

Kiti – grupė „Sunstroke project“ iš Moldovos su daina „Hey Mamma“. Grupė konkurse dalyvavo 2010 metais ir jau tuomet jų saksofonininkas tapo tikra sensacija. Šiemet jie „Euroviziją“ bando „imti“ tuo pačiu būdu – sakosofonas – jų pagrindinis dainos akcentas, grojęs pagrindinę partiją priedainyje.

Scenoje jie pasirodė šešiese – po lygiai vyrų ir moterų. Pastarosios vilkėjo nuotakos sukneles, o vaikinai jas šokdino.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovai Sunstroke Project
Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovai Sunstroke Project

Isandijos atstovė Svala į konkursą atsivežė kūrinį „Paper“. Savo šalyje – ji puikiai žinoma ir itin mėgstama atlikėja, pasirašiusi didžiausią Islandijoje kontraktą su viena JAV įrašų kompanija.

Svalas scenoje pasirodė viena – buvo pasipuošusi baltai, vėjyje plaikstėsi atlikėjos ilgas apsiaustas. Tačiau dėmesį jai puikiai pavyko išlaikyti visą kūrinį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Islandijos atstovė Svala
Luko Balandžio / 15min nuotr./Islandijos atstovė Svala

Čekijos atstovė Martina Barta „Eurovizijoje“ atliko dainą „My Turn“. Atlikėja puikiai žinoma ir Berlyne, kur studijavo džiazo specialybę.

Visgi jos eurovizinis kūrinys džiazo neprimena – nors ir pagrindinę partiją čia atlieka pianinas, tačiau stilius primena pop stiliaus baladę. Ją atliko viena, vilkėdama auksinį blizgntį kostiumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Čekijos atstovė Martina Bárta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Čekijos atstovė Martina Bárta

Kipro atstovas Hovig pasirodė su kūriniu „Gravity“. Nors atlikėjas anksčiau bandė studijuoti marketingą, galiausiai širdis privertė mesti ir pasirinkti džiazo studijas. Hovigas pasirodė ne viename šalies rengiamame muzikiniame šou, yra bandęs pakliūti ir į „Euroviziją“.

Pakliuvo jis ne be reikalo – daina puikiai atitinka konkursą – su įsimenančiu priedainiu, šokių stiliaus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovas Hovig
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovas Hovig

Armėnijos atlikėja Artsvik su kūriniu „Fly With Me“ žengė 16 numeriu. Vaikystėje ji su tėvais persikraustė į Rusiją, kur pasirodė ne viename muzikiniame projekte ir susirinko nemenką skaičių fanų. Praėjusiais metais altikėja nusprendė grįžti į Armėniją – atstovauti savo šaliai „Eurovizijai“ visada buvo jos svajonė.

Šiame kūrinyje šiuolaikinis stilius persipynęs su armėniškomis melodijomis. O tai tikrai padeda išsiskirti iš kitų atlikėjų. Šalia atlikėjos šokančios dvi šokėjos bei ugnies patrankos pasirodymui suteikė stipresnį efektą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Armėnijos atstovė Artsvik
Luko Balandžio / 15min nuotr./Armėnijos atstovė Artsvik

Tuomet scenoje pasirodė slovėnas Omaras Naberas su kūriniu „On My Way“. „Eurovizijoje“ jis dalyvauja jau antrą kartą – pastarąjį kartą Slovėnijai atstovavo taip pat Kijeve rengiamame konkurse.

Šįkart jis vėl atlieka savo kūrybos dainą. Publiką jis bandė papirkti stipriu balsu ir išties emocinga daina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Slovėnijos atstovas Omaras Naberas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Slovėnijos atstovas Omaras Naberas

Paskutinieji – latvių grupė „Triana Park“ su daina „Line“. Ekstravagantiškieji muzikantai Latvijoje dažnai koncertuoja festivaliuose, turi patirties ir užsienyje.

Muzikantai išsiskiria savo neformaliu pasirodymu. Scenoje – neoninės spalvos, dekoracijos, o ir pačios atlikėjos išvaizda atkreipia dėmesį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Latvijos atstovai „Triana Park“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Latvijos atstovai „Triana Park“

Po visų atlikėjų pasirodymo buvo skirtos 20 minučių televizijos žiūrovų balsavimui. Komisijos nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balsus atidavė dar pirmadienio vakarą, stebėdami antrąją generalinę pusfinalio repeticiją.

Į finalą pateko: Moldova, Azerbaidžanas, Graikija, Švedija, Lenkija, Portugalija, Armėnija, Australija, Kipras, Belgija.

VIDEO: Eurovizijos istorija: nuo kuklios pradžios iki pasaulinių žvaigždžių
VIDEO: Prisiminkite: lietuvių dainos, skambėjusios „Eurovizijos“ scenoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius