Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip Milanno tapo Lietuvą iš proto išvariusiais „The Roop“: apie depresiją, kovą už gyvūnus ir muziką

Unikalus, charizmatiškas, laužantis standartus. Tokie komentarai lydi Vaidotą Valiukevičių, nors visą jo muzikos kelią sekantys žmonės žino, kad jam teko išgyventi daugybę labai skirtingų etapų. Įžengęs į sceną su slapyvardžiu Milanno, jis žino, ką reiškia klijuojamos „seksualiausio“ atlikėjo etiketės, jis žino, kas yra depresija, egoistiškumas. Vis dėlto svarbiausia, kad jis žino, kas yra svajonės ir dabar yra čia, kur ir turi būti.
Vaidotas Valiukevičius
Vaidotas Valiukevičius / 15min ir Jurgos Urbonaitės nuotr.

Vaidotas Valiukevičius gimė 1981 gegužės 27 dieną Kaune. Jei pavyks pavergti „Euroviziją“, kurios finalas numatytas gegužės 16-ąją, savo 39-ąjį gimtadienį atlikėjas galbūt minės ypatingomis nuotaikomis. Bet apie viską nuo pradžių.

Atlikėjas kone dešimtmetį mokėsi sportinių šokių, baigė muzikos mokyklą, fortepijono klasę, visuomet pats kūrė dainas. Baigė Klaipėdos universiteto režisūros bakalauro studijas.

Milanno – šokantis ir puikiai dainuojantis

Kai tik atlikėjo vardas pasirodė lietuviškos muzikos padangėje, prie kiekvieno straipsnio būdavo prirašoma „puikiai dainuojantis ir šokantis atlikėjas“.

Tad svarstantiems, ar atlikėjas tik dabar atrado šokį, kuris lydi jo eurovizinę dainą „On Fire“, atsakymas yra griežtas „ne“. Vaidotas dažnai šokdavo scenoje, šiemet savo talentą parodė ir LRT projekte „Šok su žvaigžde“, nors iki finalo jam nukeliauti nepavyko.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius-Milanno
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius-Milanno

Galbūt tai ir yra sėkmės paslaptis, kodėl kartu su choreografu Marijanu Staniulėnu sukurtas žaismingas ir įsimenantis šokis užkariavo tiek daug širdžių – Vaidotui kūno judesys yra išties labai svarbu.

„Dainininkas išsiskiria tuo, jog kiekvienas jo pasirodymas per TV būna įdomus ir originalus: tai jis dainuoja kabantis ore, tai ispaniškais ritmais šoka su šokėja, tai nustebina savo vis kitokia išvaizda bei spinduliuojančia energija“, – jo karjeros pradžioje skelbė portalas „music.lt“.

Debiutinė atlikėjo daina „Nieko nereikia daugiau“ pasirodė 2005 metais ir tuo metu išties pakeitė jauno vaikino gyvenimą. Kūrinys buvo klausomiausias įvairiose Lietuvos radijo stotyse, nuo tada Milano tapo ir vienu iš įdomiausių veidų pramogų žiniasklaidoje.

VIDEO: Milano - Nieko nereikia daugiau

2008 metais paskelbta, kad atlikėjas Milano koreguoja savo sceninį vardą, šalia atsiranda dar viena „n“ raidė – taip jis tapo Milanno. Taip pat prieš 12 metų pranešta, kad savo koncertinėje programoje jis koncertuos kartu su dviem žinomais šokėjais – Deividu Meškausku ir Pauliumi Šinkūnu, kuris tapo šių metų projekto „Šok su manimi“ finalininku.

Karjeros pradžioje Vaidotas dirbo su ne vienas. Jį prodiusavo „Lemon Joy“ narys, atlikėjas Igoris Kofas ir kompozitorius Andrius Borisevičius, kuris 2004 m. „Bravo“ apdovanojimų metu pripažintas geriausiu metų prodiuseriu.

„Music.lt“ skelbia, kad atlikėjas kurį laiką dainavimo mokėsi pas Steponą Janušką. Tam tikrą laiko tarpą priklausė leidybinei kompanijai „Supermusic“, kurie dirbo ir su „69 Danguje“ merginomis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Koncerte skambėjo naujos ir senos Milanno dainos.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Koncerte skambėjo naujos ir senos Milanno dainos.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Koncerte skambėjo naujos ir senos Milanno dainos.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Koncerte skambėjo naujos ir senos Milanno dainos.

Slaptos vestuvės ir dingimas iš muzikos

2010 metais pranešta, kad Vaidotas Valiukevičius-Milanno ir jo draugė dizainerė Deimantė nusprendė oficialiai įtvirtinti savo santykius. Vis dėlto atlikėjas niekada neatviravo apie savo asmeninį gyvenimą, panašu, kad tokios taisyklės jis laikysis ir dabar.

Tiesa, netrukus atlikėjas visiškai dingo iš viešosios erdvės. Tuo metu jis daug laiko skyrė vaidybai, vaidino televizijos seriale seriale „Mano mylimas prieše“, bet kaip atlikėjas padarė pertrauką, o grįžo jau kaip visai kitas žmogus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilija Matačiūnaitė ir Vaidotas Valiukevičius-Milanno
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilija Matačiūnaitė ir Vaidotas Valiukevičius-Milanno

Lietuva apie „The Roop“ išgirdo 2015 metais. Grupę jis subūrė kartu su keliais bendraminčiais, netrukus jie paskelbė savo pirmąjį kūrinį „Be mine“.

Prie jos įrašymo prisidėjo ir visame pasaulyje vertinamas garso režisierius Leonas Zervos, kuriam padedant dienos šviesą išvydo tokių grupių, kaip „Aerosmith“, „Muse“, „Maroon 5“, INXS ar atlikėjo Carloso Santanos kūryba.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Milanno su drauge
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Milanno su drauge

O kūrinio vaizdo klipe, kurį režisavo Vytautas Tinteris – jaunas ir perspektyvus režisierius, „Kino pavasario“ gerbėjams yra žinomas iš trumpametražių filmų „I have a Granddaughter“ bei „Violence“, nusifilmavo ir Rusijoje įvertinta aktorė Severija Janušauskaitė.

VIDEO: THE ROOP - Be Mine (Official video)

Muzikinis perspektyvios pop rock grupės „The Roop“ vaizdo klipas „Be Mine“ sulaukė puikių atsiliepimų viešoje erdvėje ir nešė žinią ne tik Lietuvoje.

Užkulisių vaizdo įrašas subtitruotas dvejomis kalbomis – lietuvių ir anglų. Grupės nariai sako, kad tai padarė norėdami žinią skleisti plačiau, ne tik Lietuvos teritorijoje. Vaidotas teigia, kad visada reikia žiūrėti plačiau, internetas sienų neturi.

Monikos Penkutės nuotr./„The Roop“
Monikos Penkutės nuotr./„The Roop“
Asmeninio albumo nuotr./„The Roop“
Asmeninio albumo nuotr./„The Roop“

Naujas požiūris į pasaulį

Taip greitai Lietuva suprato, kad Vaidotas Valiukevičius atrado visai kitokį save, tą bylojo ir jo darbai. Atlikėjas vis dažniau pasisakydavo, kad jis pastebintis, jog labai dažnai užsibrėžtų svajonių siekti trukdo baimė arba visuomenėje nusistovėję stereotipai. Šie žodžiai nuskambėjo grupei pristačius kūrinį „Hello“, kurio tikslas – paneigti klišes ir įkvėpti drąsiai įgyvendinti savo svajones.

Kūrinį lydėjo ir vaizdo klipas, sulaukęs gausybės ovacijų už idėją. Jame įsiamžino keli „herojai“, kurių gretose atsidūrė Aušra, mylinti kitą merginą, Edvardas, kuris įkūrė fermos gyvūnų prieglaudą ir nusifilmavo su turbūt laimingiausia višta Lietuvoje, jogas Gintautas, kuris metė darbą reklamos versle, Sigita, kuri atsikratė keliasdešimt kilogramų, menininkė Jolita, kurianti paveikslus iš neįprastų objektų, vaikų namuose užaugę žinomi tapytojai – broliai Remigijus ir Algirdas.

Išskirtinės, unikalios asmenybės, kurios neabejotinai išdrįso būti savimi. Apie tai, kad reikia siekti savo svajonių, Vaidotas Valiukevičius kalbėjo ir po pergalės įvykusioje spaudos konferencijoje.

VIDEO: THE ROOP - Hello (Official video)

Prakalbo apie depresiją

V.Valiukevičius yra sakęs, kad jam daug klausimų kelia ir tai, kaip žmonės elgiasi viešoje erdvėje. Anot jo, internete įprasta rodyti save vien iš gerosios pusės, demonstruoti laimę ir pasiekimus, tačiau yra ir kita, mažiau šviesi gyvenimo dalis.

„Nėra madinga rodyti savo liūdesį ar iškilusius sunkumus bei abejones. Socialiniai tinklai tapo išpūsto pasigyrimo platformomis. Nors, kiek supratau, pirminė mintis buvo greitesnis ir patogesnis žinių apsikeitimas, visapusis bendravimas.

Žinot ką, aš perlipsiu vieną iš savo baimių ir pasakysiu, kad ne, šiuo metu aš nesijaučiu laimingas, nesijaučiu atradęs, nesijaučiu kupinas energijos. Taip, daugelis simptomų rodo, kad tai depresija (nuvalkiotas terminas, kuris dažnai maišomas su tiesiog lengvu liūdesiu). Ne, aš nesu geresnis nė už vieną iš jūsų. Nežinau nė vieno geresnio žmogaus už kitus. Kiekvienas yra unikalus savaip. Tiesiog vieni labiau priimtini, nei kiti.

Taip, aš pakankamai daug žmonių unfollow'inau vien dėl to, kad negriaužčiau savęs žiūrėdamas į jų keliones, šypsenas, naujus namus ar pirkinius. Kai norėsiu pasidomėti jais, tik tuomet ir užeisiu į jų paskyras“, – 2016 metais socialiniame tinkle rašė atlikėjas.

Asmeninio albumo nuotr./Vaidotas Valiukevičius
Asmeninio albumo nuotr./Vaidotas Valiukevičius

Visai netrukus Vaidotas viešai prakalbo ir apie depresiją. Jam ji buvo nustatyta 2017 metais, tačiau atlikėjas ryžosi nesislėpti ir viešai kalbėti, taip galimai palengvinanti kovą ir kitiems, kurie susiduria su panašiais išgyvenimais.

„Daugiau nei prieš metus man buvo nustatyta depresija. Buvo sunkus laikotarpis. Kiekvieną vakarą stipriai blogėdavo savijauta, tačiau kiekvienas rytas man teikdavo viltį, nors ir mažą. Rytais jausdavausi žymiai geriau. Rytas man simbolizuoja gyvybę ir viltį

Depresija man buvo toks geras spyris į užpakalį ir tai, kad aš iš jos išlipau, yra labai gerai. Kaip ir daugelis psichoterapeutų pasakytų, depresija yra ego liga, kuri su laiku tampa dar didesne. Ego liga yra tada, kai tu esi nepatenkintas tuo, kaip tave vertina kiti. Tuo metu tu nejauti stiprybės savyje, tavo ego ieško kitų palaikymo. Net kartais, kai esi auka, tai irgi yra ego dėl to, kad tu nori paguodos, dėmesio, nes neturi stuburo“, – išgyvenimus pasakojo muzikantas.

Būtent todėl gimė kūrinys „Yes, I Do“, su kuriuo „The Roop“ pirmą kartą bandė išvykti į dainų konkursą. Tąkart su lyriška balade į Portugaliją išvyko Ieva Zasimauskaitė.

VIDEO: The Roop - „Yes, I Do“ - Didysis Eurovizijos atrankų finalas 2018

Atsisakė alkoholio ir mėsos

Grįžęs į sceną atlikėjas pranešė ir kardinaliai pakeitęs gyvenimo būdą. Vaidotas nevartoja alkoholio ir gyvulinės kilmės produktų. Pats perėjimą prie veganiškos mitybos vertina kaip savaime atėjusį dalyką, kuris atsirado su pakeitusiu požiūriu.

Kaip pats yra sakęs, užaugęs kaip asmenybė, jis labiau pradėjo gilintis, kas yra gyvenimas, pasaulis, tiek mitybos, tiek muzikos prasme. Vaidotas pabrėžė to niekada nedaręs vien dėl mados.

Ir nors atlikėjas sako niekada nebuvęs iš tų, kur kitam iš burnos atims kepsnio gabalą, pasisakydavo apie tai, kas jam yra svarbu. Vaidotas yra dalyvavęs ir gyvūnų teisių organizacijos „Tušti narvai“ pirmą kartą inicijuotose eitynėse už gyvūnus, kurios vyko 2017 metais.

„Mes gyvename XXI amžiuje, ir reiktų paklausti savęs, ar visi mūsų įpročiai yra teisingi, ar jie užsilikę nuo akmens amžiaus. Dėl to jau 2,5 metų esu veganas ir dar 4-erius – vegetaras. O ir kailinių nenešioju – yra daugybė medžiagų, kurias galima nešioti, ir vis tiek bus šilta ir gražu“, – 15min pasakojo dainininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius

Pasak Vaidoto, mėsos jis nusprendė atsisakyti, nes gaila gyvybės. „Žmogus ar karvė – ta pati gyvybė. Kai gyvename normalioje civilizacijoje, kurioje yra gana daug alternatyvų, tai aš ir renkuosi nežudyti. Todėl manau, kad kiekviena tokia eisena, viešas kalbėjimas šia tema atlieka švietėjišką funkciją. Reikia skleisti žinią, supažindinti, kaip viskas vyksta iš vidaus, ir klausti, ar tu, žmogau, nori prie tų žiaurumų prisidėti.“

Šis „Eurovizijos“ kartas – kitoks

Prieš pat „Eurovizijos“ finalą su 15min kalbėjęs Vaidotas Valiukevičius pripažino, kad šį kartą į konkursą ėjo su kitokiu nusiteikimu.

Paklaustas, ar šįkart tikėjosi tokio klausytojų palaikymo, atlikėjas nusijuokė: „Taip.“ Visgi vėliau jis savo nuomonę papildė. „Iš tiesų tai tikėjimą ir viltis išmainiau į maksimalų darbą, ką aš galiu geriausia tuo metu padaryti. Jeigu labai ko nors tikiesi ir to negauni, po to gali labai nusivilti. Aš įdėjau maksimaliai darbo ir juo tikėjau. Ne tikėjau, kad kas nors ateis iš šono ir patvirtins mano gerumą, o tiesiog pats tikėjau savo darbu“, – pasakojo pašnekovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“

Ryžtas išvykti į didžiąją „Euroviziją“ jau dabar aiškiai matosi V.Valiukevičiaus akyse. Tiesa, to dainininkas neįvardytų kaip noro nugalėti, žodžius jis parinktų kiek kitaip, atsargiau.

„Atėjome atstovauti Lietuvai. Nugalėjimas yra labai egoistiškas. Per savo gyvenimo etapus už savo ego labai daug kartų esu gavęs per galvą ir supratau, kad visada reikia kelti tikslus, kurie yra šiek tiek didesni negu aš. Dėl to iškėliau tikslą sukurti ir atlikti viską taip, kad mes galėtume atstovauti Lietuvai ir kad Lietuva būtų pamatyta didžiojoje „Eurovizijoje“, – kalbėjo V.Valiukevičius.

Tiek iš komisijos lūpų, tiek iš internautų ne kartą nuskambėjusi pastaba – jog „The Roop“ pasirodymas yra kitoks, gal net keistas, bet ta gerąja prasme, tiesiog priverčiantis įsistebeilyti į rodomus netradicinius šokio judesius bei grimasas. Grupės lyderis tam visiškai pritaria – iš tiesų, kokia prasmė būti tokiam, kokie yra kiti?

„Užtenka būti standartu ir jų siekti. Ne per vieną „Euroviziją“ girdėjau: pasirinkome saugų variantą. Bet kas yra saugu? Saugu gyvenime yra tai, kas jau seniai žinoma ir dažnai atsibodę. Tikiu, kad Lietuva yra labai kūrybiška ir mes galime turėti savo skirtingą identitetą. Nebūtinai turime atitikti švedų, vokiečių ar dar kieno nors kito identitetą. Norėčiau, kad Lietuvą vienaip ar kitaip pamatytų“, – lūkesčių neslėpė dainininkas.

Tomo Razmus nuotr./„The Roop“
Tomo Razmus nuotr./„The Roop“

Ir iš tiesų, pokalbio metu V.Valiukevičius ne kartą pabrėžė, jog grupė nesiorientuoja į jokius atlikėjus, anaiptol – nori pateikti ką nors unikalaus. Visgi dainininkas prisimena jam įstrigusį atvejį didžiojoje „Eurovizijoje“, kai pasirodę lietuviai jam labai patiko.

„Kas patiko iš ankstesnių pasirodymų, tai grupė „Skamp“. Buvo paprasta, gražu, bet labai smagu, labai gerai“, – komplimentų pasirodymui negailėjo V.Valiukevičius, tačiau pabrėžė, jog „The Roop“ jokiu būdu nesiekia padaryti ko nors panašaus.

Šiuo metu įsisukęs tiek į „Eurovizijos“ verpetą, tiek į naujo albumo įrašinėjimo džiaugsmus atlikėjas teigė, kad būtent dėl tokios mąstysenos galima pagaliau jaustis laimingam.

„Dabar esu labai laimingas – mes einame ruoštis pasirodymui, repetuoti, reikia anksti keltis arba labai vėlai eiti miegoti, dėl ko nors jaudintis. Man visa tai patinka dėl to, kad aš galvoju – wow, kokį nuostabų gyvenimą gyvenu“, – pokalbį užbaigė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius