Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kieno balsas turėtų būti lemiamas – komisijos ar žiūrovų? Atsako „Eurovizijos“ dalyviai

Paaiškėjus, jog, esant vienodam tiek komisijos, tiek žiūrovų balų skaičiui, „Eurovizijos“ nacionalinėse atrankose balsavimo metu aukštesnę vietą gauna komisijos favoritas, praeitą savaitę netruko kilti daugybė diskusijų socialiniuose tinkluose. Ta proga 15min pasidomėjo, ką apie „brangesnį“ komisijos balą mano patys konkurso dalyviai.
Monika Marija, Aistė Pilvelytė, „The Roop“
Monika Marija, Aistė Pilvelytė, „The Roop“ / 15min nuotr.

15min primena, kad praeito šeštadienio vakarą paskelbus „Eurovizijos“ pirmojo pusfinalio rezultatus dalis socialinių tinklų vartotojų liko nustebę dėl keistoko vietų pasiskirstymo. Nors pagal eurovizinius balus tiek grupė „The Roop“, tiek atlikėja Aistė Pilvelytė surinko po 22 eurovizinius balus, bendros rezultatų lentelės viršuje buvo galima išvysti tik Aistę Pilvelytę.

Savo nuomonę galite išreikšti apklausoje:

Kaip vėliau paaiškėjo, esant vienodam balų skaičių „Eurovizijos“ taisyklės numato komisijos balso persvarą. 15min susisiekė su konkurso dalyviais ir pasiteiravo, ką jie mano apie tokias konkurso taisykles. Panašu, jog kiekvieno atlikėjo nuomonė šiuo klausimu buvo labai skirtinga.

„Esu nei prieš, nei už – visada kyla kažkokių nepasitenkinimų, kai yra laimėtojas“, – 15min trumpai pakomentavo Aistė Pilvelytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Pilvelytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Pilvelytė

15min susisiekus su atlikėju Meandi-Sauliumi Šemiotu, šis turėjo kiek kitokią nuomonę.

„Žiūrovai turėtų lemti tada, jeigu yra didelis balsų skirtumas, kaip šįkart ir buvo, – sakė jis. – Jeigu skirtumas nežymus, manau, turėtų lemti komisija.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./MEANDI
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./MEANDI

Anot dainininkės Monikos Marijos, komisijos balsas galutiniuose nacionalinių atrankų etapuose turėtų būti antraeilis. „Eurovizija“ yra ta vieta, kur mes savotiškai renkame prezidentą, prezidentą muzikoje, mūsų šalies atstovą Europos konkurse. Man atrodo, kad tokioje situacijoje, kai po lygiai gaunama balų, žmonių balsas turėtų lemti. Būtent jis yra dauguma, o komisijos nuomonė yra tik kelių žmonių“, – komentavo ji.

Mergina pridūrė, jog apie tai tikrai pati pagalvojo per praeitą laidą, kai pamatė balsavimo lentelę.

„Gaila, kad daugumos balsas pas mus dar nėra teisėtas ir labai ką nors lemiantis. Tuo labiau, aš suprasčiau, jeigu komisijoje sėdėtų žmonės, kurie patys yra pasaulinio lygio atlikėjai, patys yra padarę pasaulinio ar bent jau europinio lygio šou, o dabar vertina tie, kurie tiesiog turi didesnį išsilavinimą toje srityje, bet realiai to įrodę prieš pasaulį nėra. Nežinau, ar labai teisinga sakyti, kad jų balsas svarbesnis negu visų žmonių, negu visos publikos, kuri, man atrodo, irgi turi muzikos skonį, domisi, žiūri tą konkursą“, – sakė atlikėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija

15min užkalbintas žiūrovų favoritės grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius pabrėžė, kad, nors taisyklės yra svarbu, jos nėra status quo.

„Gavome labai daug žinučių su pasipiktinimu ir liūdesiu iš žiūrovų, kurie jautėsi nieko nereiškiantys šiame konkurse, nes jų balsų persvara (dviguba) nieko nelėmė. Be abejo, anksčiau vykusiuose konkursuose būta atvejų, kai komisija turėjo finale tik patariamąjį balsą. Ir viskas buvo gerai“, – užsiminė atlikėjas.

Tiesa, anot jo, gerai yra tai, jog finale komisijos narių bus gerokai daugiau. „Mažas skaičius gali įnešti didesnių spekuliacijų“, – sakė V.Valiukevičius ir pridūrė, kad šiuo atveju net vieno komisijos nario balsas galėjo kardinaliai pakeisti situaciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./The Roop
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./The Roop

Susisiekus su KaYra-Kristia Radžiukynaite, ši pripažino, jog apie šį klausimą visiškai negalvojo, daugiausia koncentravosi į savo pasirodymą.

„Galbūt man jokių emocijų nesukėlė, nes tiek komisija, tiek žiūrovai mane įvertino beveik vienodai abu kartus“, – komentavo dainininkė. Tiesa, ji pridūrė, jog buvo susimąsčiusi apie kitokią komisijos sudėtį. Anksčiau į „Eurovizijos“ atrankų komisiją buvo kartkartėmis pakviečiami užsienio atstovai.

„Kokia nors užsienio komisija ar žmonės, kurie yra visiškai nešališki, jie tų atlikėjų nepažįsta, tai yra jiems pirmas įspūdis – gal būtų ramiau, jei vertintų žmonės, kurie pirmą kartą mato šį pasirodymą, ir kiekvieną kartą komisija būtų keičiama. Gal tai duotų daugiau skaidrumo“, – užsiminė KaYra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./KaYra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./KaYra

15min uždavus tą patį klausimą Monikai Pundziūtei-Monique, atsakė atlikėjos vadybininkė. „Mes nenorime gilintis į balsavimo niuansus ir šiuo metu Monikos vienintelis tikslas yra paruošti kuo geresnį pasirodymą finalui, jeigu žiūrovai šiandien nuspręs, kad ji verta ten būti“, – nuo klausimo atsiribojo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monique
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monique

„Eurovizijos“ pusfinalių akimirkos – galerijose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius