-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Eurovizijos“ finalas – be Lietuvos: su liūtais bėgęs Jurijus Veklenko nepateko į kitą etapą

Ketvirtadienio vakarą prie televizijos ekranų būrėsi visi „Eurovizijos“ gerbėjai, o lietuviai antrąją pusfinalio kovą žiūrėjo sulaikę kvapą – scenoje pasirodė ir Lietuvos atstovas Jurijus Veklenko. Čia jis kovojo su dar 17 varžovų, iš kurių tik 10 keliavo į finalą. Deja, mūsų šalies atstovas į kitą etapą nepateko.
Jurijus Veklenko
Jurijus Veklenko / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje susitiko: Armėnija, Airija, Moldova, Šveicarija, Latvija, Rumunija, Danija, Švedija, Austrija, Kroatija, Malta, Lietuva, Rusija, Albanija, Norvegija, Nyderlandai, Šiaurės Makedonija ir Azerbaidžanas.

Renginio pabaigoje, susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kurios 10 dalyvių gaus kelialapį į finalą, kuris vyks šeštadienį.

Tai:

  • Šiaurės Makedonija
  • Nyderlandai
  • Albanija
  • Švedija
  • Rusija
  • Azerbaidžanas
  • Danija
  • Norvegija
  • Šveicarija
  • Malta.

Deja, Lietuvos vardas nenuskambėjo.

VIDEO: „Eurovizijos“ finalas – be Lietuvos: pamatykite paskutiniųjų 10 finalistų pasirodymus

Po visų atlikėjų pasirodymų buvo skirtos 20 minučių televizijos žiūrovų balsavimui. Komisijos nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balsus atidavė dar trečiadienio vakarą, stebėdami antrąją generalinę pusfinalio repeticiją.

Dviejų pusfinalių ir finalo vedėjais šiemet tapo keturi Izraelyje žinomi veidai. Tai – tarptautinis supermodelis Bar Refaeli, kuri transliacijos metu prisipažino turinti lietuviškų šaknų, laidų vedėjas Erezas Talas, „Eurovizijos“ gerbėjams iš Izraelio nacionalinės atrankos „Rising Star“ pažįstamas vedėjas Assi Azaras ir praėjusiais metais Izraelio komisijos balsus finalo metu skelbusi Lucy Ayoub.

Pirmoji į sceną žengė Armėnijos atstovė Sbruk, atlikusi kūrinį „Walking out“. Dėl šios dainos atlikėjai prognozuota aukšta vieta konkurse, nes perklausų skaičiumi ji lenkia net ir kai kuriuos „Eurovizijos“ favoritus.

Sėkmingai pasirodyti armėnei pavyko ir didžiojoje scenoje – stiprų vokalą ir išraiškingiausias dainos vietas lydėjo šviesų bei ugnies šou. Pasirodymo metu išties nemažai dėmesio skirta spec. efektams: scena skendo dūmuose, apšvietime dominavo raudona ir juodos spalvos. Ir nors Sbruk scenoje buvo viena, charizmatiška atlikėja jautėsi užtikrintai ir stipriai, nemažai judėjo, o tai pagyvino pasirodymą.

Pati Srbuk, kurios tikrasis vardas Srbuhi Sargsyan, išgarsėjo 2010-aisiais laimėjusi „X faktorių“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Armėnijos atstovė Srbuk
Luko Balandžio / 15min nuotr./Armėnijos atstovė Srbuk

Antroji – Airijos atstovė Sarah McTernan. Tai jau ne pirmas kartas, kai atlikėja bandė laimę „Eurovizijos“ konkurse – praėjusiais metais ji tikėjosi atstovauti San Marinui, tačiau nebuvo išrinkta.

Šį kartą Sarah Europą bandė užkariauti su žaismingu kūriniu „22“, tačiau scenoje daug dėmesio buvo skirta ne tik sėkmingam dainos atlikimui, bet ir vizualizacijoms. Pasirodymas nukėlė į retro stiliaus užkandinę, o tematika atsispindėjo ir šokėjų įvaizdyje. Pati Sarah buvo pasipuošusi liemenį atidengiančiu odiniu raudonos spalvos sijonu ir trumpa palaidine.

Pasirodymas buvo žaismingas, jaunatviškas, panaudota daug smagių animacijų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Airijos atstovė Sarah Mc Ternan
Luko Balandžio / 15min nuotr./Airijos atstovė Sarah Mc Ternan

Moldovai šiemet atstovauja atlikėja Anna Odobescu, kuri pristatė baladę „Stay“. Anna yra įvairių muzikinių, tarptautinių konkursų laureatė. Anksti netekusi tėvo, paguodos atlikėja ieškojo muzikoje. 2015-aisiais Anna iškovojo antrąją vietą „Slavianski Bazaar“ festivalyje.

Pasirodymas prasidėjo nuo smėlio piešinio – scenoje stovėjusi menininkė dainos metu smėlyje kūrė skirtingus vaizdus. Kaip sakė pati atlikėja, „Eurovizijos“ scenoje kuriamo tikro meno jau seniai nebuvo. Tiesa, ant stalo, kur buvo piešiama smėliu, taip pat buvo pastatytos kelios žvakės ir narvelis.

Dramatišką kūrinį, kuriame gausu perėjimų nuo ramybės iki muzikinių sprogimų, Anna atliko apsivilkusi baltą, pūstą suknelę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovė Anna Odobescu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovė Anna Odobescu

Ketvirtasis – šveicaras Luca Hanni, atlikęs kūrinį „She Got Me“. Vienu iš konkurso favoritų tituluojamo atlikėjo pasirodymas buvo labiau pritaikytas televizijos žiūrovams – ekrane nuolat keitėsi vaizdo kraštinės, vaizdas atrodė tai kvadratinis, tai itin siauras.

Dainuodamas apie šokančią merginą ir „purvinus šokius“, keturių šokėjų lydimas Luca scenoje taip pat daug judėjo, o jo pasirodymą lydėjo stipri raudona šviesa. Prie pasirodymo prisidėjo ir lengvai įsimenamas priedainis.

Pats atlikėjas su muzika gyvena nuo mažų dienų, o groti būgnais pradėjo penkerių. Tiesa, po mokyklos Luca mokėsi ir mūrininko amato, tačiau viską metęs grįžo prie savo didžiausios aistros.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarijos atstovas Luca Hanni
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarijos atstovas Luca Hanni

Penktuoju numeriu scenoje pasirodė kaimynė Latvija, kuriai šiemet atstovauja grupė „Carousel“. Scenoje jie atliko kūrinį „That night“, kurį parašė patys grupės nariai.

Švelni daina buvo palydėta romantiško pasirodymo – atlikėja bei trys muzikantai, grojantys būgnais, gitara bei kontrabosu scenoje nepanaudojo jokių didelių efektų.

Kolektyvas kartu dainuoja nuo 2015 metų, tačiau didesnio žinomumo jie sulaukė tik pernai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Latvijos atstovai „Carousel“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Latvijos atstovai „Carousel“

Šeštieji – Rumunija. Šiemet šaliai atstovauja Ester Alexandra Creţu, geriau žinoma kaip Ester Peony. Savo dainą „On a Sunday ji pradėjo sėdėdama ant fotelio, o bene daugiausia dėmesio buvo skirta vizualizacijoms. Pasirodymas prasidėjo nuo didžiulių kolonų su arka, kelis kartus buvo panaudoti ugnies pliūpsniai.

Pati atlikėja irgi atrodė dramatiškai, pasirodyme dalyvavo ir du šokėjai, kurių viršutinė drabužių dalis buvo sudaryta tik iš odinių juostelių. Bendras vaizdas – gotiškas, bet stiprus.

Ester yra gimusi Kanadoje, o meilę muzikai atrado dar vaikystėje – džiazo vokalo pamokas pradėjo lankyti būdama aštuonerių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rumunijos atstovė Ester Peony
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rumunijos atstovė Ester Peony

Šiais metais Danija į konkursą išsiuntė buvusią dailiojo čiuožimo sportininkę Leonorą Colmor Jepsen. Bet ji šio talento „Eurovizijoje“ nedemonstravo – Izraelyje atlikėja pristatė dainą „Love Is Forever“, kurią išgirdę žiūrovai galėjo pasijusti tarsi miuzikle.

Apie nekaltą meilę dainuojančios atlikėjos pasirodymas prasidėjo šalia sienos, kurią puošė piešti debesys, oro balionai. Didžiąją dalį pasirodymo atlikėja dainavo sėdėdama ant didžiulės kėdės, šalia jos sėdėjo pritariančios vokalistės. Vaikiškai žavus motyvas išlaikytas viso pasirodymo metu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Danijos atstovė Leonora
Luko Balandžio / 15min nuotr./Danijos atstovė Leonora

Aštuntieji – švedai. 2018-aisiais Johnui Lundvikui labai nedaug trūko, kad jis laimėtų Švedijos nacionalinę atranką „Melodifestivalen“. Tą kartą atlikęs jausmingą baladę jis liko trečias.

Šiais metais jam nusišypsojo sėkmė – kartu su gospelo choru jis didžiojoje scenoje atliko greito tempo kūrinį „Too Late For Love“. Savo pasirodyme Švedija ypatingų specialiųjų efektų nenaudojo, didesnę dalį pasirodymo atlikėjas praleido tamsoje, vėliau įsijungė geltonos šviesos, mirksinčios į muzikinį taktą. Johno įvaizdis taip pat buvo labai paprastas – jis scenoje pasirodė su juodomis kelnėmis ir marškinėliais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovas John Lundvik
Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovas John Lundvik

Devintoji į sceną žengė Austrijos atstovė Paenda, kurios tikrasis vardas yra Gabriele Horn. Atlikėja net ir Austrijoje yra tik kylanti muzikos žvaigždė – savo pirmąjį albumą 31-erių atlikėja išleido 2018-aisiais.

Mėlynplaukė atlikėja didžiąją dalį pasirodymo praleido tamsoje, vėliau scenoje įsižiebė baltos švieselės, kurias į dainos pabaigą pakeitė šviesos stulpai. Šiame pasirodyme dėmesys sukoncentruotas į unikalų atlikėjos balsą.

Tiesa, itin aukšta tonacija dainuojanti atlikėja per generalinę repeticiją jautėsi užtikrintesnė, pusfinalio metu žiūrovai atlikėjos balse keliose vietose girdėjo jaudulį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Austrijos atstovė Paenda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Austrijos atstovė Paenda

Nors jam dar tik 18-ika, Kroatijos atstovas Roko Blaževičius jau drąsiai save gali vadinti Balkanų muzikos scenos žvaigžde. Šlovę jam atnešė pergalė serbiškame dainų konkurse „Pinkove Zvezdice”.

Roko vadinamas Kroatijos Michaeliu Buble. Tačiau „Eurovizijoje“ atlikėjas pasirinko kiek kitokią stilistiką – pasirodymą jis pradėjo gulėdamas ant žemės, o jam už nugaros buvo sukurta angelo sparnų ir ugnies kamuolio vizualizacija. Vaizdams skirta išties nemažai dėmesio – buvo pavaizduota ir lava, ir pro debesis šviečianti saulė.

Šou lydėjo dūmų ir ugnies efektas, netrukus ant žemės nusileido ir du angelo sparnais pasipuošę šokėjai. Kulminaciniu momentu nusileidę angelai uždėjo sparnus ir atlikėjui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kroatijos atstovas Roko
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kroatijos atstovas Roko

Atėjo eilė Maltai – šaliai atstovauja 18-metė Michela, kuri šių metų sausį laimėjo Maltos „X faktorių“. Laimėjus šį projektą, kur ji pristatė popmuzikos dainą „Chameleon“, jai atiteko galimybė atstovauti šaliai.

Žaismingą ir jaunatvišką dainą atlikėja atliko kartu su keturiais šokėjais, o už jų nugarų nuolat keitėsi spalvingos vizualizacijos: nuo plaukiojančių žuvų iki džiunglių ir ryškiausių spalvų. Vienu metu fone pasirodė ir chameleonas. Pati atlikėja scenoje buvo apsirengusi baltai – vilkėjo šortus ir palaidinę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Maltos atstovė Michela Pace
Luko Balandžio / 15min nuotr./Maltos atstovė Michela Pace

12-asis scenoje – Lietuvos atstovas Jurijus Veklenko. Atlikėjui „Eurovizijos“ scena – ne naujiena. Jis net du kartus atstovavo Lietuvai kaip pritariantysis vokalistas, tačiau šiemet jam pavyko išpildyti vieną didžiausių svajonių.

Su kūriniu „Run with the lions“ ir žinute apie drąsą išlipti iš savo susikurtų rėmų jis stengėsi pavergti visą Europą. Atlikėjo pasirodymas nuo Lietuvos finalo labai nepasikeitė – Jurijus scenoje pasirodė vienas.

VIDEO: Spaudos centre Tel Avive – emocijų pliūpsnis: ovacijomis palydėtas ir Jurijus Veklenko

Scenoje naudotos vizualizacijos taip pat priminė tas, kurios buvo naudojamos nacionalinės atrankos finalo metu. Nepasikeitė ir spalviniai sprendimai – vyravo geltona ir oranžinė spalvos, o pasirodymą gaubė prietema. Pasirodymo metu kamera koncentravosi į Jurijų, buvo daug artimų kadrų.

Pagrindinis atlikėjo ginklas – išskirtinis vokalas, o jam pasirodyti didžiojoje Tel Avivo scenoje pasisekė tiesiog nepakartojamai. Po pasirodymo „Eurovizijos“ spaudos centre žurnalistai Jurijaus dainą palydėjo gausiomis ovacijomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos atstovas Jurijus Veklenko
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos atstovas Jurijus Veklenko

Po Lietuvos į sceną žengė Rusijos atstovas Sergejus Lazarevas. Atstovauti Rusijai konkurse jis siekė keletą kartų, galiausiai jam pavyko tai padaryti 2016-aisiais. Tais metais jis užėmė trečiąją vietą, nors buvo konkurso žiūrovų favoritas.

Šiemet Sergejus dar kartą bandė laimę konkurse su lyriška daina „Scream“. Rusijos atstovas scenoje pasirodė apsirengęs baltai, daugiau dėmesio skirta greitai besikeičiančioms ir dramatiškoms vizualizacijoms. Pagrindinis akcentas – scenoje pastatyta veidrodžių eilė, kuriuose netrukus atsirado vokalisto atvaizdai. Dainos viduryje vienas iš ekranų tapo instaliacija, už kurios stovintis Sergejus atrodė tarsi žvelgtų į lietų. Pasirodymo metu scenoje kilo ir audra, ir siautėjo lietus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rusijos atstovas Sergejus Lazarevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rusijos atstovas Sergejus Lazarevas

Keturioliktas pasirodymas scenoje – Albanijos atstovė Jonida Maliqi, kuri „Eurovizijoje“ dalyvauja su kūriniu „Ktheju tokës“ („Grįžimas į gimtinę“). Gimtąja kalba atliktas kūrinys papasakojo apie žmonių emigraciją Kosovo karo metu.

Atlikėja scenoje pasirodė su juoda suknele su auksinėmis detalėmis, o jautri dainos žinutė atspindėta ir šou elementuose – scenoje ir vizualizacijose naudota ugnis. Vis dėlto neabejotinai daugiausia ovacijų pelnė atlikėjos stiprus ir išraiškingas vokalas.

Jonida gimtojoje Albanijoje yra puikiai žinoma kaip atlikėja, televizijos laidų vedėja, stiliaus ikona. Ji taip pat yra viena iš populiaraus šou „Šok su žvaigžde“ vedėjų, 2016-aisiais teisėjavo šou „Albanijos balsas“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Albanijos atstovė Jonida Maliqi
Luko Balandžio / 15min nuotr./Albanijos atstovė Jonida Maliqi

Atėjo eilė – Norvegijai. Šaliai atstovauja grupė „KEiiNO“, kurią sudaro trys muzikos profesionalai: reperis Fredas Buljo, Alexandra Rotan ir Tomas Hugo. Trio specialiai susibūrė „Eurovizijai“. Didžiojoje Tel Avivo scenoje jie pristatė kūrinį „Spirit in the sky“.

Pasirodymo metu fone buvo rodomos šiaurės pašvaistę primenančios šviesos, vaizduojami kalnai, elnias. Pasirinkti vaizdai buvo priderinti prie Fredo Buljo joikavimo, o savo dalį jis atliko samių kalba.

Tiesa, reperis Fredas ne tik užsiima muzika, jis taip pat kurį laiką buvo aktyvus politikas – buvo vietos parlamento nariu, taip pat dirbo Norvegijos parlamente.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Norvegijos atstovai „KEiiNO“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Norvegijos atstovai „KEiiNO“

16-asis – Nyderlandų atstovas Duncanas Laurence'as, pristatęs jau ne vieną širdį užkariavusį kūrinį „Arcade“. Lyriškame kūrinyje – asmeniniai dainininko išgyvenimai netekus jam brangaus žmogaus.

Širdį virpinantį kūrinį atlikėjas atliko sėdėdamas prie sintezatoriaus, nemažą dalį laiko atlikėjas praleido tamsoje, vėliau ją pakeitė nakties ir mėnulio motyvas.

Jei esate dideli „Nyderlandų balso“ gerbėjai - Duncano Laurence’o vardą tikrai atsiminsite. Jis šiame konkurse dalyvavo 2014-aisiais. Duncanas ne tik atlikėjas, bet ir muzikos kūrėjas, būtent jis ir sukūrė šių metų Nyderlandų dainą „Arcade“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nyderlandų atstovas Duncan Laurence
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nyderlandų atstovas Duncan Laurence

17-uoju numeriu į sceną žengė Šiaurės Makedonija. Šaliai atstovauja popmuzikos dainininkė Tamara, kuriai „Eurovizija“ nėra naujiena. Pirmą kartą konkurse atlikėja dalyvavo dar 2008-aisiais kartu su Vrčak ir Adrian. Patekti į finalą trio nepavyko. 2015 metais Tamara bandė sugrįžti į konkursą, tačiau nacionalinėje atrankoje užėmė antrąją vietą.

Dainininkės sesuo Šiaurės Makedonijai atstovavo 2014-aisiais, tačiau ir jai patekti į finalą nepavyko. Nuo 2012-ųjų ši šalis finale pasirodė tik vieną kartą. Šiais metais Tamara Izraelyje pristatė dainą „Proud“ – ją atlikėja skyrė savo vaikams ir visiems, kurie nori, kad jų svajonės išsipildytų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Makedonijos atstovė Tamara Todevska
Luko Balandžio / 15min nuotr./Makedonijos atstovė Tamara Todevska

Paskutinis antrojo pusfinalio dalyvis – Azerbaidžano atstovas Chingizas Mustafajevas, geriau žinomas sceniniu vardu Chingizas.

2007 m. Azerbaidžano televizijos šou „Pop Idol“ nugalėtojas. Dainininkas gimė Maskvoje, tačiau šešerių su šeima grįžo į Azerbaidžaną. Jis dar vaikystėje išmoko groti gitara bei pradėjo kurti dainas.

Chingizas – daugelio tarptautinių konkursų dalyvis. Jo „Eurovizinis“ kūrinys „Truth“ pasakoja apie skaudžius dviejų žmonių santykius. Dainoje pasakojama istorija apie išdavystę bei sunkų sprendimą, kurį turi priimti išduotasis: palikti viską taip, kaip yra, ar išsivaduoti iš iliuzijų.

Atlikėjas scenoje panaudojo išties nemažai vizualizacijų – ekrane nuolat keitėsi vaizdai, scenoje buvo pavaizduota ir dūžtanti širdis, moters veidas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžiano atstovas Chingiz
Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžiano atstovas Chingiz

Antrojo pusfinalio dalyvių pasirodymai – galerijoje:

VIDEO: Jurijų Veklenko į Tel Avivą palaikyti atvykę klaipėdiečiai: „Labai jaudinamės, bet viskas bus gerai“

TAIP PAT SKAITYKITE: Ryški fanų minia plūdo į antrąjį „Eurovizijos“ pusfinalį: iš sirgalių – palinkėjimai Jurijui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius