Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva išrinko savo „Eurovizijos“ nugalėtoją: į Izraelį keliauja Jurijus Veklenko

„Eurovizijos“ gerbėjai sulaukė lemtingos akimirkos. Paskutinis pasirodymas, paskutinis šansas įrodyti, kuris „Eurovizijos“ atrankos finalininkas yra verčiausias atstovauti Lietuvai didžiajame konkurse. LRT Didžiojoje studijoje šeštadienį susitiko aštuoni muzikantai, iš kurių tik vienas galiausiai tapo nugalėtoju ir apsijuosė vėliava su Vyčiu. Tai – Jurijus Veklenko.
Jurijus Veklenko
Jurijus Veklenko / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šešias savaites trukusi „Eurovizijos“ atranka pasiekė finišo tiesiąją – šeštadienį žiūrovai nekantriai stebėjo didįjį finalą. Jo metu paaiškėjo, kad 2019 metais „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovaus Jurijus Veklenko su daina „Run With The Lions“.

„Eurovizija“, kurioje šiemet dalyvauja 42 šalys, vyks Izraelio sostinėje Tel Avive gegužės 14–18 dienomis. Lietuvos atstovas pasirodys antrame pusfinalyje gegužės 16 dieną. Jame Lietuva dėl galimybės patekti į konkurso finalą varžysis su 17 kitų šalių. Didysis finalas – gegužės 18 dieną.

Dėl teisės atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“ kovėsi: Monika Marija, Jurijus Veklenko, Alen Chicco, Henry & Tommy Modric, Jurgis Brūzga, Justina Budaitė-Juna, Jurgis Did & Erica Jennings, grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ nugalėtojas Jurijus pirmąjį interviu davė kartu su mama: „Ji – mano talismanas“

Kaip ir praėjusiuose etapuose, 50 proc. rezultato sudarė komisijos balai. Komisijos kėdėse finale šį vakarą sėdėjo: Ramūnas Zilnys, Leonas Somovas, Jonas Nainys, Vytautas Bikus, Simona Bandita, Darius Užkuraitis, Mykolas Katkus.

Tiesioginės transliacijos metu pareikšti savo nuomonę balsuodami galėjo ir žiūrovai. Po viso šou buvo sumuoti komisijos bei publikos balsai, kurie nulėmė konkurso laimėtoją.

Kaip išsidėstė žiūrovų ir komisijos balsai, žiūrėkite straipsnio pabaigoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos 2019“ atrankos finalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos 2019“ atrankos finalas

Didysis finalas prasidėjo griausmingu paradu – su dideliu užsidegimu akyse, plačiomis šypsenomis prisistatė visi aštuoni konkurso dalyviai. Džiaugsmo veide neslėpė ir vakaro vedėjai – Giedrius Masalskis ir Gabrielė Martirosianaitė, kuriai šis finalas ypatingas. Stovėdama scenoje vedėja šventė savo gimtadienį.

Finalo metu „Eurovizijos“ gerbėjai turėjo progą susipažinti ir su kaimyninės Latvijos atstovais. Finalo metu savo eurovizinę dainą „That night“ atliko atlikėja Carousel. Šeštadienio vakarą savo naują dainą atliko ir Monika Pundziūtė su Mantu Jankavičiumi, pasirodė ir praėjusių metų Lietuvos atstovė „Eurovizijoje“ Ieva Zasimauskaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskutinės akimirkos iki „Eurovizijos“ finalo: štai, kas vyko užkulisiuose

Pirmasis į sceną žengė netikėtai į „Eurovizijos“ finalą sugrąžintas ekstravagantiškasis atlikėjas Alen Chicco. Jis atliko dainą „Your Cure“, o finalui paruošė visiškai naują pasirodymą. Pirmuose etapuose scenoje pasirodęs neįgaliojo vežimėlyje, jis šios idėjos atsisakė – šį kartą viskas buvo itin patriotiška. Tiek jis, tiek šokėjai ir pritariančiosios vokalistės puošėsi tautiniais kostiumais.

Ar toks sprendimas pasiteisino? Anot Leono Somovo, pasirodymas buvo išskirtinis, priedainis puikus, tačiau vokalas nebuvo toks stiprus, kaip norėtųsi.

„Man yra smagu, kad „Eurovizija“ tokia spalvinga. Kai prieš dešimt metų į konkursą eidavo tik tam tikros rūšies atlikėjai, šiemet paletė labai ryški, o Alen Chicco čia tikrai išsiskiria. Jo pasirodymuose daug kūrybos, o ir dabar įrodė, kad yra stiprus tiek vokalo prasme, tiek įvaizdžiu. Už laisvę būti savimi“, – skambiai komentarą užbaigė Simona Bandita.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alen Chicco
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alen Chicco

Stipri, žinanti, kokią žinutę siunčia, pasiruošusi pasauliui parodyti, kokios galingos yra moterys. Su tokiu uždegimu į „Euroviziją“ norėjo vykti atlikėja Juna, finale žengusi su daina „Strength of a woman“.

Pasitikėjimu alsuojanti daina, o scenoje – drąsa ir seksualumas. Tokį įspūdį dar labiau sustiprino ir finale pristatytas naujas įvaizdis. Ir, panašu, kad sprendimas buvo geras.

„Karščiausias ir seksualiausias, manau, šio vakaro pasirodymas, nebent modričiai pralenks. Buvo pažiūrėti į ką ir vyrams, ir moterims. Jūs šaunuoliai, varykite į priekį“, – pokštavo R.Zilnys. Tiesa, nors scenoje vaizdas ir pelnė komplimentų, komisija pastebėjo, kad finale Junos balsas nebuvo toks stiprus, kaip visuomet.

„Šis pasirodymas buvo Junos atsakymas į visus straipsnius, kurie buvo pasirodę. Juna atstovauja jaunajai mokyklai, daina man patinka, bet jaudulys darė savo. Dainai įpusėjus matėme tikrąją Juną, bet eurovizinių raumenų tau dar trūksta. Gal ir ne šiemet, bet jūs esate labai stipri atlikėja“, – komentavo Darius Užkuraitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juna
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Henry & Tommy Modric“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Henry & Tommy Modric“

Kas čia nutiko? Taip nuoširdžiai LRT Didžiojoje salėje išgirdę pirmąsias Henry & Tommy Modric dainos „Neverpart“ natas sureagavo klausytojai. Neabejotinai nutrūktgalviškiausi „Eurovizijos“ dalyviai finalui paruošė visišką staigmeną – naują aranžuotę, naujus kostiumus, o ir patys lemiamą vakarą nusprendė prisėsti ant kėdžių. Kaip komentavo Mykolas Katkus, „baro šposas po truputėlį tapo tarptautiniu“.

Vis dėlto kritikos pažerta lemiamam pasirodymo akcentui – Tomo Sinickio ir Henriko Piktuižio bučiniui. Šį kartą trūko aistros.

„Ką jiems patarti? Tomas Sinickis pats sau geriausiai patarė, nes turime visiškai kitokią aranžuotę. Daina skamba visiškai kitaip. Negaliu sakyti, kad man nepatinka ši versija, bet svinginė patiko labiau. Vis dėlto jie tiesiog linksminasi, jiems nesvarbu, kurią vietą užims, jie jau yra nugalėtojai“, – komentavo R.Zilnys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Henry & Tommy Modric“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Henry & Tommy Modric“

Ketvirtuoju numeriu į sceną žengė Jurgis Brūzga. Pakeitęs įvaizdį, tačiau kaip visuomet neįtikėtinai ramus ir užtikrintas, jis finale atliko savo kūrinį „CTRL ALT DELETE“. Vis dėlto po atlikėjo pasirodymo komisijai kilo daugiau klausimų, nei atsakymų.

„Jurgis turi labai daug spalvų savo vokale ir jis tą puikiai išnaudojo. Kūrinys, tenka pripažinti, iš visų pasirodžiusių dalyvių labiausiai išbaigtas. Tik klausimas, ar pats kūrinys tiek stiprus, kad pavergtų visą Europą ir žiūrovus“, – svarstė Vytautas Bikus.

„Nepamirškime, kad „Eurovizija“ yra pirmo momento, pirmos natos konkursas. Ar šis kūrinys yra tas, kurį tik išgirdęs nori šokti? Didelis klausimas, bet aš asmeniškai esu už Jurgį, nors nežinau, ar susižavės Europa“, – paantrino J.Nainys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Brūzga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Brūzga

O dabar – metas padainuoti. Penktuoju numeriu pasirodę Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis privertė visus susirinkusiuosius dainuoti ir pakilti iš savo kėdžių. Tačiau ar jiems pavyks pavergti Europą?

Anot Ramūno Zilnio, dueto idėja yra išties gera, o ir finale pasirodyti pasisekė puikiai. „Prisipažinsiu labai atvirai – kai pirmą kartą išgirdau kūrinį, maniau, kad jis turi labai puikią idėją. Gal net geriausią „Eurovizijos“ atrankoje. Bet pati daina nėra sudėtingiausia. Nekantriai laukiau, kaip atrodys finalas, o jums, bičiuliai, pavyko – pagaliau daina skambėjo taip, kad ja nepatikėti nebuvo įmanoma. Tik klausimas, ką Lietuva rinksis – ar patikės žmonės idėja, o gal ne“, – svarstė R.Zilnys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings

Šeštuoju numeriu į sceną žengė praėjusią savaitę konkursą sudrebinusi Monika Marija. Nusprendusi atlikti tik vieną dainą „Light On“, atlikėja pažeidė konkurso taisykles, tačiau finalo metu nei sumaišties, nei jaudulio nebuvo justi.

„Besiklausydamas šito pasirodymo supratau, koks komfortas yra ausims, kai daina nuo pat pirmos iki paskutinės akimirkos atliekama profesionaliai. Vis dėlto daina yra pop standartas, o tai mane kiek gąsdina. Tas sterilumas gali pakišt koją, nes prisiminkime, kad prie „Eurovizijos“ prisijungė jaunesnioji karta, kuriai reikia kažko išskirtinio, unikalaus, kitokio. Bet, žinoma, daina yra viena verčiausių laimėti, gėda tikrai nebūtų“, – komentavo D.Užkuraitis.

Pasirodymą vertinusi Simona Bandita prisiminė pirmąją pažintį su atlikėja. Ji pasakojo Moniką Mariją pasikvietusi po pergalės „Lietuvos balse“, o tuomet sužavėjo atlikėjos paprastumas ir nuoširdumas. Vis dėlto per metus, anot Simonos, ji iš paprastos mergaitės tapo stipria, galinga dainininke, tačiau vienas dalykas išliko nepakitęs – nuoširdumas.

„Ji nėra paprasta mergaitė, kad ir ką darytų scenoje, jaučiasi jos didžiulė širdis. Mes čia komisijoje net neturime, ką kalbėti apie jos balsą, nes ir taip viskas aišku, bet man svarbiausia, kad jaučiama jos širdis“, – komentavo Simona Bandita.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Marija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Marija

Septintuoju numeriu pasirodė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, o LRT Didžiojoje studijoje įvyko tai, ko galima buvo tikėtis. Ošė visa publika, po pirmo stulpelio netrūko ir šokančių, o dainai „Mažulė“ pasibaigus pirmą kartą nacionalinės atrankos metu žiūrovai šaukė „Pakartot“. Ir šaukė taip garsiai, kad net nebuvo įmanoma girdėti komisijos narių. Vis dėlto jie buvo vieningi – jei žiūrovai norėtų surizikuoti, ši grupė yra puikus variantas.

„Aš komentuodamas Monikos Marijos pasirodymą sakiau, kad gėda nebus, tačiau jei norite rizikuoti, su šiais vaikinais tai daryti tikrai verta. Aš puikiai žinau, kad šie vaikinai tikri perfekcionistai, atidirba šimtu procentų, iki „Eurovizijos“ gali dar pasirodyti dar geriau“, – komentavo D.Užkuraitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“

Paskutinysis „Eurovizijos“ finale pasirodė Jurijus Veklenko, atlikęs dainą „Run with the lions“. Įspūdingu balsu pasižymintis atlikėjas liko ištikimas sau – scenoje stovėjo vienas ir publikos nebandė pakerėti išskirtiniais šou elementais. Ir to užteko – komisijos nariai vieningai sutarė, kad Jurijus vertas atstovauti Lietuvai Izraelyje. Taip ir nutiko – tiek komisija, tiek žiūrovai atlikėjui skyrė pirmąją vietą.

„Daina yra labai stipri, o tavo balso diapazonas išties įspūdingas. Vis dėlto svarbiausias yra jausmas, o aš supratau, kad net ir klausant užsimerkus, apima labai geras jausmas“, – komentavo L.Somovas.

„Šią savaitę Jurijus paskelbė, kad jei laimės „Eurovizijos“ finalą, darys 50-imt atsispaudimų. Aš manau, kad net ir nelaimėjus, vis tiek juos darykite, nes šioje atrankoje laimėjote vienaip ar kitaip. Nemaža dalis Lietuvos jus įsimylėjo, o tai jau yra daug. O aš šį vakarą mačiau daug jaudulio, daug noro laimėti, tad savo pastangomis galite būti visiškai patenkintas“, – pridūrė R.Zilnys.

Tuo tarpu Jonui buvo ne tik gera klausyti, bet ir žiūrėti: „Tu esi labai labai gražus bičas, o viską sudėjus, manau, kad esi vertas atstovauti Lietuvai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurijus Veklenko
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurijus Veklenko

Žiūrovų balsavimas:

Jurijus Veklenko – 12 balų

Monika Marija – 10 balų

„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ – 8 balai

Jurgis Did & Erica Jennings – 7 balai

Alen Chicco – 6 balai

Henry & Tommy Modric – 5 balai

Jurgis Brūzga – 4 balai

Juna – 3 balai

Komisijos balsavimas:

Jurijus Veklenko – 12 balų

Monika Marija – 10 balų

„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ – 8 balai

Jurgis Did & Erica Jennings – 7 balai

Alen Chicco – 6 balai

Henry & Tommy Modric – 5 balai

Jurgis Brūzga – 4 balai

Juna – 3 balai

Bendra balsavimo lentelė:

Jurijus Veklenko – 12 balų

Monika Marija – 10 balų

„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ – 8 balai

Jurgis Did & Erica Jennings – 7 balai

Alen Chicco – 6 balai

Henry & Tommy Modric – 5 balai

Jurgis Brūzga – 4 balai

Juna - 3 balai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius